« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members

Ziua mondială a libertății presei
03.05.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a libertății presei este marcată, anual, la data de 3 mai.

3 mai acționează ca o reamintire pentru guverne a necesității de a respecta angajamentul lor față de libertatea presei și este, de asemenea, o zi de reflecție în rândul profesioniștilor din mass-media cu privire la problemele libertății presei și a eticii profesionale. La fel de important, Ziua Mondială a Libertății Presei este o zi de sprijin pentru mass-media care este țintă pentru restrângerea sau abolirea libertății presei. Este, de asemenea, o zi de reamintire a acelor jurnaliști care și-au pierdut viața în căutarea unei povești.

Tema Zilei Mondiale a Libertății Presei din acest an „Informația ca un bun public” servește ca un apel pentru afirmarea importanței prețuirii informațiilor ca bun public și explorarea a ceea ce se poate face în producția, distribuția și recepția de conținut pentru a consolida jurnalismul și pentru a avansa transparența și împuternicirea fără a lăsa pe nimeni în urmă.

Tema are o relevanță urgentă pentru toate țările din întreaga lume. Recunoaște schimbarea sistemului de comunicații care afectează sănătatea noastră, drepturile omului, democrațiile și dezvoltarea durabilă.

Pentru a sublinia importanța informațiilor în mediul nostru media online, WPFD 2021 va evidenția trei subiecte cheie:

-Pașii pentru a asigura viabilitatea economică a mass-media de știri;
-Mecanismele pentru asigurarea transparenței companiilor de internet;
-Capacitățile îmbunătățite în materie de alfabetizare informațională și media care permit oamenilor să recunoască și să aprecieze, precum și să apere și să solicite jurnalismul ca parte vitală a informației ca bun public.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj:

Acum 30 de ani, jurnaliști, redactori și editori din toată Africa s-au adunat pentru a redacta un apel pentru libertatea presei, „Declarația de la Windhoek privind promovarea unei prese africane independente și pluraliste”. Această declarație de referință își propunea să facă din fluxul liber de informații un bun public- un obiectiv care rezonează și astăzi.

Din 1991, peisajul informațional a suferit schimbări extraordinare, în special odată cu apariția internetului și a rețelelor sociale. Acum avem oportunități incredibile de a ne exprima, de a ne informa și de a ne conecta cu ceilalți. Dar ne confruntăm, de asemenea, cu o creștere a dezinformării și a discursurilor de ură, cu ridicarea modelelor de afaceri media și cu concentrarea puterii în mâinile doar a câtorva companii private.

Pandemia a subliniat necesitatea unor informații fiabile. Jurnalismul independent ne-a ajutat să dăm sens acestei crize. Jurnaliștii au raportat de pe teren, chiar și cu un mare risc personal. Mulți au fost amenințați, reținuți, hărțuiți- în special femeile. Șaizeci și doi de jurnaliști au fost uciși pentru munca lor în 2020 și mulți alții și-au pierdut viața din cauza COVID-19. Le datorăm recunoștință.

De asemenea, pandemia a exacerbat provocările existente, numeroase mijloace mass-media se confruntă acum cu pierderi financiare. Puterea platformelor de internet a fost consolidată, blocajele forțând o mare parte din viața de zi cu zi să se desfăsoare online. Și informațiile și zvonurile false au înflorit, în unele cazuri cu consecințe fatale.

Tema Zilei Mondiale a Libertății Presei din acest an, „Informația ca bun public”, subliniază importanța incontestabilă a informațiilor verificate și fiabile. Ea atrage atenția asupra rolului esențial al jurnaliștilor liberi și profesioniști în producerea și diseminarea acestor informații, prin abordarea dezinformării și a altor conținuturi dăunătoare.

Această temă se leagă de eforturile UNESCO de a asigura sănătatea pe termen lung a jurnalismului independent și pluralist, precum și siguranța lucrătorilor din mass-media de pretutindeni, inclusiv prin Planul de acțiune al ONU pentru siguranța jurnaliștilor și problema impunității.

Ca parte a acestor eforturi, lucrăm pentru a crea mai multă transparență pe platformele online în domenii precum moderarea conținutului, respectând în același timp drepturile omului și regulile internaționale privind libertatea de exprimare. Echipăm cetățenii cu abilitățile de informare media și informații de care au nevoie pentru a naviga în acest nou peisaj informațional, astfel încât să poată evita să fie înșelați sau manipulați online.

Astăzi, lucrăm, de asemenea, pentru a ne asigura că acest peisaj în schimbare se reflectă în principiile consacrate în Declarația de la Windhoek, în timp ce sărbătorim cea de-a 30-a aniversare a acestui text esențial la Conferința mondială pentru libertatea presei, care se desfășoară la Windhoek, Namibia, pe 2 și 3 Mai.

În timp ce marcăm Ziua Mondială a Libertății Presei, fac apel la toată lumea să își reînnoiască angajamentul față de dreptul fundamental la libertatea de exprimare, să apere lucrătorii din mass-media și să se alăture pentru a ne asigura că informațiile rămân un bun public.

***

Lucian Bode, ministrul afacerilor interne, a transmis următorul mesaj:

Ziua Mondială a Libertății Presei este un simbol al firescului și al modernității, o celebrare a unui drept fundamental apărat de statele care își prețuiesc cu adevărat cetățenii, de națiunile care au înțeles că libertatea de exprimare și de informare sunt strâns legate de evoluția și consolidarea instituțiilor statului.

Această zi este în același timp un moment de reflecție asupra rolului presei, asupra responsabilităților sociale, a modului în care instituțiile mass media servesc interesul public, asupra capacității de a rămâne fidelă adevărului indiferent de influențele sociale, economice ori politice.
Cred în libertatea presei și în capacitatea acesteia de a contribui, prin responsabilitate și imparțialitate, la o lume mai bună. Totodată, vreau să subliniez rolul deosebit de important pe care jurnaliștii îl au în această perioadă a pandemiei, ei fiind principala legătură a structurilor guvernamentale cu societatea, cu oamenii care trebuie să respecte măsurile luate de autorități pentru a trece cât mai repede peste această perioadă dificilă.

Doresc să le mulțumesc pe această cale tuturor jurnaliștilor pentru profesionalismul lor, pentru sacrificiile pe care zilnic le fac în vederea reliefării adevărului astfel încât cetățeanul să fie informat corect și la timp.

Ca ministru al Afacerilor Interne, dar și ca cetățean al României, voi apăra mereu libertatea presei, imparțialitatea ei, pentru că doar astfel vom avea o societate informată obiectiv, la timp, și totodată vom putea spera la o accelerare a procesului de modernizare a instituțiilor statului.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a libertății presei este marcată, anual, la data de 3 mai.

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a transmis următorul mesaj:

“Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită anul acesta într-un context marcat de urgența unor măsuri în plan sanitar, social și economic, care amplifică nevoia de informare a oamenilor.

Trecem, de mai multe săptămâni, România și alte țări din întreaga lume, printr-o perioadă marcată de emoțiile și îngrijorările legate de pandemia de coronavirus și efectele ei, dar și de volumul de informații și opinii expuse pe această temă. Presa, vectorul principal al acestor informații către cetățeni, este și ea angrenată în acțiunea globală împotriva unui virus care pune în pericol sănătatea a milioane de oameni și care ne-a schimbat viața radical.

De la primele știri despre apariția noului coronavirus, jurnaliștii au relatat despre eforturile medicilor din prima linie, au transmis către populație mesajele autorităților privind măsurile de protecție sanitară necesare și au adus în atenție așteptările oamenilor. De aceea, este firesc să le mulțumim pentru munca lor, cu atât mai mult în această perioadă în care informarea publicului este vitală pentru siguranța sanitară, iar efortul jurnaliștilor a fost pe măsură.

Guvernul, ministerele și toate instituțiile publice abilitate comunică în mod constant și transparent toate deciziile luate pentru combaterea răspândirii virusului și protejarea sănătății cetățenilor, iar industria mass-media și jurnaliștii au un rol esențial pentru ca informația să ajungă rapid, clar și nedistorsionată la publicul larg. Ne preocupă în același timp constrângerile economice cu care se confruntă acum mass-media și jurnaliștii. Am decis, în acest sens, în cadrul Guvernului să demarăm o campanie de informare a publicului pe care o vom susține și în sprijinul industriei media, fără a afecta în vreun fel independența presei.

Apreciez și înțeleg activitatea de jurnalist, eu însumi cochetând cu această profesie la început de carieră. Sunt un susținător ferm al libertății de exprimare, al libertății presei, ca garanție a oricărei democrații funcționale. Consider, însă, la fel de important dreptul cetățenilor de a fi corect informați și resping orice formă de răspândire de știri false în numele libertății de exprimare. Calitatea informației și adevărul trebuie să primeze în spațiul mediatic, în sprijinul interesului public.

Dreptul jurnaliștilor de a relata liber este garantat în România și așa vă asigur că va rămâne!

Astăzi, de Ziua Mondială a Libertății Presei, evocăm cu tristețe situații din diferite părți ale lumii în care presa continuă să fie cenzurată, jurnaliștii hărțuiți, arestați sau chiar uciși și ne dorim ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple niciunde.

Cu respect pentru munca lor, le doresc tuturor oamenilor de presă succes și încredere în puterea adevărului!”

Mesaj

Mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul Zilei Mondiale a Libertății Presei: Cu respect pentru munca lor, le doresc tuturor oamenilor de presă succes și încredere în puterea adevărului!Detalii la: https://bit.ly/2SsgPWA #LudovicOrban #ZiuaMondialaaLibertatiiPresei

Gepostet von Guvernul României am Samstag, 2. Mai 2020

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua mondială a libertății presei este marcată, anual, la data de 3 mai. 

Temă pentru 2019: „Media pentru democrație: jurnalism și alegeri în perioada dezinformării.”

Această zi este o ocazie de a informa cetățenii despre încălcările libertății presei – o reamintire că, în zeci de țări din întreaga lume, publicațiile sunt cenzurate, amendate, suspendate și închise, în timp ce jurnaliștii, editori și editori sunt hărțuiți, atacați, reținuți și chiar ucis.

Ziua Mondială a Libertății Presei este o zi de sprijin pentru mass-media, care este țintă pentru restrângerea sau abolirea libertății presei. Este, de asemenea, o zi de amintire pentru jurnaliștii care și-au pierdut viața în căutarea unei povești. Este o ocazie de a încuraja și a dezvolta inițiative în favoarea libertății presei și pentru a evalua situația libertății presei la nivel mondial.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: „Cu această ocazie, Ministerul Afacerilor Externe reiterează importanţa pe care o au drepturile omului şi libertăţile fundamentale, subliniind că libertatea presei este garanţia oricărei democraţii funcţionale, în care cetățenii trebuie să fie informați corect și la timp.

Prin tema din acest an aleasă la nivelul Organizaţei Naţiunilor Unite, Media for Democracy: Journalism and Elections in Times of Disinformation, comunitatea internaţională subliniază importanța pe care instituţia media o are în dezvoltarea societăților democratice.

Rolul esenţial al jurnaliștilor este acela de a evidenţia adevărul, în faţa asaltului campaniilor de dezinformare care pun în pericol procesele democratice. Tocmai de aceea, tema acestui an este un semnal de alarmă pentru a identifica provocările actuale cu care se confruntă jurnaliștii în sprijinirea proceselor de pace, reconciliere şi reziliență.

Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu jurnaliştilor din întreaga lume care, în pofida cenzurii, represiunilor şi manipulărilor, pe timp de pace sau de război, şi-au asumat riscuri şi uneori chiar au plătit cu viaţa, în încercarea de a-şi face meseria şi de a informa opinia publică.

Ministerul Afacerilor Externe a susţinut și promovează în continuare libertatea presei, libertatea de expresie, pluralismul mediatic și protecția jurnaliștilor, fapt reiterat şi în timpul mandatului ţării noastre la Președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene.

Astfel, în condițiile în care dezinformarea are potențialul de a influența negativ procesele democratice, la 19 februarie 2019, la reuniunea Consiliului Afacerilor Generale al UE au fost adoptate Concluziile Consiliului cu privire la garantarea de alegeri europene libere şi corecte, înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile europene care se vor desfăşura în statele membre în perioada 23-26 mai.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018Ziua mondială a libertății presei este marcată, anual, la data de 3 mai. 

Temă pentru 2018: „Keeping Power in Check: Media, Justice and The Rule of Law.”

Această temă subliniază importanța unui mediu juridic favorabil pentru libertatea presei și acordă o atenție deosebită rolului unei justiții independente în asigurarea garanțiilor juridice pentru libertatea presei și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva jurnaliștilor. În același timp, tema abordează rolul mass-mediei în dezvoltarea durabilă, în special în timpul alegerilor – ca un paznic care promovează transparența, responsabilitatea și statul de drept. Tema își propune, de asemenea, să analizeze lacunele legislative cu privire la libertatea de exprimare și informare online și riscurile de reglementare a discursului online.

António Guterres, Secretar General al ONU: „De Ziua Mondială a Libertății Presei 2018, fac apel guvernelor să consolideze libertatea presei și să protejeze jurnaliștii. Promovarea unei prese libere se ridică la dreptul nostru la adevăr.”

Viorica Dăncilă a transmis, astăzi, un mesaj jurnaliștilor prezenți la ședința de guvern, cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei: „Ziua de 3 mai are o semnificaţie aparte, de 25 de ani încoace, este Ziua mondială a libertăţii presei. Jurnalistul este întotdeauna în prima linie a evenimentelor interne şi internaţionale, le relatează şi le explică, dar are şi un rol deosebit în ceea ce priveşte formarea şi dezvoltarea societăţii în care dreptul de exprimare şi libertatea de opinie sunt valori fundamentale. Cu ocazia Zilei mondiale a libertăţii presei, transmit jurnaliştilor inspiraţie, energie şi condei ager.”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială a libertății presei (World Press Freedom Day) este marcată, anual, la data de 3 mai.

Această zi are rolul de a atrage atenția publică asupra importanței și necesității respectării libertății de exprimare și pentru a aduce un omagiu ziariștilor care și-au pierdut viața în timp ce își exercitau profesia.

Potrivit datelor UNESCO, starea actuală de siguranță a jurnaliștilor din întreaga lume este descurajantă, în decursul ultimului deceniu, 827 jurnaliști și angajați în mass-media fiind uciși.

Sediul materiei:Ziua mondială a libertății presei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în 1991, în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO, iar din 1997, este decernat anual și Premiul Mondial pentru Libertatea Presei UNESCO / Guillermo Cano, în valoare de 25.000 de dolari, unei persoane, organizații sau instituții ce se remarcă prin contribuția esențială la apărarea sau promovarea libertății presei, oriunde în lume.

Premiul poartă numele jurnalistului columbian Guillermo Cano, asasinat în 1987, pentru că a denunțat activitățile traficanților de droguri din țara sa. Juriul internațional este alcătuit din paisprezece jurnaliști profesioniști și directori de publicații din toată lumea.

În România, Centrul pentru Jurnalism Independent și Active Watch a organizat, în această zi, o dezbatere privind situația actuală a mass-media și a viitorului acesteia, în cadrul căreia a avut loc și lansarea Raportului FreeEx 2016-2017 — Libertatea presei în România.

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE: „Presa liberă este esențială pentru funcționarea unei democrații. Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Libertății Presei într-un context dificil pentru jurnalism. Libertatea de exprimare și libertatea presei fac obiectul unui număr tot mai mare de atacuri în întreaga lume.

UE condamnă creșterea numărului de încălcări ale drepturilor jurnaliștilor și profesioniștilor din domeniul mass-media, precum și a numărului de amenințări la adresa lor atât în mediul online, cât și în afara acestuia. Este datoria tuturor statelor să își îndeplinească obligațiile asumate la nivel mondial privind protejarea libertății de exprimare și siguranța jurnaliștilor, prin asigurarea unui cadru juridic favorabil și prin aducerea în fața justiției a tuturor celor vinovați de atacuri împotriva jurnaliștilor.”

Website-urile oficiale: aici și aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni: Articole, Drepturile omului, INTERNAȚIONAL, Legal Days, Media & Publicitate, SELECTED TOP LEGAL, VIDEO, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD