Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR

ICCJ. Cheltuieli de arbitraj solicitate în fața instanței naționale


16 mai 2017 | Cosmina SIMA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că asupra acţiunii în pretenţii formulată în faţa instanţei naţionale prin care se solicită cheltuielile de judecată efectuate într-un litigiu arbitral soluţionat de Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor în Investiţii Washington, cheltuieli rezultate din arbitraj ce au reprezentat un capăt de cerere distinct solicitat în faţa instanţei arbitrale şi respins de aceasta, nu are căderea de a se pronunţa instanţa naţională. Aceasta, întrucât o altă soluţie pronunţată de instanţa naţională pe aceeaşi sumă de bani ar echivala cu o încălcare a Convenţiei CIRDI şi a autorităţii de lucru judecat a hotărârii arbitrale. În acest context juridic, în mod corect a fost înlăturată susținerea reclamantei vizând faptul că temeiul de drept pentru acordarea acestor cheltuieli de judecată nu-l reprezintă art. 274 vechiul Cod de procedură civilă (art. 453 noul Cod de procedură civilă), ci art. 998-999 vechiul Cod civil (art. 1349 noul Cod civil), pe motiv că acțiunea promovată în litigiul arbitral a fost șicanatorie și vexatorie. (Decizia nr. 2040 din 7 decembrie 2016 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în pretenții)

Cosmina Sima

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii