Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Bazil Oglindă: La ce ar trebui să se uite un judecător care se confruntă cu astfel de spețe în care este invocată leziunea?
06.05.2017 | Andreea LUPU

Secţiuni: Content, Drept civil, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Av. conf. univ. dr. Bazil Oglindă, Managing Partner OGLINDĂ & Partners, Vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, s-a referit, în cadrul dezbaterii Leziunea în contractele de afaceri, ediția 130, organizată de Societatea de Științe Juridice, la aplicarea leziunii în cazul raporturilor dintre profesioniști.

Bazil Oglindă„Natura și scopul contractului în raporturile dintre profesioniști impun, după mine, câteva nuanțe. La ce ar trebui să se uite un judecător care se confruntă cu astfel de spețe în care este invocată leziunea? Consider că un aspect important este în caracterul echilibrat. Dacă ei se găsesc într-o relativă poziție de egalitate, apreciez că domeniul se restrânge și mai tare și aș tinde să spun că, fără a nega de plano o ipoteză în care totuși leziunea s-ar aplica unor astfel de contracte, cred că natura și scopul unui astfel de contract încheiat de doi profesioniști aflați pe o poziție de egalitate, ar obliga judecătorul uitându-se printr-o lupă extrem de restrictivă la îndeplinirea condițiilor și mai ales la satisfacția de care are nevoie și alin. (2) al art. 1221 care nu este pus întâmplător acolo și este o condiție esențială pentru îndeplinirea condițiilor leziunii din alin. (1). Pe de altă parte, dacă vorbim despre un contract încheiat între doi profesioniști și existând o premisă a unui dezechilibru contractual în sensul că este clar că un profesionist este mai puternic, cred că și din punct de vedere probatoriu se vor putea naște niște premise pentru aplicarea unor prezumții pentru îndeplinirea unei alte condiții din alin. (1). Și cred că sfera aici ar fi aproape la fel de largă cu celelalte contracte civile clasice sau contractele încheiate între un profesionist și consumator.”

Andreea Lupu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti