Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

CCR pendinte: articolul 15 alin. (2) OUG nr. 51/2008 (termenul în care se poate ataca refuzul de ajutor public judiciar). UPDATE: decizia Curții Constituționale
22.05.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei-Alexandru MARCU

Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

22.05.2020: În data de 11.12.2018, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 827/2018, Monitorul Oficial nr. 475 din data de 11.06.2019):

Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate ridicată de Daniel Ilie în Dosarul nr.18.102/4/2016/a1 al Judecătoriei Sectorului 4 București și constată că prevederile art. 15 alin.(2) și (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Definitivă și general obligatorie.
Decizia se comunică Judecătoriei Sectorului 4 București și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunțată în ședința din data de 11 decembrie 2018.

***

15.05.2017: În data de 04.05.2017 s-a constituit un nou dosar (1605D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 15 alin. (2) și (3) din O.U.G. nr. 51/2008 (cauza Ilie Daniel).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care dispoziţiile art. 15 alin. (2) din O.U.G. nr. 51/2008 formează obiectul unui control de constituționalitate, cealaltă dispoziție fiind analizată anterior în cadrul altor controale de constituționalitate (e.g. decizia nr. 1077/2012, decizia nr. 123/2014, decizia nr. 333/2014).

Instanţa de trimitere este Judecătoria Sectorul 4 București care odată cu admiterea cererii de sesizare a Curții Constituționale cu privire la dispozițiile prezentate, a respins cererea de sesizare referitoare la neconstituționalitatea art. 200 alin. (4) CPC și a art. 15 alin. (1) din O.U.G. nr. 51/2008.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 15 (extras)
(2) Împotriva încheierii prin care se respinge cererea de acordare a ajutorului public judiciar cel interesat poate face cerere de reexaminare, în termen de 5 zile de la data comunicării încheierii.
(3) Cererea de reexaminare se soluţionează în camera de consiliu de un alt complet, instanţa pronunţându-se prin încheiere irevocabilă.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Avocat – Baroul Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.