Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

CE. Inițiative ref. echilibrul dintre viața profesională și cea personală


27 aprilie 2017 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Miercuri, 26 aprilie 2017, Comisia Europeană a prezentat o serie de inițiative legislative și nelegislative referitoare la asigurarea echilibrului dintre viața profesională și cea personală, informarea lucrătorilor, accesul la protecția socială și timpul de lucru, potrivit unui comunicat al CE.

Printre acestea este o propunere care vizează îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru părinți și persoanele cu responsabilități de îngrijire, pentru ca aceștia să poată combina în condiții optime viața de familie cu o carieră profesională.

Propunerea privind echilibrul dintre viața profesională și cea personală prevede o serie de standarde minime noi sau superioare pentru concediul parental, concediul de paternitate și concediul de îngrijire. Astfel, concediul parental devine un drept individual pentru fiecare dintre părinți, iar toate concediile legate de familie vor fi remunerate cel puțin la nivelul unui concediu medical. Propunerea va oferi părinților cu copii de până la 12 ani și persoanelor cu responsabilități de îngrijire dreptul de a solicita forme de muncă flexibile, atât în termeni de program de lucru, cât și de loc de desfășurare a activității. Ea ține seama de nevoile întreprinderilor mici și mijlocii și caută să asigure faptul că acestea nu vor fi afectate într-un mod disproporționat.

Comisia a lansat și două consultări ale partenerilor sociali, care reflectă importanța contribuției acestora la îndeplinirea obiectivelor Pilonului european al drepturilor sociale. Acestea se referă la:
– modernizarea normelor privind contractele de muncă, prin dezbaterea garanțiilor minime de care ar trebui să beneficieze orice lucrător, inclusiv cei care nu au încheiat contracte de muncă standard;
– accesul la protecția socială, pentru a defini eventuale norme noi în acest domeniu.

Totodată, Comisia a adoptat o clarificare Directivei privind timpul de lucru, care oferă orientări pentru interpretarea diverselor aspecte ale acestei directive în concordanță cu jurisprudența tot mai consistentă.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică