Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal » Dreptul penal al afacerilor
Dreptul penal al afacerilor
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Afaceri transfrontaliere, Articole, Dreptul penal al afacerilor, Flux informații, Legal Days, Media & Publicitate

Ziua mondială a libertății presei

3 mai 2019 | Cristian JURA, Alina GAJA
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua mondială a libertății presei este marcată, anual, la data de 3 mai. 

Temă pentru 2019: „Media pentru democrație: jurnalism și alegeri în perioada dezinformării.”

Această zi este o ocazie de a informa cetățenii despre încălcările libertății presei – o reamintire că, în zeci de țări din întreaga lume, publicațiile sunt cenzurate, amendate, suspendate și închise, în timp ce jurnaliștii, editori și editori sunt hărțuiți, atacați, reținuți și chiar ucis.

Ziua Mondială a Libertății Presei este o zi de sprijin pentru mass-media, care este țintă pentru restrângerea sau abolirea libertății presei. Este, de asemenea, o zi de amintire pentru jurnaliștii care și-au pierdut viața în căutarea unei povești. Este o ocazie de a încuraja și a dezvolta inițiative în favoarea libertății presei și pentru a evalua situația libertății presei la nivel mondial.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: „Cu această ocazie, Ministerul Afacerilor Externe reiterează importanţa pe care o au drepturile omului şi libertăţile fundamentale, subliniind că libertatea presei este garanţia oricărei democraţii funcţionale, în care cetățenii trebuie să fie informați corect și la timp.

Prin tema din acest an aleasă la nivelul Organizaţei Naţiunilor Unite, Media for Democracy: Journalism and Elections in Times of Disinformation, comunitatea internaţională subliniază importanța pe care instituţia media o are în dezvoltarea societăților democratice.

Rolul esenţial al jurnaliștilor este acela de a evidenţia adevărul, în faţa asaltului campaniilor de dezinformare care pun în pericol procesele democratice. Tocmai de aceea, tema acestui an este un semnal de alarmă pentru a identifica provocările actuale cu care se confruntă jurnaliștii în sprijinirea proceselor de pace, reconciliere şi reziliență.

Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu jurnaliştilor din întreaga lume care, în pofida cenzurii, represiunilor şi manipulărilor, pe timp de pace sau de război, şi-au asumat riscuri şi uneori chiar au plătit cu viaţa, în încercarea de a-şi face meseria şi de a informa opinia publică.

Ministerul Afacerilor Externe a susţinut și promovează în continuare libertatea presei, libertatea de expresie, pluralismul mediatic și protecția jurnaliștilor, fapt reiterat şi în timpul mandatului ţării noastre la Președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene.

Astfel, în condițiile în care dezinformarea are potențialul de a influența negativ procesele democratice, la 19 februarie 2019, la reuniunea Consiliului Afacerilor Generale al UE au fost adoptate Concluziile Consiliului cu privire la garantarea de alegeri europene libere şi corecte, înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile europene care se vor desfăşura în statele membre în perioada 23-26 mai.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018Ziua mondială a libertății presei este marcată, anual, la data de 3 mai. 

Temă pentru 2018: „Keeping Power in Check: Media, Justice and The Rule of Law.”

Această temă subliniază importanța unui mediu juridic favorabil pentru libertatea presei și acordă o atenție deosebită rolului unei justiții independente în asigurarea garanțiilor juridice pentru libertatea presei și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva jurnaliștilor. În același timp, tema abordează rolul mass-mediei în dezvoltarea durabilă, în special în timpul alegerilor – ca un paznic care promovează transparența, responsabilitatea și statul de drept. Tema își propune, de asemenea, să analizeze lacunele legislative cu privire la libertatea de exprimare și informare online și riscurile de reglementare a discursului online.

António Guterres, Secretar General al ONU: „De Ziua Mondială a Libertății Presei 2018, fac apel guvernelor să consolideze libertatea presei și să protejeze jurnaliștii. Promovarea unei prese libere se ridică la dreptul nostru la adevăr.”

Viorica Dăncilă a transmis, astăzi, un mesaj jurnaliștilor prezenți la ședința de guvern, cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei: „Ziua de 3 mai are o semnificaţie aparte, de 25 de ani încoace, este Ziua mondială a libertăţii presei. Jurnalistul este întotdeauna în prima linie a evenimentelor interne şi internaţionale, le relatează şi le explică, dar are şi un rol deosebit în ceea ce priveşte formarea şi dezvoltarea societăţii în care dreptul de exprimare şi libertatea de opinie sunt valori fundamentale. Cu ocazia Zilei mondiale a libertăţii presei, transmit jurnaliştilor inspiraţie, energie şi condei ager.”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială a libertății presei (World Press Freedom Day) este marcată, anual, la data de 3 mai.

Această zi are rolul de a atrage atenția publică asupra importanței și necesității respectării libertății de exprimare și pentru a aduce un omagiu ziariștilor care și-au pierdut viața în timp ce își exercitau profesia.

Potrivit datelor UNESCO, starea actuală de siguranță a jurnaliștilor din întreaga lume este descurajantă, în decursul ultimului deceniu, 827 jurnaliști și angajați în mass-media fiind uciși.

Sediul materiei:Ziua mondială a libertății presei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în 1991, în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO, iar din 1997, este decernat anual și Premiul Mondial pentru Libertatea Presei UNESCO / Guillermo Cano, în valoare de 25.000 de dolari, unei persoane, organizații sau instituții ce se remarcă prin contribuția esențială la apărarea sau promovarea libertății presei, oriunde în lume.

Premiul poartă numele jurnalistului columbian Guillermo Cano, asasinat în 1987, pentru că a denunțat activitățile traficanților de droguri din țara sa. Juriul internațional este alcătuit din paisprezece jurnaliști profesioniști și directori de publicații din toată lumea.

În România, Centrul pentru Jurnalism Independent și Active Watch a organizat, în această zi, o dezbatere privind situația actuală a mass-media și a viitorului acesteia, în cadrul căreia a avut loc și lansarea Raportului FreeEx 2016-2017 — Libertatea presei în România.

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE: „Presa liberă este esențială pentru funcționarea unei democrații. Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Libertății Presei într-un context dificil pentru jurnalism. Libertatea de exprimare și libertatea presei fac obiectul unui număr tot mai mare de atacuri în întreaga lume.

UE condamnă creșterea numărului de încălcări ale drepturilor jurnaliștilor și profesioniștilor din domeniul mass-media, precum și a numărului de amenințări la adresa lor atât în mediul online, cât și în afara acestuia. Este datoria tuturor statelor să își îndeplinească obligațiile asumate la nivel mondial privind protejarea libertății de exprimare și siguranța jurnaliștilor, prin asigurarea unui cadru juridic favorabil și prin aducerea în fața justiției a tuturor celor vinovați de atacuri împotriva jurnaliștilor.”

Website-urile oficiale: aici și aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică