Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 

Ziua mondială a păsărilor migratoare
09.05.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a păsărilor migratoare este marcată, în acest an, la data de 9 mai.

Tema pentru 2020 – „Păsările Conectează Lumea noastră”.

Tema subliniază importanța conservării și restabilirii conectivității ecologice și a integrității ecosistemelor care susțin ciclurile naturale, care sunt esențiale pentru supraviețuirea și bunăstarea păsărilor migratoare. Având în vedere că există dovezi clare că distrugerea zonelor sălbatice poate facilita tipurile de boli infecțioase pe care le combate acum lumea, este nevoie de acțiuni urgente pentru a proteja și întreține mai bine fauna sălbatică și habitatele acestora.

În vederea conservării oricărei specii migratoare aflate într-o oarecare stare de incertitudine și perpetuarea acesteia spre generațiile viitoare a fost adoptată la 23 iunie 1979 Convenția de la Bonn, privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice.

Convenția de la Bonn este o convenție care vizează în mod direct ocrotirea și conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice. De la intrarea în vigoare a Convenției în 1979, apartenența sa a crescut constant până la 130 de părți din Africa, America Centrală și de Sud, Asia, Europa și Oceania.

Deoarece păsările migratoare depind de o rețea de site-uri care trec frontierele naționale de-a lungul rutelor de migrație pentru reproducere, hrănire, odihnă și transpunere, este esențială acțiunea internațională pentru protejarea acestora.

Păsările migratoare pot fi găsite peste tot: în orașe și în mediul rural, în parcuri și în curțile noastre, în păduri și în munți, în deșerturi și în zonele umede și de-a lungul țărmurilor. Cu toate acestea, păsările migratoare sunt amenințate, din cauza pierderii habitatului, a schimbărilor climatice, a liniilor electrice, a braconajului și a altor factori. Trebuie să intensificăm acțiunile noastre în întreaga lume pentru a proteja mai bine păsările migratoare și habitatele de care au nevoie pentru a supraviețui și a prospera.

Multe păsări se întorc pentru a se reproduce în zonele umede, păduri și chiar în grădinile noastre. Acest lucru arată că ciclurile și ritmurile naturii, inclusiv cele ale păsărilor migratoare continuă cursul lor normal. Acum mai mulți oameni au posibilitatea de asculta trilul păsărilor. Să ne menținem sentimentul de apreciere, să ne bucurăm de această muzică și să căutăm păsări din jurul nostru. Păsările poartă un mesaj de speranță. Păsările ne conectează.

Oricât de distanți am fi unii de alții, acțiunile noastre combinate determină supraviețuirea acestor călători pe distanțe lungi!!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019:  Ziua mondială a păsărilor migratoare este marcată anul acesta la data de 12 mai.

Tema pentru 2018: „Protejați păsările: fiți soluția la poluarea din plastic!” Ea pune accentul pe impactul poluării plastice asupra păsărilor migratoare și a habitatelor lor.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

2018:  Ziua mondială a păsărilor migratoare este marcată anul acesta la data de 12 mai.

Temă pentru 2018: „Unirea vocilor pentru conservarea păsărilor migratoare.” 

Tema din acest an subliniază faptul că unirea eforturile autorităților guvernamentale și non-guvernamentale, a organizaţiilor de integrare economică regională va contribui la identificarea siturilor critice pentru păsări, la o mai bună utilizare a componentelor biodiversității, la armonizarea metodelor de monitorizare și de cercetare a populațiilor speciilor, precum și la reconstrucția ecologică a siturilor degradate.

Începând din anul 2018, celebrarea “Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare” se va face de două ori pe an, în a II-a săptămână a lunilor mai și octombrie, prin campanii de informare și conștientizare publică, pentru cunoașterea amenințărilor la adresa păsărilor migratoare și pentru amplificarea mesajului de protecție a acestora, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Direcția Biodiversitate.

În România, Cu prilejul “Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare”, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) vor organiza activități de conștientizare publică precum: informări massmedia, vizite în ariile naturale protejate, bird-watching în ariile de protecți specială avifaunistică, concursuri tematice, prezentări, expoziții foto, diseminări de pliante, broșuri pentru a sublinia importanța conservării păsărilor migratoare.

Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani va marca acest eveniment prin acţiuni menite să arate necesitatea protejării păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora, și anume: o acţiune de monitorizare a speciilor de păsări sălbatice din situl Natura 2000 “Acumulările Rogojești-Bucecea”, distribuirea de materiale informative tematice pentru sensibilizarea populației cu privire la importanța protejării păsărilor migratoare, acțiuni de informare și conștientizare cu elevi ai Școlii gimnaziale nr. 2 Botosani și ai Liceului „Alexandru cel Bun” Botoșani.

Eugen Mateciuc, directorul executiv al APM Botoșani: “Dorim să atragem atenţia opiniei publice asupra necesităţii protejării păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora. Pe teritoriul judetului Botosani, de-a lungul râului Prut si a lacului de acumulare Stânca Costesti, există unul dintre cele mai importante culoare de migrare a păsărilor sălbatice din estul Europei, tranzitat de zeci de specii de păsări migratoare..”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială a păsărilor migratoare (World Migratory Bird Day) este marcată anual, începând cu 2006.

Sediul materiei: Evenimentul a fost inițiat de Secretariatul Convenției pentru conservarea speciilor migratoare și animalelor sălbatice (CMS) și Secretariatul Acordului privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice (AEWA) și are drept scop conștientizarea publicului în vederea conservării habitatelor păsărilor migratoare din întreaga lume întrucât acestea acționează ca indicatori ai ecosistemului, biodiversității și schimbărilor climatice.

Temă pentru 2017:„Viitorul lor este viitorul nostru”, iar motto-ul – „O planetă sănătoasă pentru păsările migratoare și pentru oameni”.

Cu toate că au loc activități de sărbătorire a păsărilor migratoare în mai multe momente ale anului, deoarece sunt țări sau regiuni care monitorizează migrațiile în momente diferite, ziua de 10 mai rămâne principala zi a marcării, la nivel mondial, a Zilei păsărilor migratoare.

Astfel, întrucât pentru păsările migratoare pierderea locurilor de iernare și de oprire ar putea avea un impact dramatic asupra șanselor lor de supraviețuire, CMS și AEWA încurajează cooperarea internațională pentru monitorizarea, cercetarea științifică, stoparea declinului speciilor de păsări și a habitatelor lor, în aria geografică de răspândire a acestora, prin luarea de măsuri coordonate pentru menținerea speciilor de păsări migratoare într-o stare de conservare favorabilă sau pentru readucerea lor la o asemenea stare.

România a aderat la Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice prin Legea nr. 13/1998 și a ratificat Acordul privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice prin Legea nr. 89/2000.

Web-siteul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.