« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Ministerul Justiției a organizat o dezbatere ref. modificarea legislației penale
27.04.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 26 aprilie 2017, Ministerul Justiției a organizat o dezbatere publică a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală, pentru completarea articolului 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precum și pentru completarea articolului 31 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, potrivit unui comunicat al MJ.

La dezbatere au participat prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției, Marieta Safta, secretar de stat, reprezentanți ai Direcției Elaborare Acte Normative și 9 persoane din partea societății civile.

Ministrul justiției a precizat că proiectul de lege are drept obiectiv punerea în acord a prevederilor Codului penal și ale Codului de procedură penală cu dispozițiile Constituției, așa cum au fost acestea interpretate în jurisprudența Curții Constituționale, cât și transpunerea de dispoziții din două Directive ale Uniunii Europene. Acesta a precizat și faptul că un demers mai larg, destinat îmbunătățirii prevederilor celor 4 coduri  –  civil, penal, procedură civilă și procedură penală – va avea loc în viitorul apropriat, sens în care toți cei interesați vor putea transmite observații și propuneri la o adresă de poștă electronică care va fi disponibilă pe site-ul Ministerului Justiției.

Reprezentanții societății civile au exprimat în general sprijinul pentru forma proiectului de lege, dar și critici la adresa formei propuse pentru art. 297 și art. 301 Cod penal în sensul că ar fi trebui reținut și abuzul în serviciu prin încălcarea normelor cuprinse în legislația secundară și au solicitat analizarea posibilității reincriminării insultei și calomniei, precum și reanalizarea textului propus pentru art. 1121 Cod procedură penală, referitor la confiscarea extinsă.

 
Secţiuni: Content, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD