Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Admisibilitatea revizuirii în cazul anulării unor acte


8 mai 2017 | Cosmina SIMA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că, potrivit dispoziţiilor art. 322 pct. 4 teza a II-a vechiul Cod de procedură civilă (art. 509 alin. (1) pct. 3 noul Cod de procedură civilă), revizuirea unei hotărâri date de o instanţă de recurs care evocă fondul se poate cere dacă aceasta s-a dat în temeiul unui înscris declarat fals în cursul sau în urma judecăţii. Astfel, în cazul în care după finalizarea procesului civil, prin pronunţarea sentinţei a cărei revizuire se cere, s-a pronunţat o hotărâre penală definitivă cu relevanţă directă asupra cauzei civile, hotărâre penală care are autoritate de lucru judecat cu privire la faptă, persoană şi vinovăţia acesteia, fiind declarate false înscrisurile relevante în cauză şi făcându-se dovada săvârşirii infracţiunii de fals, devin incidente dispozitiile art. 322 pct. 4 teza a II-a vechiul Cod de procedură civilă (art. 509 alin. (1) pct. 3 noul Cod de procedură civilă). Aşadar, în cazul în care atât contractul de asociere în participatiune, cât şi actul adiţional la acesta – acte care au stat la baza pronunţării hotărârii civile prin care partea a fost obligată, în temeiul art. 12 din Legea nr. 133/1999, să încheie contractul de vânzare-cumpărare a activelor obţinute în baza contractului de asociere în participaţiune – au fost anulate, ulterior, de către instanţa penală care a constatat caracterul fals al acestora, sunt îndeplinite cerinţele art. 322 pct. 4 vechiul Cod de procedură civilă (art. 509 alin. (1) pct. 3 noul Cod de procedură civilă) pentru admiterea cererii de revizuire. (Decizia nr. 2118 din 14 decembrie 2016 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect revizuire)

Cosmina Sima

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii