Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Ministerul Justiției a organizat o dezbatere ref. modificarea legislației penale
27.04.2017 | JURIDICE.ro

Miercuri, 26 aprilie 2017, Ministerul Justiției a organizat o dezbatere publică a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală, pentru completarea articolului 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precum și pentru completarea articolului 31 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, potrivit unui comunicat al MJ.

La dezbatere au participat prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției, Marieta Safta, secretar de stat, reprezentanți ai Direcției Elaborare Acte Normative și 9 persoane din partea societății civile.

Ministrul justiției a precizat că proiectul de lege are drept obiectiv punerea în acord a prevederilor Codului penal și ale Codului de procedură penală cu dispozițiile Constituției, așa cum au fost acestea interpretate în jurisprudența Curții Constituționale, cât și transpunerea de dispoziții din două Directive ale Uniunii Europene. Acesta a precizat și faptul că un demers mai larg, destinat îmbunătățirii prevederilor celor 4 coduri  –  civil, penal, procedură civilă și procedură penală – va avea loc în viitorul apropriat, sens în care toți cei interesați vor putea transmite observații și propuneri la o adresă de poștă electronică care va fi disponibilă pe site-ul Ministerului Justiției.

Reprezentanții societății civile au exprimat în general sprijinul pentru forma proiectului de lege, dar și critici la adresa formei propuse pentru art. 297 și art. 301 Cod penal în sensul că ar fi trebui reținut și abuzul în serviciu prin încălcarea normelor cuprinse în legislația secundară și au solicitat analizarea posibilității reincriminării insultei și calomniei, precum și reanalizarea textului propus pentru art. 1121 Cod procedură penală, referitor la confiscarea extinsă.


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.