Secţiuni » Sustenabilitate
Sustenabilitate
EnergieProtecţia mediului

Ziua Pământului
22.04.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Dreptul mediului, Legal Days, Sustenabilitate, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Internațională a Planetei Pământ este marcată, anual, la data de 22 aprilie.

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a transmis următorul mesaj:

Viitorul este al mediului curat, împăduririlor, folosirii surselor regenerabile și al priceperii de a trăi în armonie cu natura.

Restabilirea acestui echilibru este o responsabilitate asumată de o societate care a ales calea dezvoltării durabile și care pune pe primul loc cetățeanul și creșterea calității vieții.

Ziua Pământului este cel mai potrivit moment să realizăm că datorăm Planetei Pământ respect și recunoștință prin acțiunile noastre cotidiene, iar generațiilor viitoare, un mediu mai curat.

Natura ne oferă o pildă relevantă: echilibrul este cheia pentru un prezent mai sănătos, pentru un viitor sustenabil.

Educarea generațiilor tinere în spiritul moderației, al respectului față de natură și al investirii timpului și resurselor pentru protejarea planetei este o datorie asumată de Guvernul pe care îl conduc.

Componenta de mediu din Programul „România Educată” și proiectul „Vinerea verde” sunt pași concreți în această direcție.

Tema din acest an a Zilei Pământului “Investiți în planeta noastră!” repune pe agenda globală importanța resurselor pe care le alocăm.

Guvernul României are permanent în atenție protecția mediului, printr-o abordare integrată și prin măsuri adecvate pentru creșterea calității aerului, managementul corect al deșeurilor, producerea energiei din surse curate, nepoluante.

Investițiile pentru un mediu mai curat și educația tinerilor pentru susținerea eforturilor de tranziție ecologică și de protecția mediului completează coerent aceste preocupări, în acord cu implementarea legislației europene de mediu și alinierea la obiectivele ce urmăresc să plaseze Uniunea Europeană pe calea către o tranziție verde.

#ZiuaPamantului

***

Ministerul Mediului a transmis următorul mesaj:

Vinerea Verde de săptămâna aceasta se suprapune cu Ziua Pământului, eveniment sărbătorit la nivel internațional.

Data de 22 aprilie a fost aleasă pentru a marca această zi care ne atrage atenția asupra importanței protejării și a respectării mediului înconjurător.

Tema Zilei Pământului din acest an 2022 este ”Investiți în planeta noastră” și ne îndeamnă să dedicăm mult mai multe resurse – financiare, politice și sociale – către un mod de viață mai durabil.

Ce înseamnă acest lucru, ce presupune?

– transformarea modului în care ne creștem hrana, a modului în care transportăm bunurile noastre, a modului în care trăim, în general

– investiții în energia regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice pot reduce emisiile, pot face energia mai accesibilă, pot îmbunătăți calitatea aerului și pot conserva planeta noastră

– Investiții în transportul nepoluant

– În acest an se împlinesc 52 de ani de la prima aniversare a Zilei Pământului, care a fost organizată în Statele Unite ale Americii, atunci când s-a născut și mișcarea care ne îndeamnă să avem grijă de casa noastră, Planeta Pământ.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Internațională a Planetei Pământ este marcată, anual, la data de 22 aprilie.

Mama Pământ îndeamnă în mod clar la acțiune. Natura suferă. Oceanele care se umplu cu plastic și devin mai acide. Căldura extremă, incendiile și inundațiile, precum și un sezon record de uragane din Atlantic, au afectat milioane de oameni. Acum ne confruntăm cu COVID-19, o legătură pandemică de sănătate la nivel mondial cu sănătatea ecosistemului nostru.

Schimbările climatice, modificările făcute de om în natură, dar și infracțiunile care perturbă biodiversitatea, precum defrișările, schimbarea utilizării terenurilor, intensificarea agriculturii și creșterii animalelor sau creșterea comerțului ilegal cu animale sălbatice, pot crește contactul și transmiterea bolilor infecțioase de la animale la oameni (boli zoonotice), precum COVID-19.

Raportându-ne la noile boli infecțioase care apar la om la fiecare 4 luni, 75% dintre aceste boli emergente provin de la animale, potrivit ONU Mediu. Aceasta arată relațiile strânse dintre sănătatea umană, animală și a mediului.

Ecosistemele susțin toată viața de pe Pământ. Cu cât ecosistemele noastre sunt mai sănătoase, cu atât este mai sănătoasă planeta- și oamenii săi. Restaurarea ecosistemelor deteriorate va contribui la eliminarea sărăciei, la combaterea schimbărilor climatice și la prevenirea dispariției în masă. Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor, care va fi lansat oficial odată cu Ziua Mondială a Mediului 2021 (5 iunie), ne va ajuta să stopăm și să inversăm degradarea ecosistemelor de pe fiecare continent și din fiecare ocean. Dar vom reuși numai dacă toată lumea joacă un rol.

Să reamintim mai mult ca oricând în această Zi Internațională a Pământului că avem nevoie de o trecere la o economie mai durabilă, care să funcționeze atât pentru oameni, cât și pentru planetă. Să promovăm armonia cu natura și Pământul. Alătură-te mișcării globale pentru a ne restabili lumea!

***

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

În momentul în care marcăm Ziua Internațională a Pământului, planeta noastră se află într-un punct critic.

Omenirea continuă să abuzeze de natură.

Jefuim fără griji resursele Pământului, îi epuizăm viața sălbatică și tratăm aerul, uscatul și mările ca pe niște gropi de gunoi.

Ecosistemele cruciale și lanțurile alimentare se află la un pas de colaps.

Este sinucigaș.

Trebuie să punem capăt războiului nostru împotriva naturii și să o reînsănătoșim.

Acest lucru înseamnă acțiune climatică îndrăzneață pentru a limita creșterea temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius și pentru a ne adapta schimbărilor viitoare.

Înseamnă pași mai puternici pentru protejarea biodiversității.

De asemenea, înseamnă reducerea poluării prin construirea unor economii circulare care să reducă deșeurile.

Acești pași vor proteja singura noastră casă și vor crea milioane de noi locuri de muncă.

Recuperarea în urma pandemiei COVID-19 este o șansă de a oferi oamenilor un drum mai curat, mai verde și mai durabil.

De Ziua Internațională a Pământului, să ne angajăm cu toții la munca grea de refacere a planetei și de a face pace cu natura.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Internațională a Planetei Pământ este marcată, anual, la data de 22 aprilie.

Temă pentru 2020: „Acțiunea climatică”

Schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare pentru viitorul umanității și pentru toate sistemele care susțin viața pe Pământ. Schimbările climatice amenință animalele și plantele, afectează statele insulare mici și tot mai mult situri naturale.

Folosind date furnizate de Comisia Interguvernamentală pe Schimbarea Climatică, National Geographic a simulat efectul schimbărilor climatice în diferite orașe de pe planetă, în condițiile în care emisiile de carbon continuă să crească. Rezultatele reprezintă scenariul pesimist, așa cum ar putea fi clima peste 50 de ani.

În zona Bucureștiului, avem în prezent un climat continental, fără sezoane secetoase sau veri toride. Precipitațiile sunt destul de constante de-a lungul anului și nu există un sezon umed și unul uscat. Verile sunt calde, cu temperaturi medii de 22 de grade Celsius, în timp ce iernile pot deveni geroase, cu cel puțin o lună cu temperaturi sub zero grade Celsius. Cele patru anotimpuri sunt clar definite.

Conform simulării, în cel mai negru scenariu, peste 50 de ani condițiile climatice se vor fi schimbat atât de mult, încât aici va fi o zonă aridă, de stepă. Exact așa cum îi spune și numele climatul arid este unul uscat. În aceste zone, ploaia și zăpada cad pe sol, dar se evaporă sau sunt folosite rapid de plante. Stepele apar când un deșert primește destulă apă pentru ca plantele să poată crește. Vegetația acoperă mai mult pământ decât în ​​zonele deșertice, dar clima uscată nu oferă suficientă apă pentru copaci sau plante mari lemnoase pentru a supraviețui. Temperaturile vor crește și vom avea aproximativ 68 de zile pe an cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius, iar precipitațiile vor scădea de la 122 mm în prezent iarna, la 117 mm în 2070 și de la 197 mm în prezent vara, la 162 mm în 2070.

Bucureștiul este în categoria cu risc mediu la schimbările climatice, în timp ce România este mai puțin capabilă să se adapteze la schimbările climatice decât alte țări.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Internațională a Planetei Pământ este marcată, anual, la data de 22 aprilie.

Temă pentru 2019: „Mama-Pământ: Educaţia şi Schimbările Climatice.”

Această zi sugerează misiunea de a lărgi şi diversifica mişcarea pentru mediu, la nivel mondial. Între obiective se află şi mobilizarea mai eficientă pentru a construi un mediu sănătos, durabil, prin combaterea schimbărilor climatice.

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări la adresa dezvoltării durabile la nivel global şi reprezintă doar unul dintre multele dezechilibre cauzate de acţiunile nesustenabile ale omenirii, cu implicaţii directe asupra generaţiilor viitoare. Pământul cu ecosistemele sale reprezintă casa noastră. Pentru a obţine un echilibru echitabil între nevoile economice, sociale şi de mediu ale generaţiilor prezente şi viitoare, este necesar să se promoveze o armonie cu natura la nivel planetar.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua Internațională a Planetei Pământ este marcată, anual, la data de 22 aprilie. 

Temă pentru 2018: „Sfârșitul poluării din plastic.” 

Poluarea din plastic este otrăvirea oceanelor și a pământului, rănind viața marină și afectând sănătatea noastră. Ziua Pământului 2018 este dedicată furnizării de informații și de inspirație necesare în mod fundamental să schimbe atitudinea și comportamentul uman în ceea ce privește materialele plastice.

Poluarea cu plastic este una dintre cele mai presante probleme de mediu ale lumii noastre. Reprezentanții Earth Day Network își propun să își mobilizeze rețeaua globală de ONG-uri, astfel încât milioane de oameni să afle despre riscurile pe care le are asupra sănătății lor, dar și asupra oceanelor și a faunei sălbatice, utilizarea materialelor plastice. 

Kathleen Rogers, președintele EDN: “Există un val crescut al interesului pentru limitarea poluării cu materiale plastice, iar unele țări și guverne iau deja măsuri. Earth Day Network consideră că putem transforma acest val într-o soluție permanentă la poluarea cu materiale plastice. Vom mobiliza rețeaua noastră globală de ONG-uri, primari și alți lideri locali, artiști și atleți, studenți și profesori pentru a construi o lume a consumatorilor educați, alegători și activiști de toate vârstele care înțeleg consecințele ecologice, climatice și de sănătate ale utilizării plasticului.”

”Comunitatea internaţională sărbătoreşte astăzi Ziua Pământului. Este acel moment când ar trebui ca toţi să conştientizăm că Pământul este unic, nu avem altul de rezervă. Avem datoria, unul faţă de celălalt şi toţi faţă de generaţiile viitoare, să avem grijă de planeta noastră, să îi gestionăm responsabil resursele fără a le epuiza, să îi păstrăm apele solul şi aerul curate, să combatem poluarea acolo unde există deja şi să nu ne gândim la toate acestea doar o zi pe an, ci să purtăm cu noi mereu această responsabilitate”, transmite Ministerul Mediului din România pe pagina sa de Facebook.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Anual, la 22 aprilie, este sărbătorită Ziua Internațională a Planetei Pământ – Ziua Pământului – (International Mother Earth Day) este marcată, anual, la data de 22 aprilie.

Sediul materiei: Această zi a fostinstituită de ONU, în 2009, prin Rezoluția 63/278, pentru a reaminti că Pământul și ecosistemele sale ne oferă condițiile pentru întreținerea vieții și a atrage atenția asupra provocărilor care pot distruge bunăstarea planetei și viața pe care o susține Pământul.

Ziua Pământului a fost celebrată pentru prima dată la 22 aprilie 1970 când, pe întreg teritoriul Statelor Unite, au avut loc manifestații anti-poluare, la care au participat aproximativ 20 de milioane de americani.

De atunci, în fiecare an, această zi a fost marcată pentru a aduce în atenția oamenilor necesitatea protejării mediului înconjurător, pentru a conștientiza populația privind necesitatea conservării resurselor naturale ale lumii și pentru ca problematica ecologică să devină parte integrantă a educației și culturii.

În același sens, în cadrul Conferinței Organizației Națiunilor Unite despre Mediu și Dezvoltare din 1992, a fost adoptată Declarația de la Rio, declarație ce recunoaște responsabilitatea colectivă a oamenilor de a promova armonia în toate legăturile cu natura și Pământul, pentru a obține un echilibru echitabil între nevoile economice, sociale și cele de mediu ale generațiilor prezente și viitoare ale omenirii.

Tema pentru 2017 este „Educația pentru mediu și climă” (Environmental & Climate Literacy), fiind dat astfel startul Campaniei de educație la nivel mondial pentru următorii trei ani. Potrivit ONU, educația este fundamentul progresului iar populația trebuie să fie informată asupra schimbărilor climatice, pentru a accelera dezvoltarea tehnologiilor și locurilor de muncă ecologice.

În București, Ziua Pământului este marcată de Muzeul Național de Geologie, prin evenimentul „Ziua porților deschise”, organizat de Institutul Geologic al României și în cadrul căruia specialiștii vor ghida participanții prin toată istoria Pământului, explicând, pe înțelesul tuturor, cum fiecare verigă din evoluția planetei noastre este legată de un „dezastru”benefic, care a creat imaginea actuală a Pământului.

De asemenea, în Parcul Crângași, se va desfășura evenimentul „GO FOREST”, organizat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană. Cu această ocazie vor avea manifestări simultane: concerte, spectacole de dans, artă stradală, workshop-uri.

Website-urile oficiale aici și aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti