Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ziua internațională a jazzului
30.04.2022 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională a jazzului este marcată, anual, la data de 30 aprilie.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj:

Pianistul american de jazz Bill Evans a spus odată: „Jazz-ul nu este un ce, este un cum”. Prin urmare, în această zi internațională a jazzului, sărbătorim mai mult decât o artă muzicală: sărbătorim un mod de a fi împreună.

Într-adevăr, arta lui Miles Davis, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald și mulți alții își are rădăcinile într-un angajament umanist de a spune nu rasismului și nedreptății.

De la curțile muzicienilor până la cluburile populare ale orașelor metropolitane, jazzul ne face să privim dincolo de note și să ne vedem unii pe alții ca ființe umane egale. Ne permite să privim relația noastră cu lumea și unii cu alții, sărbătorind în același timp diversitatea și diferențele noastre.

Acesta este, de asemenea, nucleul mandatului UNESCO– și de aceea, din 2012, sărbătorim Ziua Internațională a Jazzului în fiecare an, pe 30 aprilie.

În ultimii doi ani, această zi a căpătat o importanță suplimentară. Pandemia a avut un impact major asupra industriei muzicale și mai ales asupra muzicii precum jazz-ul, care este atât de adânc înrădăcinată în improvizație, în spectacolele live.

De altfel, consecințele pandemiei s-au simțit în întreg sectorul cultural în ansamblu, înrăutățind situația autorilor și creatorilor, care era fragilă încă înainte de pandemie.

Această zi este, prin urmare, o oportunitate de a reflecta asupra rolului artiștilor și culturii în societățile noastre. Raportul UNESCO Re|Shaping Policies for Creativity, publicat în februarie, face o serie de propuneri care provoacă gândirea în acest sens. De exemplu, recomandă politici publice care sprijină o protecție economică și socială mult mai puternică pentru profesioniștii din domeniul culturii și o distribuție mai echitabilă a veniturilor din platformele online.

Această zi este, de asemenea, o oportunitate de a aduce un omagiu tuturor creatorilor pentru bucuria și emoțiile pe care ni le aduc și de a relua mesajul universal al muzicienilor de jazz. În acest spirit, suntem încântați să putem conta din nou pe angajamentul partenerului nostru oficial de Jazz Day, Herbie Hancock Institute of Jazz. Prin spectacole, dar și prin instrumente educaționale și programe de sensibilizare, ajungem la tineri și bătrâni și promovăm mesajele jazz-ului care generează respect, speranță și comunitate.

Pe măsură ce lucrăm pentru a construi o lume mai unită și mai incluzivă, ne putem uita la jazz pentru inspirație. Jazz-ul este povestea multora, peste granițe și culturi. În cuvintele reginei jazzului, Ella Fitzgerald, „Acolo unde există dragoste și inspirație, nu cred că poți greși”.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a jazzului este marcată, anual, la data de 30 aprilie.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj:

A zecea Zi Internațională a Jazzului este o oportunitate pentru a sărbători încă o dată această bogată tradiție muzicală. Jazzul este o realitate multiplă, creată prin întâlniri între culturi, instrumente și oameni. De zeci de ani, jazzul vibrează cu tot ce au pus muzicienii în el, în timp ce continuă să prezinte noi orizonturi prin fiecare acord.

Această deschidere a jazzului, spre improvizație față de celălalt, este cea care îl face, în esență, o muzică pentru pace. Așa cum a arătat marele jazzman și ambasador al bunăvoinței UNESCO, Herbie Hancock, care a inițiat Ziua Internațională, în Curierul UNESCO, jazzul, tocmai pentru că este interpretat într-un spirit de acceptare a celuilalt, transmite valori umaniste, esențiale pentru înțelegerea reciprocă, dialog.

Într-un moment în care pandemia COVID-19 exacerbează prea des tensiunile din societățile noastre, ducând la reapariția prejudecăților și discriminării, mai mult ca oricând avem nevoie de această invitație esențială din partea jazzului pentru a-l respecta pe celălalt.

Puterea universalității acestei muzici nu a încetat niciodată să dărâme barierele, căutând eliberarea de sclavie, dialogul de la separare, unirea tuturor, trecând dincolo de origini, granițe și clase, în muzică și creație.

Jazzul deține, de asemenea, puterea improvizației, care depășește toate obstacolele și permite acestei tradiții să se reînnoiască fără a-și pierde drumul. Într-un moment în care o criză multiplă subliniază urgența reinventării societăților noastre, a relației noastre cu lumea și unul cu celălalt, flexibilitatea, îndrăzneala și optimismul jazzului ne pot inspira să sărbătorim, împreună cu Nina Simone, „un nou răsărit, o nouă zi”.

Mai mult ca oricând, avem nevoie de jazz- dar și jazzul are nevoie de noi. Această zi este, de asemenea, o oportunitate de a ne exprima sprijinul pentru muzicienii din întreaga lume care și-au pierdut brusc veniturile pe măsură ce s-au închis locuri de concerte, cluburi și baruri. Au continuat să-și împărtășească muzica, oriunde pot, online sau pe stradă, fără a-și pierde generozitatea, impulsul și inventivitatea. Depinde de noi să le arătăm că nici ei nu și-au pierdut publicul. Suntem încântați să putem conta încă o dată pe angajamentul infailibil al Herbie Hancock Institute of Jazz. Ne va permite să sărbătorim împreună această zi aniversară, online, și să lăsăm puterea jazzului să rezoneze în întreaga lume.

Trebuie să fim solidari cu muzicienii și cu toți artiștii, așa cum a făcut UNESCO în ultimul an, oferindu-le posibilitatea de a se exprima în mai mult de 255 de dezbateri ResiliArt din peste 110 țări, pentru a găsi împreună modalități de depășire a crizei și construirea viitorului.

La această aniversare specială, să ne împărtășim ultima dorință a lui Chick Corea, o legendă și o întruchipare a jazzului, care, din păcate, a murit în februarie: „Am speranța că cei care simt nevoia să joace, să scrie, să cânte într-un spectacol, pot face acest lucru. Dacă nu este pentru ei înșiși, atunci pentru noi. Nu doar pentru că lumea are nevoie de mai mulți artiști, ci pentru că este mai distractiv.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a jazzului este marcată, anual, la data de 30 aprilie.

Din cauza pandemiei COVID-19 în curs de desfășurare, cea de-a noua sărbătoare a Zilei Internaționale a Jazzului la nivel mondial va trece la un format virtual pentru 2020, în loc să aibă loc, așa cum a fost planificat anterior, în Cape Town, Africa de Sud și alte locații din întreaga lume, pe 30 aprilie.

Ziua Internațională a Jazzului 2020 va avea loc online și va fi găzduită de Herbie Hancock. Piesa centrală a zilei va fi un concert global virtual, cu artiști de pe tot globul, transmis în direct pe jazzday.com. Concertul va începe la ora 15:00 ora estică a SUA (ora 19:00 UTC) și va prezenta spectacole de Marcus Miller, Lang Lang, Charlie Puth, Cécile McLorin Salvant, John McLaughlin, Dianne Reeves, Dee Dee Bridgewater, Sibongile Khumalo, Alune Wade, John Beasley, Ben Williams, Lizz Wright, John Scofield, Igor Butman, Evgeny Pobozhiy, Youn Sun Nah, A Bu, Jane Monheit și Joey DeFrancesco, printre altele.

În cadrul concertului global virtual, vor exista o serie gratuită de masterclassuri educaționale, activități și discuții pentru copii prin conferință web cu educatori renumiți și artiști de jazz, transmise în direct prin jazzday.com.

Programul va include, de asemenea, un panou găzduit de Nate Chinen, directorul conținutului editorial pentru WBGO și contribuabil șef de jazz la NPR Music, abordând cum Ziua Internațională a Jazzului și arta în general pot fi un răspuns relevant la izolarea socială precipitată de actuala criza de sănătate publică. Panoul va avea parte de artiști participanți la Grammy, inclusiv basistul și compozitorul Marcus Miller și legendarul solist vocal sud-african Sibongile Khumalo. Un public în direct va putea trimite întrebări pe tot parcursul sesiunii. NPR va găzdui un flux live al activităților virtuale ale Zilei Internaționale de Jazz.

Ziua internațională a jazzului nu ar fi posibilă fără miile de organizatori independenți din întreaga lume care ajută cu încredere să aducă mesajul acestei muzici unice în comunitățile lor în fiecare an pe 30 aprilie.

UNESCO și Institutul de Jazz Herbie Hancock au emis un apel pentru ca acești organizatori, artiști și fani din întreaga lume să creeze mesaje video, înregistrări audio și alte expresii de participare pentru a arăta solidaritatea cu toți cei afectați de pandemie. Trimiterile vor fi prezentate ca parte a sărbătorilor virtuale de o zi pe jazzday.com. Criteriile de trimitere sunt disponibile pe jazzday.com/participate.

Herbie Hancock, ambasadorul Goodwill UNESCO pentru dialog intercultural și copreședinte al Zilei Jazzului Internațional, a declarat: „Sunt vremuri inedite pentru cetățenii lumii și suntem foarte recunoscători pentru sprijinul, înțelegerea și parteneriatul comunității noastre de Jazz Day. Înarmați cu optimism, răbdare și har, vom acționa prin aceste provocări ca familii, comunități, țări și ca lume solidă. Acum, mai mult decât oricând, să ne unim și să răspândim etica mișcării globale a Zilei de Jazz de-a lungul planetei și să folosim această ocazie de aur pentru ca omenirea să se reconecteze, mai ales în mijlocul acestei izolare și a incertitudinii.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională a jazzului este marcată, anual, la data de 30 aprilie.

Ediția din 2019 a Zilei internaționale jazzului este lansată în Australia și sărbătorită în peste 190 de țări din întreaga lume.

2018: Ziua internațională a jazzului (International Jazz Day) este marcată, anual, la data de 30 aprilie.

Sankt Petersburg găzduișete în acest an evenimente muzical de jazz, la nivel mondial: va avea loc un concert extraordinar „All-star” la „Mariinsky Theatre”, eveniment care va fi difuzat în direct în întreaga lume. potrivit jazzyday.com.

Cluj-Napoca va transmite live în această seară, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria, concertul de la Sankt Petersburg, potrivit clujlife.com.

Sâmbătă, 5 mai 2018, la Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești vor avea loc concerte dedicate acestei zile, potrivit ove.ro.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO: „Aceasta este o zi pentru a onora jazzul și moștenirea sa lungă, precum și pentru a recunoaște puterea acestei muzici pentru a aduce oamenii împreună.”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională a jazzului (International Jazz Day) este aniversată anual la 30 aprilie, de peste 190 de țări cu scopul de a evidenţia rolul diplomatic al jazzului, de a uni oamenii şi de a promova înclinaţiile culturale din toate colţurile lumii. .

Prima ediție a acestei zile a fost marcată de UNESCO și Institutul de Jazz Thelonious Monk, în 2012, prin organizarea a trei concerte, susținute la Paris, la sediul mondial al UNESCO, la „Congo Square” din New Orleans și la Sala Adunării Generale a ONU de la New York.

La următoarele ediții, în fiecare an, concertul „All-Star Global” a reunit artiști ai jazzului de pe tot mapamondul, promovând dialogul între culturi și diversitatea, libertatea de exprimare și respectul față de drepturile omului.

În 2017, concertul va avea loc în capitala Cubei, Havana, la „Gran Teatro de la Habana Alicia Alonso” și va fi difuzat în direct de UNESCO.

În 2016, evenimentul a fost găzduit, la Casa Albă, de către președintele SUA Barack Obama și de soția acestuia, Michelle Obama, iar printre cei care au concertat s-au numărat: Herbie Hancock, Sting, Aretha Franklin, Trombone Shorty, Diana Krall, Al Jarreau, Hugh Masekela, Buddy Guy, Chick Corea, Wayne Shorter, Pat Metheny, Joey Alexander etc.

Ziua internațională a jazzului va fi celebrată și în numeroase orașe din România prin organizarea de întruniri, concerte și festivaluri.

Dintre artiști ai jazzului românesc amintim pe Richard Oschanitky, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Arthur Balogh, Lucian Ban, Liviu Butoi, Garbis Dedeian, Damian Drăghici, Vlaicu Golcea, Eugen Gondi, Imre Alexandru, Mihai Iordache, Alex Man, Elena Mindru, Pedro Negrescu, Anca Parghel, Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Harry Tavitian, Paul Weiner.

Web-site-urile oficiale ale campaniei sunt: un.org/jazzday și unesco.org/jazz-day.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Secţiuni: Articole, Content, Drepturile omului, Legal Days, VIDEO | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO