« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial
08.05.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial (Time of Remembrance and Reconciliation for Those Who Lost Their Lives during the Second World War) sunt marcate, anual, la data de 8 și 9 mai.

Estimările numărului total de victime ale războiului sunt diferite, deoarece multe decese au rămas neînregistrate. Cele mai multe sugerează că au murit aproximativ 60 de milioane de oameni în război, dintre care aproximativ 20 de milioane de militari⁠ și 40 de milioane de civili. Mulți dintre civili au murit din cauza genocidelor deliberate, a masacrelor, bombardamentelor masive, a bolilor și foametei⁠.

Uniunea Sovietică a pierdut aproximativ 27 de milioane de oameni în timpul războiului, dintre care 8,7 milioane de militari și 19 milioane de civili morți. Cea mai mare parte din militarii morți au fost 5,7 milioane de etnici ruși, urmați de 1,3 milioane de etnici ucraineni. Un sfert din populația Uniunii Sovietice a fost rănită sau ucisă. Germania a suferit pierderea a 5,3 milioane de oameni în luptă, mai ales pe Frontul de Est și în timpul ultimei bătălii din Germania.

Din numărul total de decese în al Doilea Război Mondial, aproximativ 85% —cea mai mare parte sovietici și chinezi— au fost de partea Aliaților și 15% au fost de partea Axei. Multe dintre aceste decese au fost cauzate de crime de război comise de forțele germane⁠ și de cele japoneze⁠ în teritoriile ocupate. Între 11 și 17 milioane de civili au murit ca urmare, fie directă, fie indirectă, a politicilor ideologice naziste, intre care genocidul sistematic a aproximativ 6 milioane de evrei în Holocaust, împreună cu încă 5 până la 6 milioane de etnici polonezi și alți slavi (inclusiv ucraineni și belaruși)—romi, homosexuali⁠, și alte grupuri etnice și minoritare. Sute de mii (estimări diferite) de etnici sârbi, împreună cu romi și evrei, au fost uciși de Ustașii aliați cu Axa în Iugoslavia, iar după ce s-a încheiat războiul s-au comis și crime de răzbunare⁠.

În Asia și Pacific, între 3 milioane și peste 10 milioane de civili, cea mai mare parte chinezi (circa 7,5 milioane), au fost uciși de către forțele de ocupație japoneze. Cea mai cunoscută atrocitate japoneză a fost masacrul de la Nanking, în care între cincizeci și trei sute de mii de civili chinezi au fost violați și uciși. Mitsuyoshi Himeta a raportat că Sankō Sakusen⁠ a făcut 2,7 milioane de victime. Generalul Yasuji Okamura⁠ a pus această politică în aplicare în Heipei și Shantung.

Forțele Axei au utilizat arme biologice și chimice. Armata Imperială Japoneză a folosit diverse astfel de arme în timpul invaziei și ocupației Chinei și la începutul conflictelor cu sovieticii. Atât germanii, cât și japonezii au testat⁠ astfel de arme împotriva civililor și, uneori, pe prizonierii de război.

Uniunea Sovietică a fost responsabilă pentru masacrul de la Katyn a 22.000 de ofițeri polonezi și cu încarcerarea sau executarea a mii de deținuți politici de către NKVD, în statele Baltice, Polonia de est⁠ și Basarabia ocupate de către Armata Roșie.

Bombardarea masivă a zonelor civile, în special în orașele Varșovia⁠, Rotterdam și Londra; inclusiv atacurile aeriene asupra spitalelor și a refugiaților de către aviația germană, împreună cu bombardarea orașului Tokyo⁠, și a orașelor germane Dresda, Hamburg⁠ și Köln⁠ de către Aliații Occidentali pot fi considerate crime de război. Acestea din urmă au dus la distrugerea a peste 160 de orașe și la moartea a peste 600.000 de civili germani. Cu toate acestea, la acea dată nu exista nicio legislație internațională umanitară explicită⁠ sau măcar cutumiară⁠ cu privire la războiul aerian.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial (Time of Remembrance and Reconciliation for Those Who Lost Their Lives during the Second World War) sunt marcate, anual, la data de 8 și 9 mai.

Instituirea marcării acestor zile recunoaşte pe de o parte celebrarea la nivelul statelor membre a zilelor victoriei, eliberării şi comemorării, dar invită, pe de altă parte, ţările membre ale sistemului Naţiunilor Unite, organizaţiile neguvernamentale şi persoanele să aniverseze aceste zile într-un mod adecvat astfel încât să aducă un omagiu tuturor victimelor celui de-al Doilea Război Mondial.

Sunt organizate o serie de expoziţii, proiecţii de filme, conferinţe şi evenimente dedicate marcării acestor zile atât la nivelul statelor membre ale Naţiunilor Unite cât şi de către agenţii specializate ale ONU sau prin intermediul misiunilor diplomatice ale ONU în întreaga lume.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial (Time of Remembrance and Reconciliation for Those Who Lost Their Lives during the Second World War) sunt marcate, anual, la data de 8 și 9 mai.

Sediul materiei: Zilele de 8 și 9 mai au fost declarate de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 59/26 din 22 noiembrie 2004, Zile de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial.[1]

Ziua de 9 mai reprezintă Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiționată a Germaniei naziste, care a dus la încheierea în Europa a celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cu acest prilej, statele membre, agențiile ONU, organizațiile neguvernamentale și persoanele fizice sunt invitate să comemoreze, în fiecare an, fie una, fie ambele zile, într-o manieră adecvată și să aducă un omagiu celor ce și-au pierdut viața în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial au fost marcate pentru prima dată în 2005, la împlinirea a 60 de ani de la încheierea conflictului.

Astfel, cele 51 de țări fondatoare ale Organizației Națiunilor Unite, și-au luat angajamentul să mențină pacea și securitatea la nivel internațional, prin dezvoltarea relațiilor de prietenie și promovarea progresului social, a standardelor mai bune de viață și a drepturilor omului.

În conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite, statele membre trebuie să depună toate eforturile pentru a rezolva disputele prin mijloace pașnice, astfel încât să nu pună în pericol pacea și securitatea internațională.

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/remembranceday.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș, Facultatea de Drept, Universitatea din București
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)


[1] Al Doilea Război Mondial a fost declanșat în septembrie 1939, odată cu invadarea Poloniei de către Germania și s-a încheiat, în Europa, la 9 mai 1945. Oficial, războiul a luat sfârșit odată cu capitularea Japoniei în septembrie 1945.

În război s-au confruntat majoritatea statelor lumii organizate în două alianțe militare: Aliații (Imperiul Britanic, URSS, SUA, China și alte state) și Axa (Germania, Japonia, Italia și alte state).

Cel de-Al Doilea Război Mondial a fost cel mai sângeros conflict militar din istoria omenirii și s-a soldat cu peste 60 de milioane de victime, iar transformările geopolitice, social-culturale și economice survenite au rămas fără egal.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.