Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial
08.05.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial (Time of Remembrance and Reconciliation for Those Who Lost Their Lives during the Second World War) sunt marcate, anual, la data de 8 și 9 mai.

Instituirea marcării acestor zile recunoaşte pe de o parte celebrarea la nivelul statelor membre a zilelor victoriei, eliberării şi comemorării, dar invită, pe de altă parte, ţările membre ale sistemului Naţiunilor Unite, organizaţiile neguvernamentale şi persoanele să aniverseze aceste zile într-un mod adecvat astfel încât să aducă un omagiu tuturor victimelor celui de-al Doilea Război Mondial.

Sunt organizate o serie de expoziţii, proiecţii de filme, conferinţe şi evenimente dedicate marcării acestor zile atât la nivelul statelor membre ale Naţiunilor Unite cât şi de către agenţii specializate ale ONU sau prin intermediul misiunilor diplomatice ale ONU în întreaga lume.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial (Time of Remembrance and Reconciliation for Those Who Lost Their Lives during the Second World War) sunt marcate, anual, la data de 8 și 9 mai.

Sediul materiei: Zilele de 8 și 9 mai au fost declarate de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 59/26 din 22 noiembrie 2004, Zile de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial.[1]

Ziua de 9 mai reprezintă Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiționată a Germaniei naziste, care a dus la încheierea în Europa a celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cu acest prilej, statele membre, agențiile ONU, organizațiile neguvernamentale și persoanele fizice sunt invitate să comemoreze, în fiecare an, fie una, fie ambele zile, într-o manieră adecvată și să aducă un omagiu celor ce și-au pierdut viața în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial au fost marcate pentru prima dată în 2005, la împlinirea a 60 de ani de la încheierea conflictului.

Astfel, cele 51 de țări fondatoare ale Organizației Națiunilor Unite, și-au luat angajamentul să mențină pacea și securitatea la nivel internațional, prin dezvoltarea relațiilor de prietenie și promovarea progresului social, a standardelor mai bune de viață și a drepturilor omului.

În conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite, statele membre trebuie să depună toate eforturile pentru a rezolva disputele prin mijloace pașnice, astfel încât să nu pună în pericol pacea și securitatea internațională.

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/remembranceday.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)


[1] Al Doilea Război Mondial a fost declanșat în septembrie 1939, odată cu invadarea Poloniei de către Germania și s-a încheiat, în Europa, la 9 mai 1945. Oficial, războiul a luat sfârșit odată cu capitularea Japoniei în septembrie 1945.

În război s-au confruntat majoritatea statelor lumii organizate în două alianțe militare: Aliații (Imperiul Britanic, URSS, SUA, China și alte state) și Axa (Germania, Japonia, Italia și alte state).

Cel de-Al Doilea Război Mondial a fost cel mai sângeros conflict militar din istoria omenirii și s-a soldat cu peste 60 de milioane de victime, iar transformările geopolitice, social-culturale și economice survenite au rămas fără egal.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.