Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Sistemul judiciar

DNA. Luare de mită. Control judiciar. UPDATE: Trafic de influență. Acord de recunoaștere a vinovăției

29 iunie 2017 | Georgiana-Camelia LUCIU, Adina GANȚOLEA
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA. Trafic de influență. Acord de recunoaștere a vinovăției.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 466/VIII/3 din 11 mai 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului P. L., la data faptelor secretar general adjunct al Ministerului Mediului și Pădurilor, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență, din care una în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În calitate de secretar general adjunct al Ministerului Mediului și Pădurilor, în luna august 2010, inculpatul P. L. a acceptat promisiunea reprezentantului unei societăți comerciale, transmisă prin intermediar, ca, în schimbul unei sume de bani, să-și exercite influența pe lângă ministrul mediului și pădurilor și conducerea Administrației Naționale Apele Romane, astfel încât societatea respectivă să fie desemnată ca executant al unor lucrări de îndiguire împotriva inundațiilor, în județul Tulcea (contract în valoare de 5 milioane de lei). În acest scop, la data de 03 septembrie 2010, inculpatul P. L. a primit de la reprezentantul societății comerciale, prin intermediar, suma de 250.000 lei, echivalentul a 5% din valoarea alocată lucrărilor.

În aceeași calitate, în schimbul exercitării influenței față de aceleași persoane, inculpatul P. L. a primit de la un funcționar aflat în subordinea sa, servicii de cazare și masă la un hotel din Mamaia, în perioada 11 iulie – 7 august 2010, în valoare totală de 18.376 lei (achitați prin intermediul a două firme) precum și servicii turistice (cazare, bilete de avion) în perioada 01-05 decembrie 2010 la Viena – Austria, în valoare totală de 4.485 lei (achitați printr-o firmă).
Foloasele respective au fost primite de inculpat în schimbul alocării de fonduri bănești pentru executarea unor lucrări al căror beneficiar era instituția condusă de funcționarul respectiv, dar și pentru ca acesta din urmă să își păstreze funcția de conducere pe care o avea în instituția subordonată Ministerului Mediului și Pădurilor.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului P. L.. De asemenea, s-a mai dispus poprirea sumei de 68.231 lei, aflată în contul unei unități bancare, consemnată de inculpat pe seama și la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție.

În prezența apărătorului ales, inculpatul P. L. a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 3 (trei) ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Inculpatul P. L. va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în condițiile stabilite de instanță.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul P. L., împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Adina Ganțolea

***

DNA. Luare de mită. Control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –Secția de combatere a corupției au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, cu începere de la data de 10 mai 2017, față de inculpatul P. L., la data faptelor secretar general adjunct al Ministerului Mediului și Pădurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
luare de mită,
luare de mită în formă continuată (două acte materiale).

În ordonanța de dispune e a controlului judiciar se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 
În calitate de secretar general adjunct al Ministerului Mediului și Pădurilor, în luna august 2010, inculpatul P. L. a acceptat promisiunea reprezentantului unei societăți comerciale, transmisă prin intermediar, ca, în schimbul unei sume de bani, să-și exercite atribuțiile de serviciu rezultate din funcția deținută, lăsând să se înțeleagă că are o influență reală pe lângă ministrul mediului și pădurilor, astfel încât societatea respectivă să fie desemnată ca executant al unor lucrări de îndiguire împotriva inundațiilor, în județul Tulcea, contract în valoare de 5 milioane de lei. În acest scop, la data de 03 septembrie 2010, inculpatul P. L. a primit de la de la reprezentantul societății comerciale, prin intermediar, suma de 250.000 lei, echivalentul a 5% din valoarea alocată a lucrărilor.
În calitate de secretar general adjunct al Ministerului Mediului și Pădurilor, inculpatul P. L., în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a primit de la un funcționar aflat în subordinea sa, servicii de cazare și masă la un hotel din Mamaia, în perioada 11 iulie – 7 august 2010, în valoare totală de 18.376 lei (achitați prin intermediul a două firme) precum și servicii turistice (cazare, bilete de avion) în perioada 1-5 decembrie 2010 la Viena – Austria, în valoare totală de 4.485 lei (achitați printr-o firmă). Serviciile turistice au fost primite de inculpat de la subordonatul său, în schimbul alocării de fonduri bănești pentru executarea unor lucrări al căror beneficiar era instituția condusă de funcționarul respectiv și pentru ca acest funcționar să își păstreze funcția de conducere pe care o avea în instituția subordonată Ministerului Mediului și Pădurilor.

Pe timpul cât se află sub control judiciar inculpatul P. L. trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției sau organul judiciar în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu depășească raza teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului;
e) să nu se apropie și să nu ia legătura, direct sau indirect, cu persoanele menționate în ordonanță
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpatului P. L. i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership