Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Marius Bârlădeanu: O companie trebuie să aibă la bază încrederea dintre asociați și nu neapărat încrederea în societate
30.04.2017 | Andreea LUPU

Secţiuni: Content, Corporate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Av. Marius Bârlădeanu, Counsel VILAU & ASOCIAȚII, s-a referit, în cadrul dezbaterii SRL sau SA?, organizată de Societatea de Științe Juridice, la modul în care au apărut societățile pe acțiuni.

Marius Bârlădeanu„Companie vine din engleză, din company care, la început, înseamna, de fapt, asocierea unor exploratori pentru a atinge anumite scopuri. Cine a inventat de fapt conceptul de joint-stock company sunt, de fapt, englezii care au avut nenorocul, față de spanioli, de a nimeri într-un teren advers mult, mult mai complicat, au suferit o opoziție foarte mare din partea indienilor din America. De acolo ni se trage acest nou concept. Ei au renunțat la a mai finanța o companie pentru o explorare anume doar cu ajutorul unor oameni care se cunoșteau la un moment dat și care puneau în comun anumite resurse și au decis să permită o participare mult mai largă a acelor persoane care urmau să facă parte efectiv din echipajul de explorare. Ca să-i poată convinge pe oameni să facă parte din această companie, au fost obligați să le ofere acțiuni. Au fost obligați să le ofere titluri de participare la beneficii, pentru că la un moment dat de frica indienilor nu mai voia nimeni să meargă peste ocean. Ulterior, bineînțeles, conceptul de business s-a dezvoltat, s-a înțeles cu adevărat ce înseamnă capitalizarea unei societăți, s-a înțeles cât de mult contează, până la urmă, nu neapărat încrederea între asociați, ci, mai degrabă, un mod transparent care creează încredere tuturor în companie și în modul în care compania reacționează și în modul în care compania se guvernează. Și, de fapt, acesta este marea diferență între spațiul de business anglo-saxon și tot ceea ce vedem prin Europa continentală, unde a rămas, într-adevăr, ideea că o companie trebuie să aibă la bază încrederea dintre asociați și nu neapărat încrederea în societate și în ceea ce societatea poate să facă.”

Andreea Lupu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti