Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR

ICCJ. Cheltuieli de arbitraj solicitate în fața instanței naționale
16.05.2017 | Cosmina SIMA

Secţiuni: Arbitraj, Drept civil, Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că asupra acţiunii în pretenţii formulată în faţa instanţei naţionale prin care se solicită cheltuielile de judecată efectuate într-un litigiu arbitral soluţionat de Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor în Investiţii Washington, cheltuieli rezultate din arbitraj ce au reprezentat un capăt de cerere distinct solicitat în faţa instanţei arbitrale şi respins de aceasta, nu are căderea de a se pronunţa instanţa naţională. Aceasta, întrucât o altă soluţie pronunţată de instanţa naţională pe aceeaşi sumă de bani ar echivala cu o încălcare a Convenţiei CIRDI şi a autorităţii de lucru judecat a hotărârii arbitrale. În acest context juridic, în mod corect a fost înlăturată susținerea reclamantei vizând faptul că temeiul de drept pentru acordarea acestor cheltuieli de judecată nu-l reprezintă art. 274 vechiul Cod de procedură civilă (art. 453 noul Cod de procedură civilă), ci art. 998-999 vechiul Cod civil (art. 1349 noul Cod civil), pe motiv că acțiunea promovată în litigiul arbitral a fost șicanatorie și vexatorie. (Decizia nr. 2040 din 7 decembrie 2016 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în pretenții)

Cosmina Sima

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti