Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

CJUE. C-339/15, Luc Vanderborght. O interdicție generală și absolută a oricărei publicități pentru prestarea de tratamente stomatologice este incompatibilă cu dreptul Uniunii
04.05.2017 | JURIDICE.ro

Trimitere preliminară – Articolul 56 TFUE – Libera prestare a serviciilor – Prestare de tratamente stomatologice – Legislație națională care interzice în mod absolut publicitatea pentru servicii de tratament stomatologic – Existența unui element transfrontalier – Protecția sănătății publice – Proporționalitate – Directiva 2000/31/CE – Servicii ale societății informaționale – Publicitate realizată prin intermediul unui site internet – Membru al unei profesii reglementate – Norme profesionale – Directiva 2005/29/CE – Practici comerciale neloiale – Dispoziții naționale în legătură cu sănătatea – Dispoziții naționale privind profesiile reglementate

O interdicție generală și absolută a oricărei publicități pentru prestarea de tratamente stomatologice este incompatibilă cu dreptul Uniunii.

Obiectivele protecției sănătății publice și demnității profesiei de dentist pot însă să justifice o încadrare a formelor și modalităților instrumentelor de comunicare utilizate de dentiști.

Domnul Vanderborght, un dentist stabilit în Belgia, a făcut publicitate pentru prestarea de tratamente stomatologice. Între 2003 și 2014, el a instalat un panou format din trei fețe imprimate, care indicau numele său, calitatea sa de dentist, adresa site-ului său internet, precum și numărul de telefon al cabinetului său. În plus, el a creat un site internet, destinat să informeze pacienții cu privire la diferitele tipuri de tratamente pe care le realizează în cabinetul său. În sfârșit, el a publicat câteva anunțuri publicitare în ziare locale.

În urma unei plângeri formulate de Verbond der Vlaamse tandartsen, o asociație profesională de dentiști, a fost inițiată urmărirea penală împotriva domnului Vanderborght. Astfel, dreptul belgian interzice în mod absolut orice publicitate privind prestarea de tratamente stomatologice și impune cerințe de discreție în ceea ce privește plăcuțele cabinetelor stomatologice destinate publicului.

În apărare, domnul Vanderborght susține că normele belgiene în discuție sunt contrare dreptului Uniunii, în special Directivei privind comerțul electronic precum și liberei prestări a serviciilor prevăzute în Tratatul FUE[1]. Sesizat cu litigiul, Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg te Brussel, strafzaken (Tribunalul de Primă Instanță de Limbă Neerlandeză din Bruxelles, Secția corecțională, Belgia) a decis să adreseze întrebări Curții de Justiție sub acest aspect.

În hotărârea sa de astăzi, Curtea concluzionează că Directiva privind comerțul electronic se opune unei legislații care, precum legislația belgiană, interzice orice formă de comunicare comercială prin mijloace electronice care vizează promovarea tratamentelor stomatologice, inclusiv prin intermediul unui site internet creat de un dentist.
Curtea apreciază în acest sens că, deși conținutul și forma comunicărilor comerciale pot fi încadrate în mod valabil prin norme profesionale, astfel de norme nu pot conține o interdicție generală și absolută a oricărei forme de publicitate on-line destinată să promoveze activitatea unui dentist.

În plus, libera prestare a serviciilor se opune unei legislații naționale care interzice în manieră generală și absolută orice publicitate referitoare la prestarea de tratamente stomatologice.

În această privință, Curtea apreciază că o interdicție privind publicitatea pentru o anumită activitate este de natură să restrângă posibilitatea persoanelor care exercită această activitate de a se face cunoscute de către clientela lor potențială și de a promova serviciile pe care își propun să le ofere acesteia din urmă. O astfel de interdicție constituie deci o restricție în calea liberei prestări a serviciilor.

Curtea admite că obiectivele legislației în discuție, și anume protecția sănătății și demnitatea profesiei de dentist, sunt motive imperative de interes general care pot să justifice o restricție privind libera prestare a serviciilor. Astfel, utilizarea intensivă a reclamelor sau alegerea de mesaje promoționale agresive, sau de natură să inducă pacienții în eroare cu privire la îngrijirile propuse, este susceptibilă, prin deteriorarea imaginii profesiei de dentist, prin alterarea relației dintre dentiști și pacienții lor precum și prin favorizarea realizării de tratamente neadecvate sau care nu sunt necesare, să dăuneze protecției sănătății și să aducă atingere demnității profesiei de dentist.

În aceste condiții, Curtea apreciază o interdicție generală și absolută a oricărei publicități depășește ceea ce este necesar pentru a realiza obiectivele urmărite. Acestea din urmă ar putea fi atinse prin intermediul unor măsuri mai puțin restrictive care să încadreze, eventual în mod strict, formele și modalitățile pe care le pot avea în mod valabil instrumentele de comunicare utilizate de dentiști.

:: Hotărârea


[1] Articolul 56 TFUE ; Directiva 2000/31/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2000 privind anumite aspecte juridice ale serviciilor societății informaționale, în special ale comerțului electronic, pe piața internă („Directiva privind comerțul electronic”) (JO 2000, L 178, p. 1, Ediție specială, 13/vol. 29, p. 257).


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.