« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CCR pendinte: articolul 113 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 (termenul în care se introduce contestația la tabelul definitiv de creanțe). UPDATE: decizia Curții Constituționale
08.02.2021 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

Secţiuni: CCR, Content, Drept constitutional, Insolvență | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

08.02.2021: În data de 25.06.2020, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 480/2020, Monitorul Oficial nr. 78 din data de 25.01.2021):

Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate ridicată de Societatea Sinarom Mining Group S.R.L. din București în Dosarul nr.991/114/2015/a2 al Curții de Apel Ploiești – Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal și constată că dispozițiilor art.113 alin.(2) din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică Curții de Apel Ploiești – Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunțată în şedința din data de 25 iunie 2020.

***

04.05.2017: În data de 26.04.2017 s-a constituit un nou dosar (1541D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 113 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 (cauza S.C. Sinarom Mining Group S.R.L.).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care aceste dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate.

Instanţa de trimitere este Curtea de Apel Ploiești care la același termen în care a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale, a și respins apelul ca nefondat. Apelul fusese introdus și împotriva autorului excepției de neconstituționalitate.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 113 (extras)
(2) Contestaţia se depune în termen de 15 zile de la data la care partea a cunoscut sau ar fi trebuit să cunoască situaţia ce determină promovarea contestaţiei.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Avocat – Baroul Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)

 
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD