Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Rodica Aida Popa: Realitatea devansează dispoziția legală
25.04.2017 | Andreea LUPU

Secţiuni: Content, Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. dr. Rodica Aida Popa, Înalta Curte de Casație și Justiție, Secţia penală, lector Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Nicolae Titulescu, reprezentantul României la CCJE, s-a referit, în cadrul dezbaterii Este asigurarea unei practici judiciare unitare necesitate și remediu în asigurarea unei justiții în slujba justițiabilului?, organizată de Societatea de Științe Juridice, la modalitățile prin care cele două instrumente, hotărârea prealabilă și deciziile în interesul legii, să fie cunoscute de către justițiabili.

Rodica Aida Popa„Cred că acest impact al hotărârilor prealabile, al deciziilor în interesul legii ar fi nevoie să fie cunoscute mai mult de către justițiabili, de către cei care beneficiază în rezolvarea litigiilor lor și cred că aici ar trebui o mai mare vizibilitate, dincolo de posibilitatea de a consulta site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție unde sunt ierarhizate, catalogate pe ani deciziile pe cele două instrumente și de asemenea există ghidul pentru pașii pe care trebuie să-i cuprindă în formularea unei întrebări prealabile, acest lucru are totuși o plajă destul de redusă, pentru că deși accesul la internet, accesul la site-uri este liber, nu toată lumea recurge la acest instrument și cred că dialogul pe calea unor întâlniri profesionale, pe calea unor lucrări publicate, pe studii asupra deciziilor reprezintă modalități complementare pentru uniformizarea practicii judiciare; sigur, nu va fi niciodată o practică unitară uniformă, pentru că legea nu este uniformă, iar realitatea este cea care corectează de fiecare dată, devansează dispoziția legală, însă efortul pe care îl au toți cei implicați în asigurarea unei interpretări unitare în vederea unei aplicări cât de cât unitară decurge din acest permanent echilibru între cunoaștere și aplicare, de modificare și de păstrare a unor dispoziții, tocmai din acest echilibru realizându-se o interpretare cvasiunitară în materiile diferite care fac obiectul unor întrebări pentru pronunțarea unor hotărâri prealabile sau pentru decizii în interesul legii, deci, internet, mediu online, discuții profesionale, iată că acestea sunt instrumentele care ne dau posibilitatea să asigurăm o practică unitară și bineînțeles receptor din partea avocaților, din partea justițiabililor, din partea societății civile în general cu privire la modul de percepție a rolului de unificare al Înaltei Curți de Casație și Justiție.”

Andreea Lupu

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti