Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua mondială a păsărilor migratoare
12.05.2019 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019:  Ziua mondială a păsărilor migratoare este marcată anul acesta la data de 12 mai.

Tema pentru 2018: „Protejați păsările: fiți soluția la poluarea din plastic!” Ea pune accentul pe impactul poluării plastice asupra păsărilor migratoare și a habitatelor lor.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

2018:  Ziua mondială a păsărilor migratoare este marcată anul acesta la data de 12 mai.

Temă pentru 2018: „Unirea vocilor pentru conservarea păsărilor migratoare.” 

Tema din acest an subliniază faptul că unirea eforturile autorităților guvernamentale și non-guvernamentale, a organizaţiilor de integrare economică regională va contribui la identificarea siturilor critice pentru păsări, la o mai bună utilizare a componentelor biodiversității, la armonizarea metodelor de monitorizare și de cercetare a populațiilor speciilor, precum și la reconstrucția ecologică a siturilor degradate.

Începând din anul 2018, celebrarea “Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare” se va face de două ori pe an, în a II-a săptămână a lunilor mai și octombrie, prin campanii de informare și conștientizare publică, pentru cunoașterea amenințărilor la adresa păsărilor migratoare și pentru amplificarea mesajului de protecție a acestora, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Direcția Biodiversitate.

În România, Cu prilejul “Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare”, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) vor organiza activități de conștientizare publică precum: informări massmedia, vizite în ariile naturale protejate, bird-watching în ariile de protecți specială avifaunistică, concursuri tematice, prezentări, expoziții foto, diseminări de pliante, broșuri pentru a sublinia importanța conservării păsărilor migratoare.

Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani va marca acest eveniment prin acţiuni menite să arate necesitatea protejării păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora, și anume: o acţiune de monitorizare a speciilor de păsări sălbatice din situl Natura 2000 “Acumulările Rogojești-Bucecea”, distribuirea de materiale informative tematice pentru sensibilizarea populației cu privire la importanța protejării păsărilor migratoare, acțiuni de informare și conștientizare cu elevi ai Școlii gimnaziale nr. 2 Botosani și ai Liceului „Alexandru cel Bun” Botoșani.

Eugen Mateciuc, directorul executiv al APM Botoșani: “Dorim să atragem atenţia opiniei publice asupra necesităţii protejării păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora. Pe teritoriul judetului Botosani, de-a lungul râului Prut si a lacului de acumulare Stânca Costesti, există unul dintre cele mai importante culoare de migrare a păsărilor sălbatice din estul Europei, tranzitat de zeci de specii de păsări migratoare..”

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială a păsărilor migratoare (World Migratory Bird Day) este marcată anual, începând cu 2006.

Sediul materiei: Evenimentul a fost inițiat de Secretariatul Convenției pentru conservarea speciilor migratoare și animalelor sălbatice (CMS) și Secretariatul Acordului privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice (AEWA) și are drept scop conștientizarea publicului în vederea conservării habitatelor păsărilor migratoare din întreaga lume întrucât acestea acționează ca indicatori ai ecosistemului, biodiversității și schimbărilor climatice.

Temă pentru 2017:„Viitorul lor este viitorul nostru”, iar motto-ul – „O planetă sănătoasă pentru păsările migratoare și pentru oameni”.

Cu toate că au loc activități de sărbătorire a păsărilor migratoare în mai multe momente ale anului, deoarece sunt țări sau regiuni care monitorizează migrațiile în momente diferite, ziua de 10 mai rămâne principala zi a marcării, la nivel mondial, a Zilei păsărilor migratoare.

Astfel, întrucât pentru păsările migratoare pierderea locurilor de iernare și de oprire ar putea avea un impact dramatic asupra șanselor lor de supraviețuire, CMS și AEWA încurajează cooperarea internațională pentru monitorizarea, cercetarea științifică, stoparea declinului speciilor de păsări și a habitatelor lor, în aria geografică de răspândire a acestora, prin luarea de măsuri coordonate pentru menținerea speciilor de păsări migratoare într-o stare de conservare favorabilă sau pentru readucerea lor la o asemenea stare.

România a aderat la Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice prin Legea nr. 13/1998 și a ratificat Acordul privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice prin Legea nr. 89/2000.

Web-siteul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.