Secţiuni » Arii de practică » Protective » Mediu
Mediu
CărţiProfesionişti

Ziua Pământului


22 aprilie 2019 | Cristian JURA, Alina GAJA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Internațională a Planetei Pământ este marcată, anual, la data de 22 aprilie.

Temă pentru 2019: „Mama-Pământ: Educaţia şi Schimbările Climatice.”

Această zi sugerează misiunea de a lărgi şi diversifica mişcarea pentru mediu, la nivel mondial. Între obiective se află şi mobilizarea mai eficientă pentru a construi un mediu sănătos, durabil, prin combaterea schimbărilor climatice.

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări la adresa dezvoltării durabile la nivel global şi reprezintă doar unul dintre multele dezechilibre cauzate de acţiunile nesustenabile ale omenirii, cu implicaţii directe asupra generaţiilor viitoare. Pământul cu ecosistemele sale reprezintă casa noastră. Pentru a obţine un echilibru echitabil între nevoile economice, sociale şi de mediu ale generaţiilor prezente şi viitoare, este necesar să se promoveze o armonie cu natura la nivel planetar.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua Internațională a Planetei Pământ este marcată, anual, la data de 22 aprilie. 

Temă pentru 2018: „Sfârșitul poluării din plastic.” 

Poluarea din plastic este otrăvirea oceanelor și a pământului, rănind viața marină și afectând sănătatea noastră. Ziua Pământului 2018 este dedicată furnizării de informații și de inspirație necesare în mod fundamental să schimbe atitudinea și comportamentul uman în ceea ce privește materialele plastice.

Poluarea cu plastic este una dintre cele mai presante probleme de mediu ale lumii noastre. Reprezentanții Earth Day Network își propun să își mobilizeze rețeaua globală de ONG-uri, astfel încât milioane de oameni să afle despre riscurile pe care le are asupra sănătății lor, dar și asupra oceanelor și a faunei sălbatice, utilizarea materialelor plastice. 

Kathleen Rogers, președintele EDN: “Există un val crescut al interesului pentru limitarea poluării cu materiale plastice, iar unele țări și guverne iau deja măsuri. Earth Day Network consideră că putem transforma acest val într-o soluție permanentă la poluarea cu materiale plastice. Vom mobiliza rețeaua noastră globală de ONG-uri, primari și alți lideri locali, artiști și atleți, studenți și profesori pentru a construi o lume a consumatorilor educați, alegători și activiști de toate vârstele care înțeleg consecințele ecologice, climatice și de sănătate ale utilizării plasticului.”

”Comunitatea internaţională sărbătoreşte astăzi Ziua Pământului. Este acel moment când ar trebui ca toţi să conştientizăm că Pământul este unic, nu avem altul de rezervă. Avem datoria, unul faţă de celălalt şi toţi faţă de generaţiile viitoare, să avem grijă de planeta noastră, să îi gestionăm responsabil resursele fără a le epuiza, să îi păstrăm apele solul şi aerul curate, să combatem poluarea acolo unde există deja şi să nu ne gândim la toate acestea doar o zi pe an, ci să purtăm cu noi mereu această responsabilitate”, transmite Ministerul Mediului din România pe pagina sa de Facebook.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Anual, la 22 aprilie, este sărbătorită Ziua Internațională a Planetei Pământ – Ziua Pământului – (International Mother Earth Day) este marcată, anual, la data de 22 aprilie.

Sediul materiei: Această zi a fostinstituită de ONU, în 2009, prin Rezoluția 63/278, pentru a reaminti că Pământul și ecosistemele sale ne oferă condițiile pentru întreținerea vieții și a atrage atenția asupra provocărilor care pot distruge bunăstarea planetei și viața pe care o susține Pământul.

Ziua Pământului a fost celebrată pentru prima dată la 22 aprilie 1970 când, pe întreg teritoriul Statelor Unite, au avut loc manifestații anti-poluare, la care au participat aproximativ 20 de milioane de americani.

De atunci, în fiecare an, această zi a fost marcată pentru a aduce în atenția oamenilor necesitatea protejării mediului înconjurător, pentru a conștientiza populația privind necesitatea conservării resurselor naturale ale lumii și pentru ca problematica ecologică să devină parte integrantă a educației și culturii.

În același sens, în cadrul Conferinței Organizației Națiunilor Unite despre Mediu și Dezvoltare din 1992, a fost adoptată Declarația de la Rio, declarație ce recunoaște responsabilitatea colectivă a oamenilor de a promova armonia în toate legăturile cu natura și Pământul, pentru a obține un echilibru echitabil între nevoile economice, sociale și cele de mediu ale generațiilor prezente și viitoare ale omenirii.

Tema pentru 2017 este „Educația pentru mediu și climă” (Environmental & Climate Literacy), fiind dat astfel startul Campaniei de educație la nivel mondial pentru următorii trei ani. Potrivit ONU, educația este fundamentul progresului iar populația trebuie să fie informată asupra schimbărilor climatice, pentru a accelera dezvoltarea tehnologiilor și locurilor de muncă ecologice.

În București, Ziua Pământului este marcată de Muzeul Național de Geologie, prin evenimentul „Ziua porților deschise”, organizat de Institutul Geologic al României și în cadrul căruia specialiștii vor ghida participanții prin toată istoria Pământului, explicând, pe înțelesul tuturor, cum fiecare verigă din evoluția planetei noastre este legată de un „dezastru”benefic, care a creat imaginea actuală a Pământului.

De asemenea, în Parcul Crângași, se va desfășura evenimentul „GO FOREST”, organizat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană. Cu această ocazie vor avea manifestări simultane: concerte, spectacole de dans, artă stradală, workshop-uri.

Website-urile oficiale aici și aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică