« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor
23.04.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor, este marcată, anual, la data de 23 aprilie.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj:

În această perioadă de incertitudine, mulți oameni apelează la cărți pentru a-i ajuta să scape de blocaje și să facă față anxietății.

Într-adevăr, cărțile au capacitatea unică atât de a distra, cât și de a preda. Acestea sunt un mijloc de a explora tărâmuri dincolo de experiența noastră personală prin expunerea diferitor autori, idei și culturi. Sunt un mijloc de a accesa cele mai profunde locuri din mintea noastră. Pagină cu pagină, cărțile ne deschid o cale de rătăcire, nelegate de timp sau de granițe. Cu alte cuvinte, cărțile ne oferă libertate.

Este puterea cărților de care avem nevoie cu toții chiar acum, întrucât ni se amintește de importanța fundamentală a literaturii- precum și de cea a artelor- în viața noastră.

Prin sărbătorirea cărților, sărbătorim și autorii lor, care ne oferă fragmente de viață și informații despre alte realități. Ei deschid o fereastră spre lume- mai exact, o fereastră spre alte lumi și alte forme de existență. Din acest motiv, în fiecare an, pe 23 aprilie- ziua în care au murit onorabilii autori William Shakespeare, Miguel de Cervantes și Inca Garcilaso de la Vega- sărbătorim scriitori ale căror opere ne captivează imaginația de secole.

Astăzi, aducem un omagiu tuturor profesiilor asociate cărților: editare, traducere, publicare și vânzare de cărți. Aceste domenii fac posibilă diseminarea moștenirii noastre literare, permit exprimarea ideilor noi și permit răspândirea poveștilor.

Aceste profesii trebuie protejate și trebuie recunoscută valoarea lor. Acest lucru este cu atât mai relevant în mijlocul pandemiei COVID-19, care reprezintă o amenințare profundă și durabilă pentru cultură.

Acesta este motivul pentru care UNESCO sprijină activitatea editorilor prin intermediul unor parteneriate cu Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor de Biblioteci (IFLA) și Asociației Internaționale a Editorilor (IPA).

Puterea cărților trebuie valorificată pe deplin. Trebuie să le asigurăm accesul, astfel încât toată lumea să se poată refugia în lectură și, prin aceasta, să poată visa, învăța și reflecta. Aceasta este semnificația angajamentului luat de Tbilisi, Georgia, care devine Capitala Mondială a Cărții 2021 pe 23 aprilie. UNESCO a desemnat acest oraș datorită concentrării sale pe utilizarea tehnologiilor moderne pentru promovarea lecturii în rândul tinerilor. Programul lor „Ok. Deci următoarea ta carte este …? ” a lucrat pentru a transforma cărțile în jocuri digitale și a contribuit la asigurarea accesului tuturor.

Într-un moment în care cititul este de neprețuit, importanța angajamentului nostru pentru integrare, educație și pace în și prin lectură devine clară.

De aceea, pentru ediția din acest an a Zilei Mondiale a Cărții și a Drepturilor de autor, îi încurajez pe fiecare dintre voi să ridice o carte, să înceapă să-i întoarcă paginile și să tragă din ea o gură de aer proaspăt, care vă va ajuta să vă susțineți acum și în viitor.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor, este marcată, anual, la data de 23 aprilie.

Această zi marchează moartea, în 1616, a trei mari scriitori ai lumii: unul englez, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, şi unul peruan de origine spaniolă, Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a numeroşi scriitori, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo, potrivit www.un.org/en/events/bookday.

În fiecare an, UNESCO şi organizaţiile internaţionale care reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei de carte – editori, librării şi biblioteci – selectează „Capital World Book” pentru o perioadă de un an, evident din 23 aprilie.

Pentru 2020, a fost aleasă capitala Malaysiei, Kuala Lumpur. Oraşul asiatic a fost selectat datorită faptului că pune un accent puternic pe educaţia incluzivă, dezvoltarea unei societăţi bazate pe cunoaştere şi lectură accesibilă pentru toate segmentele din populaţia din Kuala Lumpur.

Sub sloganul „KL – grijă prin lectură”, programul pentru Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor se concentrează pe patru teme: citirea sub toate formele sale, dezvoltarea infrastructurii industriei de carte, incluziunea şi accesibilitatea digitală şi dezvoltarea de abilităţi ale copiilor prin lectură. O serie de evenimente şi activităţi vor avea loc cu acest prilej, dintre care construirea unui „oraş de carte” (Complexul Kota Buku), o campanie de lectură pentru navetişti, îmbunătăţirea serviciilor digitale şi a accesului din partea Bibliotecii Naţionale a Malaeziei pentru persoanele cu dizabilităţi, precum şi servicii digitale noi pentru 12 biblioteci din cartierele de locuinţe sărace din Kuala Lumpur.

Obiectivul marcării în acest an a Zilei mondiale a cărţii şi a dreptului de autor este de a încuraja o cultură a lecturii şi a incluziunii: „Un oraş care citeşte este un oraş căruia îi pasă”.

De asemenea, Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis următorul comunicat:

În fiecare an, la 23 aprilie, se sărbătorește sub egida UNESCO Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor. Cu această ocazie, Înalta Curte are plăcerea de a anunța că operațiunile de restaurare a unor exemplare rare de carte juridică din fondul său documentar, desfășurate prin contribuția excepțională a Bibliotecii Naționale, se află în curs de finalizare.

O parte dintre cărțile supuse procesului de restaurare au fost deja returnate și sunt
disponibile în cadrul Bibliotecii Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar altele vor reveni în curând acasă, după ce li s‐a dat o viață nouă de către specialiștii Bibliotecii Naționale a României.

Din fondul documentar al Înaltei Curți fac parte o serie de lucrări cu o mare valoare culturală
și istorică, în special carte juridică în limbile română, latină, greacă, slavonă, franceză etc., cel mai vechi exemplar fiind datat în secolul XIV, cărți care însoțesc istoria instanței supreme și a României.

Cu această ocazie, Înalta Curte urează autorilor, bibliofililor, editorilor, tipografilor, dar mai
ales simplilor cititori ‐ La Multi Ani cu ocazia Zilei Mondiale a Cărții!, iar, în contextul perioadei dificile pe care o traversăm cu toții, reamintește unul dintre mesajele din acest an ale UNESCO –
”Citește…astfel încât să nu te simți niciodată singur”.

Președintele
Înaltei Curți de Casație și Justiție,
judecător Corina Alina Corbu

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

23 aprilie 2019: Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie. 

Cea de-a 24-a ediție a Zilei mondiale a cărții și a drepturilor de autor va sărbători literatura și lectura, concentrându-se în special pe importanța consolidării și protejării limbilor indigene. Ca vector de cunoaștere, cărțile aduc oamenilor o poveste și un patrimoniu comun, în timp ce își dezvăluie specificul prin diferite culturi, identități și limbi. Accentul pe această temă este în deplină concordanță cu sărbătorirea Anului Internațional al Limbilor Indigene.

Capitala mondială de carte pentru anul 2019 a fost selectat orașul Sharjah din cauza naturii foarte inovatoare, cuprinzătoare și incluzive a aplicației, cu un program de activitate axat pe comunitate care conține propuneri creative pentru angajarea populației foarte migrante. Cu sloganul „Citiți – vă aflați în Sharjah”, programul se concentrează pe șase teme: inclusivitate, lectură, patrimoniu, informare, publicare și copii. Printre altele, va avea loc o conferință privind libertatea de exprimare, un concurs pentru tinerii poeți, ateliere de creație pentru cărți Braille și cărți tactile, precum și multe evenimente pentru populația multietnică din Sharjah. Obiectivul orașului este de a promova o cultură a lecturii în Emiratele Arabe Unite și de a iniția noi inițiative pentru a face față provocării creației literare în zonă și în restul lumii arabe.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

23 aprilie 2018: Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie. 

Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor cheamă la o reflecție asupra schimbărilor pe termen lung în lumea cărților. Cărțile digitale oferă noi posibilități de acces la cunoștințe, având costuri reduse și o accesare pe arii geografice mari. Cărțile tradiționale dispun însă de o largă apreciere. Toate formele de cărți aduc o contribuție valoroasă educației și propagării culturii și informațiilor. Această diversitate este o bogăție comună, făcând din cărți mai mult decât un obiect fizic: unelte ale schimbului de idei dincolo de limitele spațiului și timpului.

Capitala mondială de carte pentru anul 2018 a fost alesă Atena, Grecia. Orașul Atena a fost ales pentru calitatea activităților sale, susținută de întreaga industrie a cărților. Scopul este de a face cărțile accesibile întregii populații a orașului, inclusiv migranții și refugiații.

Audrey Azoulay, Director-General al UNESCO: „Cărțile se află la intersecția dintre unele dintre cele mai esențiale libertăți omenești, în primul rând libertatea de exprimare și libertatea de a publica. Acestea sunt libertăți fragile.”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

23 aprilie 2017: Începând cu anul 1996, la inițiativa UNESCO, la data de 23 aprilie a fiecărui an, se celebrează Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor (World Book and Copyright Day).

Conferința generală a UNESCO din 1995, de la Paris, a hotărât decretarea Zilei mondiale a cărții și a dreptului de autor, pentru a marca simbolic nașterea și moartea unor scriitori și totodată pentru a încuraja lectura, un fenomen în scădere dramatică.

Astfel, în fiecare an, UNESCO și organizațiile internaționale care reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei de carte — editori, librării și biblioteci — selectează „Capital World Book” pentru o perioadă de un an, din 23 aprilie. În 2017, „Capital World Book” a fost desemnat Conakry, capitala statului african Guineea, în special pentru „obiective clare de dezvoltare, cu un accent puternic pe tineret și alfabetizare”.

În 2017, accentul va fi pus pe nevăzători și persoane cu deficiențe de vedere, pentru care există dificultăți în a accede la cărți și la alte materiale tipărite și care constituie un obstacol în calea participării lor depline și efective în societate. Potrivit Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor (WBU), printre milioanele de cărți publicate la nivel mondial în fiecare an, mai puțin de 10% sunt în formate accesibile pentru nevăzători, iar procentul scade la 1% în țările în curs de dezvoltare.

În România a fost adoptată Legea nr. 81/2014 privind declararea zilei de 23 aprilie Ziua Cărții, publicată în Monitorul Oficial nr. 469 din 26 iunie 2014.

În același sens, prezintă un interes deosebit și Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

Nu în ultimul rând, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului.

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/bookday/.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

 
Secţiuni: Articole, Content, Dreptul proprietatii intelectuale, Internațional, Legal Days, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor”

  1. Lectura semnifică, fără doar și poate, una dintre cele mai importante etape de formare ale unui om. Complexitatea cărților ne antrenează mintea și ne invită să privim lumea prin alte lentile, fiind și o manieră eficientă de lărgire a spectrului cunoașterii.
    Am fost extrem de plăcut surprinsă să observ că mai multe librării online au celebrat Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor prin oferirea unor reduceri seminficative la titluri din varii domenii. Decizia este cu atât mai bine-venită în actualul context pandemic, când omul are o nevoie stringentă de a-și prezerva sănătatea psihologică, lucru realizabil prin citit.
    Cred cu tărie că, așa cum spunea și Carl Sagan: „Cărțile rup lanțurile timpului. Scrisul este probabil cea mai bună invenție a omului, legând oamenii care nu s-au cunoscut niciodată, cetățeni din epoci distincte”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD