« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Interviuri

Raluca Bercea: HELP are drept scop implementarea efectivă de către statele membre ale Consiliului Europei a valorilor sistemului CEDO
27.04.2017 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Raluca Bercea

Raluca Bercea

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Raluca Bercea, pentru că ați acceptat să acordați un interviu cititorilor JURIDICE.ro. Subiectul pe care îl vom aborda se referă la programul HELP. Implicarea Uniunii Naționale a Barourilor din România în acest proiect se datorează eforturilor Centrului Teritorial al INPPA Timișoara, al cărui director sunteți și care a organizat școli de vară (2012-2016) la care a fost invitat un formator certificat HELP, respectiv doamna avocat Ana Maria Telbis. Cum e să fii deschizător de drumuri?

Raluca Bercea: Vă mulţumesc pentru oportunitatea de a discuta despre acest proiect. Dreptul european reprezintă un domeniu care a preocupat în mod constant Centrul Teritorial al INPPA Timișoara, Facultatea de Drept din Timişoara şi, respectiv, Baroul Timiş (ultimul participând, până în 2012, la diverse programe europene împreună cu barouri din Franţa, Italia, Spania sau Polonia). Cele trei instituţii au co-organizat şcolile de vară despre care vorbiţi, deschizându-le avocaţilor stagiari de anul II, în cadrul modulelor de pregătire iniţială în drept european, avocaţilor definitivi ai Baroului Timiş, cu titlu de pregătire continuă, respectiv studenţilor Facultăţii de Drept din Timişoara, câştigători ai concursurilor internaţionale de pledoarii în drept european. Doamna Ana Maria Telbis este absolventă a Facultăţii de Drept din Timişoara, avocat în Baroul Timiş şi a fost jurist la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În prezent, face parte din comitetul editorial HELP, iar faptul că are, de asemenea, calitatea de formator HELP a făcut ca participanţii la şcolile de vară să fie familiarizaţi progresiv cu metodologia şi conţinuturile propuse de Consiliul Europei. Mi se pare remarcabil că ediţiile succesive ale şcolilor de vară au putut beneficia de prezenţa unor jurişti de la grefa Curţii de la Strasbourg, a unor judecători de la Curtea din Luxemburg, a unor formatori INM sau INPPA din Centrele teritoriale Cluj şi Timişoara, respectiv din INPPA Bucureşti, a unor magistraţi de la Curtea de Apel din Timişoara, alături, fireşte, de cea a profesorilor de drept european de la Facultatea de Drept din Timişoara.

Alina Matei: Participarea în vara anului trecut a doamnei avocat Monica Livescu și a dumneavoastră, la Strasbourg, la Conferința Rețelei HELP a Consiliului Europei, a fost un moment în care am arătat că dorim să privim acest proiect de aproape, nu pe gaura cheii sau din auzite?

Raluca Bercea: Participarea în vara anului trecut a doamnei avocat Monica Livescu și a mea, la Strasbourg, la Conferința Rețelei HELP a Consiliului Europei, a reprezentat momentul în care Uniunea Naţională a Barourilor din România şi Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor s-au integrat, formal, în această reţea, ale cărei valori le protejau şi le promovau deja.

Alina Matei: Ce presupune acest proiect? Mi se pare că prescurtarea denumirii HELP nu este chiar adecvată pentru avocați, deoarece ei au asta se ocupă, cu acordarea de help.

Raluca Bercea: HELP este o abreviere a programului european pe care Consiliul Europei îl derulează sub denumirea „Human Rights Education for Legal Professions”, care are drept scop implementarea efectivă de către statele membre ale Consiliului Europei a valorilor sistemului Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

HELP este, în acelaşi timp, singura reţea pan-europeană de institute naţionale care asigură formarea profesioniştilor în domeniul dreptului (în cazul României, INPPA şi INM), o platformă online oferind o sumă de cursuri dezvoltate de specialiştii Consiliului Europei în materia drepturilor omului şi o metodă specifică de a asigura educaţia avocaţilor şi a magistraţilor (judecători şi procurori) în această materie.

Alina Matei: Sunteți înlăuntrul programului ca reprezentant al Uniunii Naționale a Barourilor din România în cadrul Programul HELP. Presupune ce anume să faceți?

Raluca Bercea: Poziţia mea este de info point: sunt un punct de legătură în reţeaua instituţională pe care am evocat-o mai sus, prezentând Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor oportunităţile pe care HELP le generează în materie de formare profesională, căutând soluţii pentru a integra aceste oportunităţi la nivel de formare iniţială sau continuă a avocaţilor din România şi, pe de altă parte, cooperând cu HELP, din partea UNBR şi a INPPA, pentru a identifica cursuri care pot fi lansate în România, cu sprijinul Consiliului Europei şi, mai nou, al Uniunii Europene.

Alina Matei: Care este beneficiul acestui program pentru avocații români: tematica, speakerii, faptul că se poate desfășura și online? Cât de larg este acest program?

Raluca Bercea: Pe platforma sa, HELP propune o serie de cursuri, între care unele sunt în acces liber. Acestea prezintă avantajul că au fost create de specialişti ai Consiliului Europei şi gândite pentru necesităţile comune de formare ale avocaţilor şi magistraţilor. Pe de altă parte, pot fi constituite, pe aceeaşi platformă, grupuri de avocaţi beneficiind de prezenţa virtuală a unui tutore certificat HELP, care poate monitoriza activitatea şi progresul cursanţilor pe platformă. Parcurgerea unui astfel de curs conduce la certificarea participanţilor de către Consiliul Europei şi de către INPPA, ultimul integrând această activitate ca formă de pregătire continuă a avocaţilor.

Alina Matei: La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an a avut loc lansarea la București a cursului derulat în cadrul Programului HELP 28 și la care au participat 40 de avocați şi 34 de magistraţi. Care au fost ecourile cursului și dacă vor mai fi și altele?

Raluca Bercea: Cursul HELP lansat de Consiliul Europei împreună atât cu INPPA, cât şi cu INM, cu acea ocazie, a avut ca obiect Protecţia datelor cu caracter personal. În ceea ce le priveşte, UNBR şi INPPA au fost extrem de prompte în organizarea acestui prim curs, care, date fiind constrângerile programului, a trebuit să se încadreze în termene foarte scurte. Pe de altă parte, activitatea grupului de avocaţi pe platformă a fost un real succes, procentul de absolvire fiind în jur de 90%, iar punctajele obţinute de avocaţii participanţi, cărora ţin să le mulţumesc personal pentru eforturi şi seriozitate, au fost foarte mari. În cele două săptămâni de înscrieri, numărul avocaţilor interesaţi a depăşit de câteva ori grupul ţintă propus de HELP (25 de participanţi, atât avocaţi, cât şi magistraţi). De aceea, au fost constituite în final două grupuri (unul de avocaţi, altul de magistraţi – doamna Roxana Rizoiu, focal point HELP din partea INM, organizându-l pe acesta din urmă) şi a fost acceptat un grup de avocaţi cu un număr mult mai mare de participanţi decât era iniţial estimat. Pe de altă parte, UNBR şi INPPA susţin, cu eforturi logistice şi financiare proprii, organizarea unui nou grup de 45 de cursanţi, a cărui activitate pe platformă debutează în 2 mai şi care va fi, de asemenea, co-certificată de Consiliul Europei şi INPPA. Această decizie a UNBR şi INPPA a fost salutată de Consiliul Europei, implementarea eficientă a programului HELP depinzând, dincolo de evenimentele de lansare a cursurilor, de deciziile ulterioare ale institutelor naţionale de formare profesională.Versiunea în limba română a cursului va rămâne, desigur, la dispoziţia noastră, grupuri suplimentare de cursanţi avocaţi putând fi organizate, dacă vor exista cereri în acest sens.

Alina Matei: Ce alte proiecte derulează Centrul Teritorial Timișoara al INPPA, în colaborare cu instituții din România sau din străinătate?

Raluca Bercea: În aceste săptămâni, Centrul Teritorial Timișoara al INPPA se pregăteşte pentru următoarea ediţie a Şcolii de vară în drept european, pe care o co-organizează între 10 şi 14 iulie, împreună cu Facultatea de Drept din Timişoara, în cadrul manifestărilor generate de aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea acesteia. Tema pe care am ales-o este „Obligaţiile pozitive ale statelor în sistemul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”, observând interesul firesc al colegilor avocaţi pentru această problematică. Pe de altă parte, formatorii în drept european ai centrului au fost invitaţi să participe, alături de colegi avocaţi din Bucureşti, la lucrările finale pe care le implică proiectul european ACTIONES, derulat de Uniunea Naţională a Barourilor din România.

Alina Matei: Vin la dumneavoastră tinerii avocați care urmează cursurile Institutului să vă roage să faceți demersuri să scoateți vreo materie sau să se insiste pe o alta? Își spun păsurile sau iau de-a gata ce li se oferă?

Raluca Bercea: Cred că, structural, avocaţii sunt construiţi ca să nu ia nimic de-a gata, aşa încât, fireşte, avocaţii stagiari îmi fac în mod constant sugestii în legătură cu materiile şi conţinuturile stabilite în programa INPPA, respectiv în legătură cu lectorii puşi la dispoziţia lor de Centrul Teritorial Timişoara. Spre bucuria mea, materiile de drept european, dar şi lectorii centrului, care le predau, sunt, în general, pe placul tinerilor avocaţi.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii JURIDICE.ro.

Raluca Bercea: Îmi permit să le semnalez site-ul Consiliului Europei, rubrica Human Rights, sub-secţiunea HELP. Crearea unui cont care asigură participarea pe platformă se realizează în câteva minute, accesul la bună parte din cursurile HELP, între care unele în limba română, fiind, apoi, gratuit. Sunt convinsă că cititorii JURIDICE.ro vor aprecia resursele care le vor deveni astfel accesibile.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine şi mă bucur pentru bucuria dumneavoastră prilejuită de ce s-a întâmplat la Deva :).

Raluca Bercea: Vă mulțumesc frumos pentru invitaţie.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.