Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor
23.04.2019 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

23 aprilie 2019: Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie. 

Cea de-a 24-a ediție a Zilei mondiale a cărții și a drepturilor de autor va sărbători literatura și lectura, concentrându-se în special pe importanța consolidării și protejării limbilor indigene. Ca vector de cunoaștere, cărțile aduc oamenilor o poveste și un patrimoniu comun, în timp ce își dezvăluie specificul prin diferite culturi, identități și limbi. Accentul pe această temă este în deplină concordanță cu sărbătorirea Anului Internațional al Limbilor Indigene.

Capitala mondială de carte pentru anul 2019 a fost selectat orașul Sharjah din cauza naturii foarte inovatoare, cuprinzătoare și incluzive a aplicației, cu un program de activitate axat pe comunitate care conține propuneri creative pentru angajarea populației foarte migrante. Cu sloganul „Citiți – vă aflați în Sharjah”, programul se concentrează pe șase teme: inclusivitate, lectură, patrimoniu, informare, publicare și copii. Printre altele, va avea loc o conferință privind libertatea de exprimare, un concurs pentru tinerii poeți, ateliere de creație pentru cărți Braille și cărți tactile, precum și multe evenimente pentru populația multietnică din Sharjah. Obiectivul orașului este de a promova o cultură a lecturii în Emiratele Arabe Unite și de a iniția noi inițiative pentru a face față provocării creației literare în zonă și în restul lumii arabe.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

23 aprilie 2018: Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie. 

Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor cheamă la o reflecție asupra schimbărilor pe termen lung în lumea cărților. Cărțile digitale oferă noi posibilități de acces la cunoștințe, având costuri reduse și o accesare pe arii geografice mari. Cărțile tradiționale dispun însă de o largă apreciere. Toate formele de cărți aduc o contribuție valoroasă educației și propagării culturii și informațiilor. Această diversitate este o bogăție comună, făcând din cărți mai mult decât un obiect fizic: unelte ale schimbului de idei dincolo de limitele spațiului și timpului.

Capitala mondială de carte pentru anul 2018 a fost alesă Atena, Grecia. Orașul Atena a fost ales pentru calitatea activităților sale, susținută de întreaga industrie a cărților. Scopul este de a face cărțile accesibile întregii populații a orașului, inclusiv migranții și refugiații.

Audrey Azoulay, Director-General al UNESCO: „Cărțile se află la intersecția dintre unele dintre cele mai esențiale libertăți omenești, în primul rând libertatea de exprimare și libertatea de a publica. Acestea sunt libertăți fragile.”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

23 aprilie 2017: Începând cu anul 1996, la inițiativa UNESCO, la data de 23 aprilie a fiecărui an, se celebrează Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor (World Book and Copyright Day).

Conferința generală a UNESCO din 1995, de la Paris, a hotărât decretarea Zilei mondiale a cărții și a dreptului de autor, pentru a marca simbolic nașterea și moartea unor scriitori și totodată pentru a încuraja lectura, un fenomen în scădere dramatică.

Astfel, în fiecare an, UNESCO și organizațiile internaționale care reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei de carte — editori, librării și biblioteci — selectează „Capital World Book” pentru o perioadă de un an, din 23 aprilie. În 2017, „Capital World Book” a fost desemnat Conakry, capitala statului african Guineea, în special pentru „obiective clare de dezvoltare, cu un accent puternic pe tineret și alfabetizare”.

În 2017, accentul va fi pus pe nevăzători și persoane cu deficiențe de vedere, pentru care există dificultăți în a accede la cărți și la alte materiale tipărite și care constituie un obstacol în calea participării lor depline și efective în societate. Potrivit Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor (WBU), printre milioanele de cărți publicate la nivel mondial în fiecare an, mai puțin de 10% sunt în formate accesibile pentru nevăzători, iar procentul scade la 1% în țările în curs de dezvoltare.

În România a fost adoptată Legea nr. 81/2014 privind declararea zilei de 23 aprilie Ziua Cărții, publicată în Monitorul Oficial nr. 469 din 26 iunie 2014.

În același sens, prezintă un interes deosebit și Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Nu în ultimul rând, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului.

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/bookday/.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.