BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 
2 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

CCR. Dispozițiile care nu permit formularea recursului împotriva hotărârii judecătorești de respingere a cererii de sesizare a CCR pronunțate de ultima instanță, neconstituționale
09.05.2017 | JURIDICE.ro

 
SMARTBILL

Marți, 9 mai 2017, Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor „art. 24 ind. 1” din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, potrivit unui comunicat al CCR.

Examinând excepţia, Curtea Constituţională a stabilit că, în realitate, obiectul acesteia îl reprezintă dispozițiile art. 21 şi ale art. 24 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară – texte care reglementează competenţa de judecată în materie civilă şi penală a secţiilor, respectiv a Completului de 5 judecători – prin raportare la art. 29 alin. (5) teza a doua din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.

Curtea Constituţională a statuat că recursul formulat, în temeiul dispoziţiilor art. 29 alin. (5) teza a doua din Legea nr. 47/1992, împotriva încheierii de respingere a cererii de sesizare a Curții Constituționale, constituie o cale de atac cu o fizionomie juridică proprie şi cu un obiect specific constând în verificarea legalităţii soluţiei de respingere a cererii de sesizare a Curții Constituționale prin prisma condiţiilor de admisibilitate a excepţiei de neconstituţionalitate prevăzute la art. 29 alin. (1)-(3) din Legea nr. 47/1992.

În ipoteza în care cererea de sesizare a Curţii Constituționale este respinsă de ultima instanță în ierarhia instanțelor judecătorești, care, în materie civilă, corespunde cu secțiile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar, în materie penală, cu Completul de 5 judecători, având în vedere conţinutul normativ al art. 21 şi art. 24 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, încheierea astfel pronunţată nu mai poate fi supusă recursului reglementat de art. 29 alin. (5) teza a doua din Legea nr. 47/1992, ceea ce încalcă prevederile constituționale ale art. 16 privind egalitatea în drepturi, art. 21 privind accesul liber la justiție și dreptul la un proces echitabil, precum și ale art. 129 privind folosirea căilor de atac.

În aceste condiţii, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că dispoziţiile art. 21 și art. 24 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, raportate la cele ale art. 29 alin. (5) teza a doua din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale sunt constituţionale în măsura în care nu exclud posibilitatea formulării recursului împotriva hotărârii judecătorești de respingere a cererii de sesizare a Curții Constituționale pronunțate de ultima instanță în ierarhia instanțelor judecătorești.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Înaltei Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 judecători.


Aflaţi mai mult despre , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “CCR. Dispozițiile care nu permit formularea recursului împotriva hotărârii judecătorești de respingere a cererii de sesizare a CCR pronunțate de ultima instanță, neconstituționale”

 1. Excelent!
  Mulțumiri și autorului excepției!

 2. Instituţia „sesizării CC” de către judecători este neconstituţională.
  Este ca şi cum CC ar fi un fel de departament intern al Judecătoriei (cum e departamentul pază sau contabilitate).
  Interdicţia accesului direct la CC este neconstituţională.

  Judecătorii nu au niciun interes să sesizeze CC deoarece asta valorează acceptare tacită a faptului că ei nu cunosc legea şi că au nevoie de o decizie de la CC ca să spună cum se aplică legea fundamentală.
  Cu atât mai mult cu cât unii judecători constituţionali nu au fost judecători.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.