Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Ziua mondială a siguranței și sănătății la locul de muncă
28.04.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Articole, Content, Dreptul muncii, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua mondială a siguranței și sănătății la locul de muncă este marcată, anual, la data de 28 aprilie.

Tema: Acționați împreună pentru a construi o cultură pozitivă a siguranței și sănătății

Ziua mondială anuală a siguranței și sănătății la locul de muncă din 28 aprilie promovează prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale la nivel global. Aceasta se concentrează pe consolidarea dialogului social către o cultură a securității și sănătății.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a siguranței și sănătății la locul de muncă este marcată, anual, la data de 28 aprilie.

De când a apărut ca o criză globală la începutul anului 2020, pandemia COVID-19 a avut efecte profunde în toate domeniile. Pandemia a atins aproape toate aspectele lumii muncii, de la riscul transmiterii virusului la locul de muncă, până la riscurile de securitate și sănătate în muncă (SSM) care au apărut ca urmare a măsurilor de atenuare a răspândirii virusului. Trecerea la noi forme de aranjamente de lucru, cum ar fi dependența pe scară largă de telemuncă, au prezentat, de exemplu, multe oportunități pentru lucrători, dar au prezentat și riscuri potențiale de SSM, inclusiv riscuri psihosociale și violență, în special.

Ziua mondială pentru securitate și sănătate la locul de muncă 2021 se concentrează pe valorificarea elementelor unui sistem de SSM așa cum este stabilit în Cadrul de promovare a securității și sănătății în muncă, 2006 (nr. 187). Raportul zilei mondiale examinează modul în care criza actuală demonstrează importanța consolidării acestor sisteme de SSM, inclusiv a serviciilor de sănătate în muncă, atât la nivel național, cât și la nivel de întreprindere.

OIM va profita de această ocazie pentru a crește gradul de conștientizare și a stimula dialogul cu privire la importanța creării și a investițiilor în sistemele de SSM rezistente, bazându-se atât pe exemple regionale, cât și pe cele naționale în atenuarea și prevenirea răspândirii COVID-19 la locul de muncă.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a siguranței și sănătății la locul de muncă este marcată, anual, la data de 28 aprilie.

Guvernele, angajatorii, lucrătorii și organizațiile se confruntă cu provocări enorme, în timp ce încearcă să combată pandemia COVID-19 și să protejeze siguranța și sănătatea în muncă. Dincolo de criza actuală, există și îngrijorări cu privire la reluarea activității într-o manieră care să susțină progresele înregistrate în suprimarea transmiterii.

Ziua Mondială pentru Siguranță și Sănătate în Muncă se va concentra pe abordarea focarului de boli infecțioase la locul de muncă, cu accent pe pandemia COVID-19. Scopul este stimularea dialogului național tripartit privind securitatea și sănătatea în muncă. Organizația Internațională a Muncii (ILO) folosește această zi pentru a sensibiliza cu privire la adoptarea de practici sigure în locurile de muncă și cu privire la rolul pe care îl joacă serviciile de securitate și sănătate în muncă (OSH). De asemenea, se va concentra pe un termen mediu-lung, inclusiv pe recuperarea și pregătirea viitoare, în special pe integrarea măsurilor în sistemele și politicile de gestionare a sistemului de securitate la nivel național și a întreprinderilor.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua mondială a siguranței și sănătății la locul de muncă este marcată, anual, la data de 28 aprilie.

Cu ocazia aniversării centenarului Organizației Internaționale a Muncii și discuțiile privind viitorul muncii, ziua mondială din acest an încearcă să facă bilanțul a 100 de ani de activitate în îmbunătățirea securității și sănătății în muncă și privește viitorul pentru continuarea acestor eforturi prin schimbări majore precum tehnologia, demografia, dezvoltarea durabilă, inclusiv schimbările climatice și schimbările în organizarea muncii.

Ziua Mondială oficială din 28 aprilie 2019 va fi doar începutul evenimentelor și activităților mondiale care vor continua pe tot parcursul anului, în jurul temei siguranței,sănătății și a viitorului muncii, sărbătorind și construind în continuare bogăția de cunoștințe și acțiuni acumulate într-o perioadă de peste 100 de ani.

OIM va lansa un raport global în acest sens, împărtășind povestea de 100 de ani în ceea ce privește salvarea vieților și promovarea unor medii de lucru sigure și sănătoase. Raportul încearcă să surprindă evoluția siguranței și sănătății înainte de crearea Organizației în 1919 până în prezent, trecând prin punctele de cotitură majore care au influențat acest domeniu și au influențat modul în care OIM a contribuit la îmbunătățirea siguranței și a sănătății la locul de muncă.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018Ziua mondială a siguranței și sănătății la locul de muncă este marcată, anual, la data de 28 aprilie.

Temă pentru 2018: „Ocrotirea sănătății ocupaționale, vulnerabilitatea lucrătorilor tineri.”

Anul acesta, Ziua Mondială pentru Siguranță și Sănătate în Muncă și Ziua Mondială împotriva Muncii Copilului se reunesc într-o campanie comună de îmbunătățire a siguranței și sănătății lucrătorilor tineri și de stopare a muncii copiilor.

Campania urmărește accelerarea acțiunilor pentru atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă (SDG) 8,8 a mediilor de lucru sigure și sigure pentru toți lucrătorii până în 2030 și obiectivul SDD 8,7 de a pune capăt tuturor formelor de muncă a copiilor până în 2025. Cei 541 de milioane de lucrători tineri (15-24 ani) – care includ 37 de milioane de copii în muncă periculoasă pentru copii – reprezintă mai mult de 15% din forța de muncă din lume și suferă până la o rată de 40% mai mare decât cea profesională non-fatală leziuni decât lucrătorii adulți cu vârsta peste 25 de ani.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială a siguranței și sănătății la locul de muncă (World Day for Safety and Health at Work) este marcată, anual, la data de 28 aprilie.

Odată cu adoptarea Agendei Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă, la 25 septembrie 2015, capacitatea de colectare și utilizare a datelor fiabile privind securitatea și sănătatea ocupațională a devenit indispensabilă pentru ca țările să își îndeplinească angajamentul de a pune în aplicare și de a raporta unele dintre cele 17 obiective ale dezvoltării durabile.

Obiectivul cu numărul 8 al acestei Agende prevede promovarea „unei creșteri economice incluzive și durabile, a ocupării complete și productive și a muncii decente pentru toți”, iar paragraful 8.8 stabilește necesitatea „protecției drepturilor muncii și promovării mediilor de lucru sigure pentru toți lucrătorii, inclusiv pentru lucrătorii migranți, în special pentru migranții femei și pentru cei aflați în condiții de muncă precare”. Pentru realizarea acestui obiectiv, Organizația Internațională a Muncii cere ca țările să raporteze date cu privire la ”frecvența accidentelor mortale sau nemortale, pe sexe și statutul de imigranți”.

În România, siguranța la locul de muncă este reglementată de Legea nr. 319 din 14 iulie 2006 privind securitatea și sănătatea în muncă, iar controalele de specialitate din acest domeniu sunt efectuate de Inspecția Muncii.

Potrivit legii, angajatorul trebuie să implementeze măsurile pentru asigurarea securității și sănătății la locul de muncă, pe baza unor principii generale de prevenire: evitarea riscurilor, evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate, combaterea riscurilor la sursă, adaptarea muncii la om, adaptarea la progresul tehnic, dezvoltarea unei politici de prevenire care să includă tehnologiile, organizarea muncii, condițiile de muncă, relațiile sociale și influența factorilor din mediul de muncă.

Printre factorii ce pot influența sănătatea fizică a lucrătorului se numără mediul de muncă (zgomot, vibrații), mijloacele de producție (curent electric, mașini, agenți chimici), sarcina de muncă (efort fizic, poziții de lucru vicioase, munca în schimburi, munca în condiții de izolare).

În 2017, celebrarea evenimentului se concentrează asupra necesității țărilor de a-și îmbunătăți capacitatea de colectare și utilizare a datelor fiabile privind securitatea și sănătatea ocupațională.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti