Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Ziua mondială a proprietății intelectuale
26.04.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Articole, Content, Dreptul proprietatii intelectuale, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale este marcată, anual, la data de 26 aprilie.

Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci a transmis următorul mesaj:

Astăzi, sărbătorim ziua mondială a Proprietății Intelectuale, care are drept scop principal conștientizarea importanței proprietății intelectuale și promovarea inovației.

Trăim intr-o lume care este într-o continuă schimbare, fie că vorbim de modificări climatice, tehnologice, sanitare sau sociale. În acest context, inovarea joacă un rol mai important ca oricând. Iar tinerii, prin ideile lor creatoare și inovatoare, pot descoperi soluții la problemele societății, definind astfel, viitorul de mâine.

Este important să susținem tinerii creativi în demersurile lor, să le facem cunoscute modalitățile prin care iși pot proteja rezultatele muncii lor inovatoare și totodată să le oferim oportunitatea de a identifica beneficiile ce pot decurge din deținerea unor drepturi de proprietate intelectuală.

Ideile inovatoare ale tinerilor pot conduce la progres care implică atât bunăstarea la nivel social cât și la nivel individual, de aceea, este vital să sprijinim tinerii astăzi pentru a avea rezultatele dorite în viitor.

#IPDayworldintellectualpropertyday

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale este marcată, anual, la data de 26 aprilie.

Directorul general al O.S.I.M., Mitrița Hahue, a transmis următorul mesaj:

Conectăm oameni pentru afaceri de succes

Mințile creative din întreaga lume: oameni de știință, antreprenori, creatori, arhitecți, artizani, designeri, ingineri etc., toți, laolaltă, dezvoltă idei.

Aceste idei devin creații și aduc în fața noastră inovații revoluționare, asigurându-ne un viitor mai bun, mai strălucit.

Studiile arată faptul că, atunci când companiile au cunoștințe în materie de PI și dobândesc și gestionează drepturi de proprietate industrială, evoluează mai bine şi dezvoltă afaceri de succes.

Cu ocazia zilei de 26 Aprilie, Ziua Proprietății Intelectuale, o zi cu mare însemnătate în respectarea
drepturilor de proprietate intelectuală, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci se alătură sărbătoririi creativității din întreaga lume. Cu acest prilej instituția noastră se alătură tuturor celor interesați de acest domeniu, contribuind în permanență la îmbunătățirea activității noastre de zi cu zi, IMM-urile fiind susținute și canalizate spre obținerea protecției drepturilor de PI pentru dezvoltarea afacerilor.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale este marcată, anual, la data de 26 aprilie.

Directorul general al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, Francis Gurry, a transmis următorul mesaj:

În acest an, Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale are loc în circumstanțe fără precedent. Aduc un omagiu tuturor celor care lucrează în prima linie a pandemiei de coronavirus. Aș dori, de asemenea, să-mi extind toate condoleanțele din suflet tuturor celor care au experimentat pierderea persoanelor dragi ca urmare a crizei de sănătate în curs de desfășurare.

În ultimele luni, viețile a miliarde de oameni de pe glob au fost radical perturbate. Cu toate acestea, ne putem inspira din impulsul uman nestăvilit pentru a depăși adversitatea și pentru a găsi soluții inovatoare pentru provocări globale complexe. În fiecare zi, observăm apariția unor inițiative încurajatoare, deoarece guvernele, industria și mediul academic se reunesc pentru a sprijini eforturile de a ne inova ieșirea din actuala criză.

Răspunsul nostru la actuala criză demonstrează că avem înțelepciunea colectivă, ingeniozitatea și creativitatea pentru a ne ridica la aceste provocări și pentru a ne contura un viitor, unul sigur, durabil și verde. Și, în timp ce ne uităm la acel viitor, vedem că inovația bazată pe proprietate intelectuală (IP) și gândirea inovatoare sunt centrale pentru rezolvarea provocărilor noastre comune și globale.

Luăm ca exemplu cererea globală tot mai mare de energie. După cum s-a menționat în Indexul inovării globale din 2018: Energizarea lumii cu inovația, cererea globală de energie urmează să crească cu 30 la sută până în 2040, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE). Doar prin încurajarea inovației și sprijinirea dezvoltării de sisteme IP robuste care să o stimuleze și să o susțină, vom putea dezvolta sisteme de energie curată necesare pentru a răspunde acestei cereri, reducând în același timp emisiile de gaze cu efect de seră și încurajând creșterea economică. Aceasta se confruntă cu factorii politici de ecuație energetică complexă.

Astăzi, aprovizionarea globală cu energie regenerabilă este de aproximativ 15%. După cum s-a menționat în Indexul inovării globale din 2018: Energizarea lumii cu inovația, până în 2050, aproximativ 85 la sută din energia primară a lumii trebuie să provină din surse regenerabile, precum energia solară, eoliană și energia geotermală. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să ne gândim cu atenție la modul în care producem, stocăm, distribuim și consumăm energie și trebuie să punem în aplicare politici care să sprijine dezvoltarea rapidă și desfășurarea tehnologiilor de energie regenerabilă, care să permită tuturor sectoarelor să devină mai eficiente din punct de vedere energetic și „să înverzim” operațiunile lor.

