BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DIICOT ref. Operațiunea „Lokrum”
15.05.2017 | Georgiana-Camelia LUCIU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

În perioada februarie 2016 – ianuarie 2017, procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Ploieşti au efectuat cercetări într-un dosar penal vizând activitatea infracţională realizată de către un grup infracţional organizat, format din 5 cetăţeni români, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism, pe relaţia România – Marea Biritanie.

În fapt, s-a reţinut că cetăţenii români recrutau tinere pe teritoriul României, una dintre ele fiind minoră, pe care le transportau în Marea Britanie, unde, folosind metode extreme de constrângere fizică şi psihică, le exploatau sexual prin practicarea prostituţiei la Londra. Banii obţinuţi din aceste activităţi erau însuşiţi aproape în totalitate de suspecţi.

În cauză au fost desfăşurate activităţi de cooperare judiciară internaţională cu autorităţile britanice, în acest sens, în urma mai multor întâlniri operative la sediul Eurojust – Haga, fiind semnat, în cursul lunii iunie 2016, un Acord de constituire a unei echipe comune de anchetă (JIT), de către reprezentanţii României şi Marii Britanii.

În cursul lunii noiembrie 2016, au fost organizate simultan, în România şi Marea Britanie, activităţi de destructurare a grupării infracţionale, materializate în 7 percheziţii domiciliare şi activităţi de depistare a suspecţilor, două pe teritoriul Marii Britanii şi trei pe teritoriul României, faţă de patru dintre aceştia fiind luate măsuri privative de libertate. Membrii grupului au exploatat sexual nouă victime, patru dintre acestea, printre care şi o minoră, au fost identificate cu ocazia acţiunilor operative desfăşurate în Londra. Tuturor victimelor le-au fost asigurate măsuri de protecţie fizică, asistenţă medicală şi consiliere psihologică de către autorităţile române şi britanice.

La activităţile operative desfăşurate pe teritoriul Marii Britanii, au participat poliţişti români specializaţi în combaterea traficului de persoane din cadrul BCCO Ploieşti, iar o echipă de poliţişti britanici din cadrul Poliţiei Metropolitane din Londra a participat la activităţile operative din România.

În cursul lunii februarie 2017, unul dintre inculpaţii arestaţi pe teritoriul României a fost extrădat în Marea Britanie.

La data de 12 mai 2017, instanţa de judecată din Londra urmează a se pronunţa asupra pedepselor ce vor fi aplicate celor trei inculpaţi trimişi în judecată de către autorităţile britanice.

Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane.

Activităţile procedurale şi investigative desfăşurate în cauză au beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea EUROJUST şi EUROPOL.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate