TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Bazil Oglindă: La ce ar trebui să se uite un judecător care se confruntă cu astfel de spețe în care este invocată leziunea?
06.05.2017 | Andreea LUPU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Av. conf. univ. dr. Bazil Oglindă, Managing Partner OGLINDĂ & Partners, Vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, s-a referit, în cadrul dezbaterii Leziunea în contractele de afaceri, ediția 130, organizată de Societatea de Științe Juridice, la aplicarea leziunii în cazul raporturilor dintre profesioniști.

Bazil Oglindă„Natura și scopul contractului în raporturile dintre profesioniști impun, după mine, câteva nuanțe. La ce ar trebui să se uite un judecător care se confruntă cu astfel de spețe în care este invocată leziunea? Consider că un aspect important este în caracterul echilibrat. Dacă ei se găsesc într-o relativă poziție de egalitate, apreciez că domeniul se restrânge și mai tare și aș tinde să spun că, fără a nega de plano o ipoteză în care totuși leziunea s-ar aplica unor astfel de contracte, cred că natura și scopul unui astfel de contract încheiat de doi profesioniști aflați pe o poziție de egalitate, ar obliga judecătorul uitându-se printr-o lupă extrem de restrictivă la îndeplinirea condițiilor și mai ales la satisfacția de care are nevoie și alin. (2) al art. 1221 care nu este pus întâmplător acolo și este o condiție esențială pentru îndeplinirea condițiilor leziunii din alin. (1). Pe de altă parte, dacă vorbim despre un contract încheiat între doi profesioniști și existând o premisă a unui dezechilibru contractual în sensul că este clar că un profesionist este mai puternic, cred că și din punct de vedere probatoriu se vor putea naște niște premise pentru aplicarea unor prezumții pentru îndeplinirea unei alte condiții din alin. (1). Și cred că sfera aici ar fi aproape la fel de largă cu celelalte contracte civile clasice sau contractele încheiate între un profesionist și consumator.”

Andreea Lupu

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate