TUE pendinte: concediere pentru ruperea legăturii de încredere și articolul 41 din Carta DFUE
15 mai 2017 | Mihaela MAZILU-BABELPrin cererea înregistrată în data de 10 martie 2017 (T-160/17, RY / Comisia Europeană), s-a solicitat Tribunalului Uniunii Europene anularea deciziei directorului general al Direcției Generale Resurse Umane și Securitate prin care a fost reziliat contractul de agent temporar încheiat pe durată nedeterminată al reclamantului.
În susţinerea acestei acţiuni, reclamanta susține că decizia atacată a fost adoptată cu încălcarea:
– unei dispoziții de drept primar
– dar și cu încălcarea obligației de motivare,
aducându-i astfel atingere dreptului reclamantei de a fi ascultată dar și informată având în vedere faptul că aceasta nu a primit informații referitoare la ansamblul motivelor obiective pe care s-ar întemeia decizia atacată și, în special, la motivele privind o presupusă rupere a legăturii de încredere.
Dispozițiile reclamate a fi încălcate au următorul conținut normativ:
Art. 41 – CDFUE
(1) Orice persoană are dreptul de a beneficia, în ce privește problemele sale, de un tratament imparțial, echitabil și într-un termen rezonabil din partea instituțiilor, organelor, oficiilor și agențiilor Uniunii.
(2) Acest drept include în principal:
(a) dreptul oricărei persoane de a fi ascultată înainte de luarea oricărei măsuri individuale care ar putea să îi aducă atingere;
(b) dreptul oricărei persoane de acces la dosarul propriu, cu respectarea intereselor legitime legate de confidențialitate și de secretul profesional și comercial;
(c) obligația administrației de a-și motiva deciziile.
(3) Orice persoană are dreptul la repararea de către Uniune a prejudiciilor cauzate de către instituțiile sau agenții acesteia în exercitarea funcțiilor lor, în conformitate cu principiile generale comune legislațiilor statelor membre.
(4) Orice persoană se poate adresa în scris instituțiilor Uniunii în una dintre limbile tratatelor și trebuie să primească răspuns în aceeași limbă.
Andrei Alexandru Marcu (text)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea „Ovidius” Constanţa
dr. Mihaela Mazilu-Babel (selecție și coordonator)