Secţiuni » Arii de practică » Protective » Protecţia animalelor
Protecţia animalelor

Ziua mondială a păsărilor migratoare


14.05.2022 | Adelina DOBRE
Secţiuni: Articole, Content, Dreptul mediului, Legal Days, Protecția animalelor, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua mondială a păsărilor migratoare este marcată, în acest an, la data de 14 mai.

Poluarea luminoasă și impactul acesteia asupra păsărilor migratoare se află în centrul Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare 2022, o campanie globală care are ca scop creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește păsările migratoare și necesitatea cooperării internaționale pentru conservarea acestora. Activitățile de marcare a zilei vor fi organizate la nivel global sub tema Reduceți luminile pentru păsări pe timp de noapte.

Poluarea luminoasă este în creștere pe tot globul. În prezent, se estimează că peste 80% din populația lumii trăiește sub un „cer luminat”, o cifră mai apropiată de 99% în Europa și America de Nord. Cantitatea de lumină artificială de pe suprafața Pământului crește cu cel puțin 2% în fiecare an și ar putea fi mult mai mare.

Poluarea luminoasă este o amenințare semnificativă și tot mai mare la adresa faunei sălbatice, inclusiv la adresa multor specii de păsări migratoare. În fiecare an, poluarea luminoasă contribuie la moartea a milioane de păsări. Aceasta modifică tiparele naturale ale luminii și întunericului în ecosisteme. Poate schimba tiparele de migrație ale păsărilor, comportamentele de hrănire și comunicarea vocală. Atrase de lumina artificială pe timp de noapte, în special atunci când există nori, ceață, ploaie sau atunci când zboară la altitudini mai mici, păsările migratoare devin dezorientate și pot ajunge să se învârtă în zone iluminate. Rezervele lor de energie care sunt scăzute le pun în pericol de extenuare, prădare și coliziune fatală cu clădirile.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a păsărilor migratoare este marcată, în acest an, la data de 8 mai.

Tema pentru 2021: Cântă, zboară, înălță-te – Ca o pasăre!

Anul acesta, campania se va concentra pe fenomenele „cântecului păsărilor” și „zborului păsărilor” ca o modalitate de a inspira și conecta oamenii de toate vârstele din întreaga lume în dorința lor comună de a sărbători păsările migratoare și de a se uni într-un efort comun, global pentru a proteja păsările și habitatele de care au nevoie pentru a supraviețui.

Tema Zilei mondiale a păsărilor migratoare din 2021 este o invitație pentru oamenii de pretutindeni să se conecteze și să se reconecteze cu natura, ascultând activ- și urmărind păsările- oriunde s-ar afla. În același timp, tema face apel la oamenii din întreaga lume să-și folosească propriile voci și creativitate pentru a-și exprima aprecierea comună față de păsări și natură.

Păsările pot fi găsite peste tot: în orașe și la țară, în parcuri și curți, în păduri și în munți, în zone umede și de-a lungul țărmurilor. Acestea conectează toate aceste habitate și ne conectează și pe noi, amintindu-ne de propria noastră legătură cu planeta, mediul înconjurător, viața sălbatică. Prin mișcările lor sezoniere, păsările migratoare ne amintesc în mod regulat de ciclurile naturii.

În calitate de ambasadori globali ai naturii, păsările migratoare nu numai că fac legătura între diferite locuri de pe planetă, ci și reconectează oamenii cu natura și cu ei înșiși ca niciun alt animal de pe planetă.

De fapt, miliarde de păsări migratoare au continuat să cânte, să zboare și să se înalțe între locurile de reproducere și non-reproducere. În timpul pandemiei, care a încetinit multe activități prin limitarea mișcărilor noastre, oamenii din întreaga lume au ascultat și privit păsările mai mult ca niciodată. Pentru mulți oameni din întreaga lume, cântecul păsărilor a fost, de asemenea, o sursă de confort și bucurie în timpul pandemiei, conectând oamenii între ei și cu natura în timp ce rămân la locul lor.

Oamenii de știință din întreaga lume au studiat, de asemenea, impactul pe care pandemia îl are asupra păsărilor și asupra altor animale sălbatice, analizând modul în care „antropauza”- așa-numita oprire globală a activității umane rezultată din pandemia COVID-19- a afectat păsările și alte animale sălbatice din întreaga lume. În același timp, oamenii de știință au analizat beneficiile asupra sănătății păsărilor și ale naturii asupra oamenilor.

În mod clar, pandemia a fost o provocare fără precedent pentru omenire. În același timp, a adus un nivel cu totul nou de conștientizare și apreciere a păsărilor și importanța naturii pentru propria noastră bunăstare.

Ziua mondială a păsărilor migratoare din 2021 este, prin urmare, nu numai o sărbătoare a păsărilor, ci este și un moment important pentru a reflecta asupra propriei noastre relații globale cu natura și pentru a evidenția dorința noastră colectivă de a face mai mult pentru a proteja păsările și natura într-o lume post-pandemică.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a păsărilor migratoare este marcată, în acest an, la data de 9 mai.

Tema pentru 2020: Păsările Conectează Lumea noastră.

Tema subliniază importanța conservării și restabilirii conectivității ecologice și a integrității ecosistemelor care susțin ciclurile naturale, care sunt esențiale pentru supraviețuirea și bunăstarea păsărilor migratoare. Având în vedere că există dovezi clare că distrugerea zonelor sălbatice poate facilita tipurile de boli infecțioase pe care le combate acum lumea, este nevoie de acțiuni urgente pentru a proteja și întreține mai bine fauna sălbatică și habitatele acestora.

În vederea conservării oricărei specii migratoare aflate într-o oarecare stare de incertitudine și perpetuarea acesteia spre generațiile viitoare a fost adoptată la 23 iunie 1979 Convenția de la Bonn, privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice.

Convenția de la Bonn este o convenție care vizează în mod direct ocrotirea și conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice. De la intrarea în vigoare a Convenției în 1979, apartenența sa a crescut constant până la 130 de părți din Africa, America Centrală și de Sud, Asia, Europa și Oceania.

Deoarece păsările migratoare depind de o rețea de site-uri care trec frontierele naționale de-a lungul rutelor de migrație pentru reproducere, hrănire, odihnă și transpunere, este esențială acțiunea internațională pentru protejarea acestora.

Păsările migratoare pot fi găsite peste tot: în orașe și în mediul rural, în parcuri și în curțile noastre, în păduri și în munți, în deșerturi și în zonele umede și de-a lungul țărmurilor. Cu toate acestea, păsările migratoare sunt amenințate, din cauza pierderii habitatului, a schimbărilor climatice, a liniilor electrice, a braconajului și a altor factori. Trebuie să intensificăm acțiunile noastre în întreaga lume pentru a proteja mai bine păsările migratoare și habitatele de care au nevoie pentru a supraviețui și a prospera.

Multe păsări se întorc pentru a se reproduce în zonele umede, păduri și chiar în grădinile noastre. Acest lucru arată că ciclurile și ritmurile naturii, inclusiv cele ale păsărilor migratoare continuă cursul lor normal. Acum mai mulți oameni au posibilitatea de asculta trilul păsărilor. Să ne menținem sentimentul de apreciere, să ne bucurăm de această muzică și să căutăm păsări din jurul nostru. Păsările poartă un mesaj de speranță. Păsările ne conectează.

Oricât de distanți am fi unii de alții, acțiunile noastre combinate determină supraviețuirea acestor călători pe distanțe lungi!!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019:  Ziua mondială a păsărilor migratoare este marcată anul acesta la data de 12 mai.

Tema pentru 2018: „Protejați păsările: fiți soluția la poluarea din plastic!” Ea pune accentul pe impactul poluării plastice asupra păsărilor migratoare și a habitatelor lor.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

2018:  Ziua mondială a păsărilor migratoare este marcată anul acesta la data de 12 mai.

Temă pentru 2018: „Unirea vocilor pentru conservarea păsărilor migratoare.” 

Tema din acest an subliniază faptul că unirea eforturile autorităților guvernamentale și non-guvernamentale, a organizaţiilor de integrare economică regională va contribui la identificarea siturilor critice pentru păsări, la o mai bună utilizare a componentelor biodiversității, la armonizarea metodelor de monitorizare și de cercetare a populațiilor speciilor, precum și la reconstrucția ecologică a siturilor degradate.

Începând din anul 2018, celebrarea “Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare” se va face de două ori pe an, în a II-a săptămână a lunilor mai și octombrie, prin campanii de informare și conștientizare publică, pentru cunoașterea amenințărilor la adresa păsărilor migratoare și pentru amplificarea mesajului de protecție a acestora, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Direcția Biodiversitate.

În România, Cu prilejul “Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare”, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) vor organiza activități de conștientizare publică precum: informări massmedia, vizite în ariile naturale protejate, bird-watching în ariile de protecți specială avifaunistică, concursuri tematice, prezentări, expoziții foto, diseminări de pliante, broșuri pentru a sublinia importanța conservării păsărilor migratoare.

Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani va marca acest eveniment prin acţiuni menite să arate necesitatea protejării păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora, și anume: o acţiune de monitorizare a speciilor de păsări sălbatice din situl Natura 2000 “Acumulările Rogojești-Bucecea”, distribuirea de materiale informative tematice pentru sensibilizarea populației cu privire la importanța protejării păsărilor migratoare, acțiuni de informare și conștientizare cu elevi ai Școlii gimnaziale nr. 2 Botosani și ai Liceului „Alexandru cel Bun” Botoșani.

Eugen Mateciuc, directorul executiv al APM Botoșani: “Dorim să atragem atenţia opiniei publice asupra necesităţii protejării păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora. Pe teritoriul judetului Botosani, de-a lungul râului Prut si a lacului de acumulare Stânca Costesti, există unul dintre cele mai importante culoare de migrare a păsărilor sălbatice din estul Europei, tranzitat de zeci de specii de păsări migratoare..”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială a păsărilor migratoare (World Migratory Bird Day) este marcată anual, începând cu 2006.

Sediul materiei: Evenimentul a fost inițiat de Secretariatul Convenției pentru conservarea speciilor migratoare și animalelor sălbatice (CMS) și Secretariatul Acordului privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice (AEWA) și are drept scop conștientizarea publicului în vederea conservării habitatelor păsărilor migratoare din întreaga lume întrucât acestea acționează ca indicatori ai ecosistemului, biodiversității și schimbărilor climatice.

Temă pentru 2017:„Viitorul lor este viitorul nostru”, iar motto-ul – „O planetă sănătoasă pentru păsările migratoare și pentru oameni”.

Cu toate că au loc activități de sărbătorire a păsărilor migratoare în mai multe momente ale anului, deoarece sunt țări sau regiuni care monitorizează migrațiile în momente diferite, ziua de 10 mai rămâne principala zi a marcării, la nivel mondial, a Zilei păsărilor migratoare.

Astfel, întrucât pentru păsările migratoare pierderea locurilor de iernare și de oprire ar putea avea un impact dramatic asupra șanselor lor de supraviețuire, CMS și AEWA încurajează cooperarea internațională pentru monitorizarea, cercetarea științifică, stoparea declinului speciilor de păsări și a habitatelor lor, în aria geografică de răspândire a acestora, prin luarea de măsuri coordonate pentru menținerea speciilor de păsări migratoare într-o stare de conservare favorabilă sau pentru readucerea lor la o asemenea stare.

România a aderat la Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice prin Legea nr. 13/1998 și a ratificat Acordul privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice prin Legea nr. 89/2000.

Web-siteul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro