Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Scisoare deschisă a lui Robert Cazanciuc ref. propunerea privind îngrijirea monumentelor istorice de către deținuți
02.05.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 1 mai 2017, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, prin intermediul unei scrisori deschise postată pe pagina personală de Facebook și adresată către prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, Gabriel-Beniamin Leș, ministrul Apărării Naționale și Ioan Vulpescu, ministrul Culturii și Identității Naționale, a propus ca deținuții să contribuie la îngrijirea monumentelor istorice:

„Scrisoare deschisă

Domnului Tudorel Toader, ministrul justiției,
Domnului Gabriel-Beniamin Leș, ministrul apărării naționale,
Domnului Ioan Vulpescu, ministrul culturii și identității naționale,
​​
Stimați colegi,
Recenta decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțată în materia condițiilor de detenție din România a reprezentat un prilej de amplă dezbatere asupra pașilor de urmat în soluționarea problemei supraaglomerării penitenciarelor și a respectării drepturilor fundamentale.

Până la punerea în practică a strategiilor și a planurilor de reintegrare socială a deținutilor, precum și de reabilitare a infrastructurii penitenciare, aș dori să vă supun atenției un proiect prin care persoanele aflate în executarea unor pedepse să contribuie la îngrijirea monumentelor istorice aflate în raza teritorială a locului de detenție.

Această inițiativă își propune să introducă printre prioritățile instituțiilor din justiție, armată și cultură un proiect care să debuteze anul acesta și a cărui continuitate să rămână în sarcina tuturor celor care vor fi conștienți de necesitatea și importanța unei acțiuni comune: îngrijirea monumentelor istorice ridicate în memoria celor care și-au dat viața în bătăliile Primului Război Mondial, făcând astfel posibil Actul Unirii de la 1 Decembrie 1918.

Pentru a înțelege mai bine de ce ar fi nevoie de o asemenea acțiune, veți găsi la finalul scrisorii imagini surprinse la monumente prin fața cărora trecem cu gândul că altcineva are datoria de a le îngriji și de a le face cunoscute generațiilor viitoare.

Nu trebuie să căutam în legi, regulamente sau fișe de post, atribuții pentru o asemenea “sarcină”, ci trebuie să ne gândim la uriașa oportunitate de a nu fi doar trăitorii vremurilor noastre, ci făuritorii lor.

Ministerele apărării și culturii au un rol major în păstrarea vie a jertfei eroilor neamului, dar cu siguranță nu vor putea doar prin resurse proprii să acorde monumentelor ostașilor români îngrijirea de care au parte cele ale eroilor americani, germani, francezi sau britanici, căzuți în afara granițelor propriilor țări.

Pentru un deținut aflat într-un penitenciar cu o suprafață de 10 ori mai mică decât cea conform standardelor, îngrijirea unui monument nu va fi nu doar “o ieșire la muncă”, ci și o lecție care va contribui la reintegrarea lui în societate.

Ministerele justiției, apărării și culturii au astfel prilejul de a iniţia un proiect care să unească autorități centrale şi locale într-un efort comun pentru respectarea drepturilor fundamentale și conservarea patrimoniului naţional.

Cu prietenie,
Robert Marius Cazanciuc”

În aceeași zi, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a postat pe pagina de Faceboook a lui Robert Cazanciuc, următorul mesaj: „Sustin – frumoasa initiativa!”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti