Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Avocatul Poporului. Acțiune în contencios administrativ ref. retragerea nelegală a atestatului de detectiv particular


11.05.2017 | JURIDICE.ro
Secţiuni: C. administrativ, Content, Drept civil, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 10 mai 2017, în urma petiției unui cetățean, Avocatul Poporului a intentat vineri, 28 aprilie 2017, o acțiune în contencios administrativ prin care solicită anularea actului administrativ reprezentat de o dispoziție emisă de Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Iași și repunerea părților în situația anterioară, prin recunoașterea calității de detectiv particular a petentului, începând cu data emiterii atestatului de detectiv particular, remiterea legitimației și a atestatului de detectiv particular, potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului semnat de Matei Vîrtosu, purtător de cuvânt.

În fapt, deși a promovat examenul de atestare a calității de detectiv particular în 2008, petentului i-a fost retras atestatul astfel obținut în anul 2016, de către IJP Iași, în cadrul verificărilor periodice, acțiunea fiind motivată prin faptul că, în 2001, petentul fusese condamnat definitiv la 5 luni de închisoare pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni, IPJ Iași considerând că acesta nu mai îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a fi detectiv particular, deși fusese reabilitat de drept în anul 2007.

În urma examinării cererii, Avocatul Poporului a constat că petentul a dobândit în mod legal calitatea de detectiv particular și că retragerea acesteia de către IJP Iași are la bază aplicarea retroactivă a legii civile și considerația greșită conform căreia reabilitarea nu ar fi incidentă în speță.

:: Acțiunea

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti