Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Ziua mondială de luptă împotriva malariei
25.04.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Articole, Content, Dreptul sanatatii, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua mondială de luptă împotriva malariei este marcată, anual, la data de 25 aprilie.

Ziua Mondială a Malariei 2022 va fi marcată sub tema Valorifică inovația pentru a reduce povara malariei și pentru a salva vieți. Niciun instrument care este disponibil astăzi nu va rezolva problema malariei. OMS solicită investiții și inovații care să aducă noi abordări de control al vectorilor, diagnosticare, medicamente antimalarice și alte instrumente pentru a accelera ritmul progresului împotriva malariei.

În ciuda progreselor constante în reducerea poverii globale a malariei între 2000 și 2015, progresele au încetinit sau au stagnat în ultimii ani, în special în țările cu povară mare din Africa subsahariană. Este nevoie de acțiuni urgente și concertate pentru a readuce lumea pe o traiectorie către atingerea obiectivelor pentru 2030 ale strategiei globale a OMS privind malaria.

Malaria este o boală care poate fi prevenită și este tratabilă, care continuă să aibă un impact devastator asupra sănătății și mijloacelor de trai ale oamenilor din întreaga lume. În 2020, au existat aproximativ 241 de milioane de cazuri noi de malarie și 627 000 de decese legate de malarie în 85 de țări. Peste două treimi din decese au avut loc în rândul copiilor sub vârsta de 5 ani care trăiesc în Regiunea Africană a OMS.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială de luptă împotriva malariei este marcată, anual, la data de 25 aprilie.

În acest an, OMS și partenerii vor marca Ziua Mondială a Malariei prin sărbătorirea realizărilor țărilor care se apropie- și realizează- eliminarea malariei. Ele oferă inspirație pentru toate națiunile care lucrează pentru a elimina această boală mortală și pentru a îmbunătăți sănătatea și mijloacele de trai ale populației lor.

La 21 aprilie, OMS a publicat un nou raport care evidențiază succesele și lecțiile învățate printre
grupul „E-2020” al țărilor care elimină malaria. În ciuda provocărilor date de pandemia COVID-19, o parte dintre aceste țări au raportat zero cazuri de malarie indigenă în 2020, în timp ce altele au făcut progrese impresionante în călătoria lor spre a deveni lipsite de malarie.

În fața unei amenințări duale de rezistență la medicamente antimalarice și COVID-19, țările din subregiunea Mekong au făcut, de asemenea, pași majori în direcția obiectivului comun de eliminare până în 2030. În cele 6 țări ale subregiunii, numărul raportat de cazuri de malarie a scăzut cu 97% între 2000 și 2020. Decesele cauzate de malarie au fost reduse cu peste 99% în aceeași perioadă de timp.

Înaintea Zilei Mondiale a Malariei, liderii de țară, personalul medical din prima linie și partenerii mondiali s-au reunit într-un forum virtual desfășurat pe 21 aprilie pentru a împărtăși experiențe și reflecții cu privire la eforturile de atingere a obiectivului zero al malariei. Evenimentul a fost co-găzduit de OMS și Parteneriatul RBM pentru a pune capăt malariei.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială de luptă împotriva malariei este marcată, anual, la data de 25 aprilie.

Malaria este o boală infecţioasă, întâlnită cu precădere în zone tropicale şi subtropicale. Este maladia cu răspândirea cea mai largă de pe glob, milioane de oameni fiind infectaţi anual în Africa, India, Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu, America Centrală şi de Sud, ceea ce face ca aproape 50% din populaţia globului să fie sub riscul infestării cu această boală.

În lipsa măsurilor corespunzătoare de prevenire şi tratament, malaria poate duce la deces, potrivit cdt-babes.ro. Boala este determinată de un grup de protozoare-parazit numite „Plasmodium”. Parazitul malariei este transmis prin înţepătura femelei ţânţarului anofel, potrivit Agerpres.

Formele mai severe de malarie se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienţei de organ, cum ar fi insuficienţa renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenţă, comă şi deces, arată site-ul cdt-babes.ro. Un studiu publicat în septembrie 2019 şi realizat de cercetători din Danemarca, care au utilizat registrele la nivel naţional pentru a identifica 3.970 de cazuri de malarie între 1994 şi 2017, a arătat că bolnavii de malarie sunt cu aproximativ 30% mai predispuşi să sufere de insuficienţă cardiacă.

La 22 mai 2019, OMS a anunţat că în Algeria şi Argentina malaria a fost eradicată. În Algeria, unde medicul francez Charles Louis Alphonse Laveran a descoperit pentru prima dată parazitul malariei, în 1880, nu au mai fost înregistrate cazuri indigene din anul 2013. În Argentina nu au mai fost consemnate cazuri de malarie din 2010.

Primul program pilot de vaccinare împotriva malariei a debutat, în premieră, în luna aprilie 2019, în Malawi, având potenţialul de a salva zeci de mii de vieţi, conform OMS. Malawi este unul dintre cele trei state africane, alături de Ghana şi Kenya, care participă la programul pilot de vaccinare.

405.000 de decese pe plan mondial în 2018 au fost atribuite de OMS acestei boli, aproximativ 60% dintre victime fiind copii cu vârste sub cinci ani. Numărul total al îmbolnăvirilor cu malarie în anul 2018 a fost de 228 milioane, conform who.int. Între 2000 şi 2015, numărul persoanelor decedate din cauza acestei boli a scăzut cu 62%, însă ţânţarii care răspândesc maladia se tem din ce în ce mai puţin de insecticide.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

25 aprilie 2019Ziua mondială de luptă împotriva malariei este marcată, anual, la data de 25 aprilie.

Anul acesta OMS se alătură Parteneriatului RMB pentru a pune capăt malariei, Comisiei Uniunii Africane și altor organizații partenere în promovarea campaniei „Zero malaria starts with me”, o campanie la nivel local care urmărește menținerea malariei pe agenda politică, resurse și împuterniciți comunitățile să-și asume responsabilitatea pentru prevenirea și îngrijirea malariei.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

25 aprilie 2018Ziua mondială de luptă împotriva malariei este marcată, anual, la data de 25 aprilie.

Principiile de bază care stau la baza Zilei mondiale de combatere a malariei sunt: diagnosticarea precoce și tratamentul prompt, eficient; utilizarea rațională a tratamentului împotriva malariei; utilizarea terapiei combinate în prevenirea sau întârzierea dezvoltării rezistenței.

În acest an, OMS se alătură organizațiilor partenere în promovarea temei Ziua Mondială a Malariei, pregătită pentru a bate malaria: „Gata să batem Malaria.” Această temă subliniază energia și angajamentul colectiv al comunității globale a malariei în unirea în jurul scopului comun al unei lumi fără malarie.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

25 aprilie 2017: Ziua mondială de luptă împotriva malariei (World Malaria Day) este marcată, anual, la 25 aprilie, fiind adoptată de Organizația Mondială a Sănătății la cea de a 60-a sesiune a sa, din mai 2007, pentru a atrage atenția populației asupra pericolului pe care îl reprezintă această maladie.

Malaria (sau Paludismul) este o boală extrem de veche, dar în același timp, actuală. Se pare ca ea s-a manifestat prima dată la om, acum 50.000 de ani. Există patru specii de paraziți care transmit malaria la om. Paludismul se manifestă la început prin febră, care apare la câteva săptămâni după contractarea bolii, apoi evoluează apoi în cicluri, cu alternanță de febră, însoțită de tremurături și transpirații reci.

Malaria a rămas infecția parazitară cea mai răspândită în lume. Astăzi, marea majoritate a cazurilor de malarie se înregistrează în Africa Subsahariană, dar boala afectează și Asia, America Latină, Orientul Apropiat și Europa.

În Africa Subsahariană, unde boala are un nucleu puternic, o tot mai mare parte a populației doarme sub plase tratate cu insecticide. În 2015, aproximativ 53% din populația cu risc a dormit în locuri tratate, comparativ cu 30% în 2010. În 20 de țări africane, tratamentul preventiv pentru femeile gravide a crescut de cinci ori între 2010 și 2015.

În 2015, la nivel global, au existat 212 milioane de noi cazuri de malarie și 429.000 de decese. Un copil moare de malarie la fiecare două minute.

Malaria este o boală care poate fi prevenită și chiar vindecată. Potrivit Raportului OMS privind malaria la nivel mondial, din 2016, noile cazuri de malarie au scăzut cu 21% între 2010 și 2015. Ratele mortalității malariei au scăzut cu 29% în aceeași perioadă de 5 ani.

Cu toate acestea, un nou raport al OMS, publicat înainte de Ziua mondială de luptă împotriva malariei, care oferă un scurt rezumat al instrumentelor recomandate de OMS în arsenalul de prevenire a malariei, arată că se impune accelerarea ritmului progresului în prevenție și că încă există lacune rămase în acoperire.

Astfel, pentru a atinge obiectivele prevăzute în Strategia Tehnică Globală pentru malarie, ce prevede o reducere cu 40% a cazurilor de îmbolnăvire cu malarie și a deceselor până în 2020, OMS solicită țărilor afectate de malarie și partenerilor lor de dezvoltare să intensifice investițiile în prevenirea malariei. În paralel, organizația solicită o finanțare mai mare pentru dezvoltarea, evaluarea și implementarea de noi instrumente.

Tema din acest an este: „Să punem capăt malariei pentru a ne fi bine!”.

Web-site-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti