Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Asigurarea de “protecţie juridică” o necesitate pentru evoluţia sistemul juridic din România
03.05.2017 | Vasile ROMAN

JURIDICE - In Law We Trust
Vasile Roman

Vasile Roman

După cum este bine cunoscut, obiectul asigurării îl reprezintă valorile patrimoniale sau nepatrimoniale care s-au asigurat: bunuri, răspundere civilă, credite şi garanţii, asigurări de pierderi financiare etc.

Deşi obiectul asigurării cuprinde o gamă largă de valori patrimoniale şi nepatrimoniale care pot fi asigurate, cu toate acestea, în prezent, din cunoştinţele mele, societăţile de asigurări din România nu încheie o poliţă de asigurare pentru protecţie juridică, poliţă care în alte tări, de exemplu, Germania, este o asigurare foarte solicitată, atât în rândul comercianţilor, cât şi în rândul persoanelor fizice.

În Germania, această formă de asigurare privată de protecţie juridică numită „Rechtsschutzversicherung”, are un cost modic, pornind de la 10 euro/lună şi asigură toate cheltuielile care apar în cazul unor litigii, conform poliţei încheiate (ex. cheltuielile de judecată, onorariul avocaților, timbre etc).

În România, asigurarea de protecţie juridică iniţial a fost reglementată prin Legea nr. 32/2000 privind activitatea şi supravegherea intermediarilor în asigurări şi reasigurări, mai exact în Anexa 1 pct. 17 a acestei legi, unde Asigurarea de protecţie juridică” prevedea că acoperă: “ cheltuielile cu procedura judiciară şi alte cheltuieli, cum ar fi: recuperarea pagubei suferite de asigurat printr-o procedură civilă sau penală, apărarea ori reprezentarea asiguratului într-o procedură penală, administrativă sau împotriva unei reclamaţii îndreptate împotriva acestuia.”

Pentru a asigura cadrul legal efectiv, legiuitorul, în baza art. 4 alin. (27) şi art. 5 lit. a) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare a emis Ordinul nr. 113114 din 23 iunie 2006 prin care au fost aprobate Normele din 23 iunie 2006, privind practicarea de către asigurători a clasei de asigurări de protecţie juridică.

Ulterior, aceste acte normative au fost abrogate prin Legea nr. 237 din 19 octombrie 2015 – privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, şi Norma nr. 28 din 23 decembrie 2015 privind funcţionarea asigurătorilor supravegheaţi conform regimului naţional, dar asigurarea de protecţie juridică a fost reglementată în continuare suferind doar modificări de formă.

Astfel, prin Legea nr. 237 din 19 octombrie 2015 tot în Anexa 1 pct. 17 este prevăzută în continuare posibilitatea încheierii unei asigurări de protecţie juridică, fiind definită drept cea care acoperă „cheltuieli aferente procedurilor judiciare şi alte cheltuieli judiciare;”, iar prin Norma nr. 28 din 23 decembrie 2015 – privind funcţionarea asigurătorilor supravegheaţi conform regimului naţional sunt prevăzute condiţiile de desfăşurare a activităţilor asiguratorilor, iar în Anexa nr. 38 este redactată forma formularului de decontare lunară şi situaţia litigiilor.

Cu toate că şi în sistemul asigurărilor din România există baza legală necesară în sensul ca asiguratorii să aibă posibilitatea de a încheia poliţe de asigurare pentru “protecţie juridică”, piaţa asigurărilor pe acest segment este una redusă sau inexistentă, iar acest fapt este susţinut din verificarea ofertelor asigurătorilor din România, unde nu am observat că aceştia, pe lângă ofertele bogate de asigurare pe alte domenii (ex. asigurări pentru locuinţă, CASCO, răspundere civilă, asigurări de sănătate etc.) să pună la dispoziţia persoanelor interesate şi o astfel de asigurare.

Din curiozitate profesională, am lecturat ultimul raport de activitate al Curţii de Apel Bucureşti, prezentat la data de 07.03.2017, raport în care se prezintă pe larg atât activitatea Curţii de Apel Bucureşti, cât şi a tribunalelor şi judecătoriilor din raza sa de activitate pe anul 2016, iar, conform acestui raport, la nivelul anului anterior au fost soluţionate un număr de 525.374, iar numărul de dosare nou intrate au fost în număr de 516.822 mai mult cu 755 de dosare mai mult decât la nivelul anului 2015.

Prin numărul mare de litigii din România, personal, o astfel de asigurare aş vedea-o a fi indispensabilă în sistemul juridic românesc, iar această asigurare pentru „protecţie juridică” ar putea reprezenta o soluţie atât în ceea ce priveşte starea avocaturii de azi, în care veniturile avocaţilor sunt direct legate de posibilităţile materiale ale justiţiabilului, o protecţie efectivă pentru justiţiabil în situaţia apariţiei unor litigii, şi totodată o sursă importantă de venituri pentru societăţile de asigurări.

Încheierea unei astfel de poliţe de asigurare, sau chiar introducerea de către legiuitor a obligativităţii deţinerii unei astfel de poliţe de asigurare, ar putea reprezenta soluţia pentru a se asigura efectiv accesul la justiţie al cetăţeanului, drept garantat de art. 21 din Constituția României şi de art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, acces la justiţie care de cele mai multe ori este limitat din cauza costurilor ridicare a unui litigiu.

Poliţa de asigurare pentru „protecţie juridică”, în opinia mea, ar putea asigura componenta financiară a unui litigiu, prin asigurarea unei finanțări rezonabile a procesului de asistenţă juridică pentru justițiabil, asigurând o protecţie efectivă a drepturilor sale în situaţia imprevizibilă apariţiei unui litigiu, punându-i la dispoziţie imediat resurse financiare suficiente pentru a angajarea un avocat, plata taxelor de timbru etc., şi totodată ar garanta în mod efectiv accesul la justiţie al acestuia.

În contextul evoluţiei pieţei asigurărilor din România, conceptul de „asigurare de protecţie juridică” ar trebui dezvoltat de societăţile de asigurare existente pe piaţa românească şi, de ce nu, de organele de conducere a profesiei de avocat, care ar putea lua în calcul şi posibilitatea înfiinţării unei societăţi de asigurări, societate care ar putea încheia atât poliţe de asigurare pentru răspundere profesională pentru avocaţi şi practicieni în insolvenţă, dar ar putea pune la dispoziţia celor interesaţi şi posibilitatea încheierii unei poliţe de asigurare pentru „protecţie juridică”, garantându-se astfel accesul efectiv la justiţie.

Avocat Vasile Roman

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.