« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT-Galați. Contrabandă. Percheziții
25.04.2017 | Georgiana-Camelia LUCIU

Drept Timisoara
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT-Galați. Contrabandă. Percheziții.

La data de 19 aprilie 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au efectuat un număr de 32 de percheziţii la domiciliile şi locuinţele unor persoane de pe raza judeţelor Galaţi, Suceava şi Botoşani, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada august 2016 – aprilie 2017, pe raza judeţelor Galaţi şi Suceava a acţionat un grup infracţional organizat cu extensii în Ucraina, sprecializat în introducerea în România, în mod ilegal, a unor importante cantităţi de ţigări şi în comercializarea acestora.
Grupul infracţional a fost constituit iniţial de către inculpaţii P. A., C. M. P., D. D. L., M. L. şi alţi făptuitori, inclusiv cetăţeni ucraineni. La grupul infracţional organizat au aderat, în cursul lunii septembrie 2016, inculpaţii J. V. C. şi B. A. I.
În cadrul grupului inculpaţii aveau roluri bine stabilite în vederea realizării cu succes şi în condiţii de maximă conspirativitate a activităţilor ilicite.
Astfel, în timp ce inculpaţii P. A., C. M. P. şi făptuitorii ucraineni aveau rolul de a se ocupa de introducerea în România din Ucraina a cantităţilor de ţigări pe raza localităţii Vicovu de Sus, judeţul Suceava şi de depozitarea temporară a acestora, inculpaţii J. V. C. şi B. A. I. aveau rolul de a transporta cantităţile de ţigări către o parte dintre cumpărătorii acestora ce aveau rolul de a se ocupa de comercializarea en detail, fiind utilizat, în acest scop, inclusiv autovehicule ce fuseseră modificate structural în vederea disimulării mărfii de contrabandă.
Inculpaţii D. D. L. şi M. L. împreună cu alţi făptuitori au constituit, pe raza judeţului Galaţi, o reţea de distribuţie a ţigărilor preluate de la ramura ce acţiona pe raza localităţii Vicovu de Sus, judeţul Suceava.
S-a stabilit că, în perioada de existenţă a grupului infracţional organizat (august 2016 – aprilie 2017), membrii acestuia au introdus în România, din Ucraina, în mod ilegal, peste 150.000 de pachete de ţigări de diferite mărci ce nu aveau aplicate timbre de accizare sau care aveau aplicate timbre de accizare emise de autorităţile fiscale ale statului vecin.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate au fost găsite în diferite locaţii, gestionate de membrii grupului infracţional, importante cantităţi de ţigări, respectiv cantitatea totală de 21.129 pachete de ţigări de diferite mărci, care nu aveau aplicate timbre de accizare.

De asemenea, au fost identificate şi ridicate autovehicule care aveau practicate modificări structurale artizanale în scopul disimulării unor cantităţi de ţigări, ce erau transportate către beneficarii acestora.

Totodată, fost găsită şi ridicată aparatură utilizată de membrii grupului infracţional organizat în vederea realizării activităţilor ilicite de introduce în România a ţigărilor provenite din Ucraina constând în binocluri de mare putere, aparatură de vedere pe timp de noapte, staţii profesionale de emisie recepţie, aparatură de localizare prin GPS, etc.

Cu ocazia percheziţiei efectuate la garajul deţinut de către inculpatul D. D. L., au fost găsite muniţii pentru diferite tipuri de arme şi cantitatea de 21 grame cocaină.

Au fost găsite şi ridicate în vederea indisponibilizării sumele totale de 15.750 lei şi 12.950 euro.

Prin ordonanţele din data de 20 aprilie 2017 s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor P. A., C. M. P., J. V. C., B. A. I., D. D. L. și M. L.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Galaţi, cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive, pentru o durată de 30 de zile faţă de aceştia.

Prin încheierea de şedinţă din data de 20 aprilie 2017 emisă de Tribunalul Galaţi, s-a dispus luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii P. A., C. M. P., J. V. C. şi D. D. L. şi măsura preventivă a arestului la domiciliu faţă de inculpaţii M. L. şi B. A. I.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost desfăşurată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava şi Bacău precum şi a lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi Grupării Mobile de Jandarmi „Alexandru cel Bun” Bacău.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.