Inovația oferă opțiuni și este cheia pentru deblocarea soluțiilor și abordărilor de care avem nevoie pentru a crea un viitor durabil și verde.

Dar pentru a atinge acel obiectiv, trebuie să acționăm. Trebuie să facem din sustenabilitatea mediului prioritatea noastră- aceasta este baza stării de bine a viitorului nostru. Trebuie să investim în ecosistemele naționale de inovare și să permitem accesul larg la sisteme IP naționale eficiente care să sprijine dezvoltarea și desfășurarea tehnologiilor, produselor și serviciilor de care avem nevoie pentru trecerea la un viitor mai luminos, mai ecologic și cu emisii reduse de carbon.

În acest moment unic din istorie, să ne îndreptăm mințile către ceea ce putem face fiecare pentru a deveni mai rezistenți și mai responsabili în fața amenințărilor la adresa sănătății globale și a planetei. Să reflectăm asupra rolului pe care îl pot juca inovația și sistemul IP în stimularea eforturilor globale pentru crearea unui viitor verde care să sprijine bunăstarea umanității. Să ne angajăm activ să creăm un viitor verde.

În acest scop, vă încurajez să semnați Harta de gaj a Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale.

Împreună putem inova pentru un viitor mai ecologic, mai luminos și mai durabil.

Vă doresc tuturor o Zi Mondială a Proprietății Intelectuale 2020 foarte fericită și sigură.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale este marcată, anual, la data de 26 aprilie.

Temă pentru 2019: „Mai rapid, mai puternic, mai sus! Cucerește aurul: Proprietatea Intelectuală și sportul.”

Campania din anul acesta explorează modul în care inovația, creativitatea și drepturile de proprietate intelectuală încurajează și susțin dezvoltarea sportului și bucuria acestuia în întreaga lume.

Relațiile de afaceri bazate pe drepturile de proprietate intelectuală contribuie la asigurarea valorii economice a sportului. Aceasta, la rândul său, stimulează creșterea industriei, permițând organizațiilor sportive să finanțeze evenimentele pe care le savurăm și oferă mijloacele de promovare a dezvoltării sportive la nivel local.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale este marcată, anual, la data de 26 aprilie.

La 26 aprilie sărbătorim Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale pentru a afla despre rolul pe care îl joacă drepturile de proprietate intelectuală (brevete, mărci comerciale, desene industriale, drepturi de autor) în încurajarea inovației și a creativității.

Campania Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale din acest an celebrează strălucirea, ingeniozitatea, curiozitatea și curajul femeilor care conduc schimbarea în lumea noastră și ne modelează viitorul comun.

În fiecare zi femeile vin cu invenții în schimbare de joc și creații care îmbunătățesc viața, care transformă viețile și promovează înțelegerea umană de la astrofizică la nanotehnologie și de la medicină la inteligență artificială și robotică. Și în sfera creativă, fie în filme, animație, muzică, modă, design, sculptură, dans, literatură, artă și multe altele, femeile își reînnoiesc cultura, testează limitele artei și expresiei creative, atrăgându-ne în noi lumi de experiență și înțelegere.

Contribuțiile importante și inspirate ale nenumăratelor femei din întreaga lume sunt alimentarea schimbării în lumea noastră. Atitudinea lor „poate face” este o sursă de inspirație pentru toți. Și realizările lor remarcabile sunt o moștenire neprețuită pentru fetele tinere astăzi, cu aspirațiile de a deveni inventatori și creatori de mâine.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale (World Intellectual Property Day) este marcată, anual, la data de 26 aprilie.

Temă pentru 2017: „Inovarea – Îmbunătățirea vieții”.

Astfel, potrivit WIPO, în acest an, „va fi analizat modul în care inovarea ne face viața mai sănătoasă, mai sigură și mai confortabilă, transformând problemele în progres”. De asemenea, va fi analizat modul în care „sistemul de proprietate intelectuală susține inovația prin atragerea de investiții, recompensarea creatorilor, încurajarea acestora de a-și dezvolta ideile și asigurarea faptului că noile lor cunoștințe sunt disponibile în mod liber, astfel încât inovatorii de mâine să se poată baza pe noua tehnologie actuală”.

În 2000, statele membre ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenția de înființare a organizației, ca zi dedicată recunoașterii contribuției pe care inventatorii și artiștii o au la dezvoltarea societăților de pe glob.

Proprietatea intelectuală se referă la recunoașterea paternității unei anumite invenții, creații sau idei și la drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale respective. Drepturile de proprietate intelectuală se împart în două mari categorii: drepturile de autor, care protejează creațiile literare, artistice și științifice, și drepturile de proprietate industrială, care includ brevetele, patentele.

În România, asigurarea protecției proprietății intelectuale se realizează, în principal, prin două instituții de specialitate: Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) și Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti