Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Elena Iacob: Prin excelență consumatorii sunt o categorie protejată de lege


4 mai 2017 | Andreea LUPU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Av. Elena Iacob, Partner ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS, s-a referit, în cadrul dezbaterii Leziunea în contractele de afaceri, ediţia 130, organizată de Societatea de Științe Juridice, la aplicarea leziunii în contractele dintre profesioniști și consumatori.

Elena Iacob„În ceea ce privește contractele dintre profesioniști și consumatori eu aș tinde să consider că sfera de aplicare a leziunii este una mai restrânsă și nu mai extinsă decât cea în raporturile dintre profesioniști. Prin excelență consumatorii sunt o categorie protejată de lege și este un domeniu puternic reglementat și din ce în ce mai reglementat care asigură egalitatea sau aducerea unui echilibru în raporturile dintre profesioniști și consumatori. Există numeroase acte normative care conțin dispoziții speciale privind informarea precontractuală, contractuală, clauzele, conținutul contractelor însă și în anumite domenii este prescris prin lege. În aceste condiții a invoca leziunea pentru simpla constatare a faptului că prețul într-un contract de împrumut este mai mare decât prețul practicat de un alt profesionist pe aceeași piață și ar putea astfel fiind considerat prea mare, mi se pare că ne duce într-o zonă din care nu se iese ușor. Adică nu trebuie să abdicăm de la principiile de drept civil inclusiv principiul forței obligatorii a contractului pornind de la ideea că una dintre părți, consumatorul este cea slabă și profesionistul abuzează.”

Andreea Lupu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii