Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: art. 2539 alin. (2) Cod civil și art. 204 din Legea nr. 71/2011. UPDATE: decizia Curții Constituționale
22.06.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

Secţiuni: Arbitraj, CCR, Content, Drept civil, Drept constitutional, Insolvență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

22.06.2020: În data de 04.02.2020, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 33/2020, Monitorul Oficial nr. 449 din data de 28.05.2020):

Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Societatea Electro Test 2006 S.R.L. din comuna Berca, județul Buzău, în Dosarul nr.25528/200/2014 al Judecătoriei Buzău – Secția civilă și constată că dispoziţiile art.2539 alin.(2) teza a doua din Codul civil și cele ale art.204 din Legea nr.71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr.287/2009 privind Codul civil sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică Judecătoriei Buzău – Secția civilă şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunţată în şedinţa din data de 4 februarie 2020.

***

03.05.2017: În data de 21.04.2017 s-a constituit un nou dosar (1484D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 2539 alin. (2) Cod Civil și art. 204 din Legea nr. 71/2011 (cauza S.C. Electro Test 2006 S.R.L.).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care aceste dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate.

Instanţa de trimitere este Judecătoria Buzău, care a decis să suspende judecarea cauzei până la soluționarea excepției de neconstituționalitate. Decizia de a se sesiza Curtea Constituțională s-a luat după ce instanța amânase pronunțarea, și fără a se preciza vreo repunere pe rol ce ar fi putut fi apoi urmată de o suspendare.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 2539 (extras) – Cod Civil
(2) Prescripţia nu este întreruptă dacă cel care a făcut cererea de chemare în judecată sau de arbitrare ori de intervenţie în procedura insolvenţei sau a urmăririi silite a renunţat la ea, nici dacă cererea a fost respinsă, anulată ori s-a perimat printr-o hotărâre rămasă definitivă. Cu toate acestea, dacă reclamantul, în termen de 6 luni de la data când hotărârea de respingere sau de anulare a rămas definitivă, introduce o nouă cerere, prescripţia este considerată întreruptă prin cererea de chemare în judecată sau de arbitrare precedentă, cu condiţia însă ca noua cerere să fie admisă.

Art. 204 – Legea nr. 71/2011
Dispoziţiile art. 2.539 alin. (2) teza a II-a din Codul civil se aplică şi în cazul cererii de chemare în judecată sau de arbitrare introduse după intrarea în vigoare a Codului civil.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Avocat – Baroul Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti