Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Marius Bârlădeanu: O companie trebuie să aibă la bază încrederea dintre asociați și nu neapărat încrederea în societate


30 aprilie 2017 | Andreea LUPU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Av. Marius Bârlădeanu, Counsel VILAU & ASOCIAȚII, s-a referit, în cadrul dezbaterii SRL sau SA?, organizată de Societatea de Științe Juridice, la modul în care au apărut societățile pe acțiuni.

Marius Bârlădeanu„Companie vine din engleză, din company care, la început, înseamna, de fapt, asocierea unor exploratori pentru a atinge anumite scopuri. Cine a inventat de fapt conceptul de joint-stock company sunt, de fapt, englezii care au avut nenorocul, față de spanioli, de a nimeri într-un teren advers mult, mult mai complicat, au suferit o opoziție foarte mare din partea indienilor din America. De acolo ni se trage acest nou concept. Ei au renunțat la a mai finanța o companie pentru o explorare anume doar cu ajutorul unor oameni care se cunoșteau la un moment dat și care puneau în comun anumite resurse și au decis să permită o participare mult mai largă a acelor persoane care urmau să facă parte efectiv din echipajul de explorare. Ca să-i poată convinge pe oameni să facă parte din această companie, au fost obligați să le ofere acțiuni. Au fost obligați să le ofere titluri de participare la beneficii, pentru că la un moment dat de frica indienilor nu mai voia nimeni să meargă peste ocean. Ulterior, bineînțeles, conceptul de business s-a dezvoltat, s-a înțeles cu adevărat ce înseamnă capitalizarea unei societăți, s-a înțeles cât de mult contează, până la urmă, nu neapărat încrederea între asociați, ci, mai degrabă, un mod transparent care creează încredere tuturor în companie și în modul în care compania reacționează și în modul în care compania se guvernează. Și, de fapt, acesta este marea diferență între spațiul de business anglo-saxon și tot ceea ce vedem prin Europa continentală, unde a rămas, într-adevăr, ideea că o companie trebuie să aibă la bază încrederea dintre asociați și nu neapărat încrederea în societate și în ceea ce societatea poate să facă.”

Andreea Lupu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică