Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale
17.05.2022 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale este marcată, anual, la data de 17 mai.

Îmbătrânirea populației globale va fi tendința demografică definitorie a secolului 21. Cu toate acestea, societățile noastre se luptă să vadă oportunitățile pe care le poate dezvolta această tendință. Telecomunicațiile și tehnologiile informației și comunicațiilor au un rol de jucat în atingerea îmbătrânirii mai sănătoase, dar și în a ajuta oamenii să construiască orașe mai inteligente, să combată discriminarea bazată pe vârstă la locul de muncă, să asigure incluziunea financiară a persoanelor în vârstă și să sprijine milioane de îngrijitori din întreaga lume.

Tema din acest an crește gradul de conștientizare a rolului important al telecomunicațiilor în sprijinirea oamenilor să rămână sănătoși, conectați și independenți- fizic, emoțional și financiar. Sprijinirea unei vieți de îmbătrânire sănătoasă este, de asemenea, esențială pentru sustenabilitatea sistemelor economice și de sănătate. Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor speră să încurajeze inițiativele de accelerare a tehnologiilor digitale pentru persoanele în vârstă și îmbătrânirea sănătoasă, care vor contribui la Deceniul ONU al îmbătrânirii sănătoase.

***

Secretarul-general al ONU, António Guterres, a transmis următorul mesaj:

În această Zi Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale, ne concentrăm pe tehnologiile digitale pentru persoanele în vârstă și pe îmbătrânirea sănătoasă.

De la construirea de orașe mai inteligente până la combaterea discriminării bazate pe vârstă la locul de muncă, asigurarea incluziunii financiare, protejarea independenței și sprijinirea a milioane de îngrijitori din întreaga lume– tehnologia informației are un potențial imens de a îmbunătăți viața persoanelor în vârstă, a familiilor și a comunităților acestora.

Dar pentru a profita la maximum de oportunitățile oferite de 5G, inteligența artificială, internetul obiectelor, sănătatea digitală și alte tehnologii, trebuie să îmbunătățim dramatic accesibilitatea și incluziunea.

Aproape jumătate din umanitate încă nu are acces la internet. Trebuie să conectăm pe toată lumea, peste tot în lume până în 2030, pentru că a nu lăsa pe nimeni în urmă înseamnă a nu lăsa pe nimeni offline. În același timp, trebuie să luăm măsuri pentru a preveni și reduce pericolele tehnologiei informației, inclusiv răspândirea dezinformării și exploatarea datelor cu caracter personal.

Aceasta este viziunea foii mele de parcurs pentru cooperarea digitală— să îmbrățișez promisiunea tehnologiei digitale, protejând în același timp oamenii de pericolele acesteia.

Felicit Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor pentru munca sa vitală de a reduce decalajul digital, de a stabili standarde și de a conecta oamenii oriunde s-ar afla, indiferent de mijloacele lor.

De Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale, să ne angajăm să lucrăm împreună pentru a ne asigura că tehnologia este echitabilă, sigură și accesibilă pentru toți oamenii și pentru toate vârstele.

***

Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis următorul comunicat de presă:

Serviciul de Telecomunicații Speciale marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale și publică imagini nemaivăzute din arhivă cu echipamente și autospeciale de telecomunicații folosite în urmă cu 60 de ani. E modul nostru de a prezenta publicului contribuția instituției la evoluția și transformările societății informaționale din România.

De 30 de ani STS asigură telecomunicații speciale și de aproape 20 de ani furnizează internet și servicii IT, cu măsuri de securitate asociate, pentru toate instituțiile statului, de la Guvernul și Președinția României până la primării de comună. De 15 ani STS operează și gestionează centre de date în care sunt găzduite cele mai importante sisteme și aplicații informatice, servicii și site-uri web ale autorităților din România.

În prezent, cele mai multe solicitări din partea beneficiarilor STS, instituții și autorități publice, vizează:

– servicii securizate de comunicații integrate voce-date-video;
– servicii de telefonie specială și de cooperare;
– servicii de securitate cibernetică;
– audioconferință și videoconferință;
– servicii de internet, e-mail, găzduire site-uri și sisteme informatice, cu măsuri de securitate asociate;
– conexiuni private de tip VPN;
– semnături electronice;
– dezvoltare aplicații software.

Echipa STS este formată din programatori, ingineri hardware și de comunicații, administratori de sistem și de baze de date, specialiști în centre de date și platforme de virtualizare, experți în securitate cibernetică, specialiști în rețele, în telefonie IP și videoconferință, în management organizațional, precum și în alte domenii care dezvoltă și sprijină funcționarea serviciilor IT&C puse la dispoziția beneficiarilor.

Proiectele pe care le desfășurăm împreună cu instituțiile publice din România ne demonstrează că digitalizarea nu este numai un termen pe care îl întâlnim tot mai des în vocabularul cotidian. STS susține o abordare integrată a procesului de digitalizare la nivel național, cu o infrastructură comună tuturor instituțiilor și aplicarea modelului „Punct de Contact Unic în relaționarea cu cetățeanul”, prin interconectarea bazelor de date de la nivelul instituțiilor publice.

În contextul aniversării Zilei mondiale a telecomunicațiilor și a societății informaționale, STS reafirmă disponibilitatea de a sprijini autoritățile guvernamentale în implementarea proceselor de digitalizare.

Repere istorice

1889 este anul din care datează primele atestări istorice ale telecomunicațiilor de stat în România prin instalarea centralei telefonice manuale cu cinci abonați pentru Parlament și ministere, la București, și a centralei telefonice automate a Casei Regale. 80 de ani mai târziu, aveam o unitate specializată în asigurarea legăturilor telefonice, radiotelefonice, telegrafice, radiotelegrafice pentru aparatul central și teritorial al statului român.

La începuturile sale, Serviciul de Telecomunicații Speciale asigura, în principal, legături telefonice și telegrafice cifrate pentru autoritățile statului. Tehnologia a evoluat, iar astăzi instituția noastră este principalul furnizor de servicii din domeniul comunicațiilor guvernamentale și tehnologiei informației pentru instituțiile și autoritățile publice din România, oriunde și oricând.

Telecomunicațiile speciale sunt comunicațiile securizate care asigura comunicarea și cooperarea de la cel mai înalt nivel al statului la cea mai mică structură teritorială, iar prin infrastructura STS, interconectarea între autoritățile statului român este posibilă, în condiții securizate, pe verticală, orizontală și interinstituțional. Asigurăm servicii de comunicații și tehnologia informației, prin orice mediu și în diverse tehnologii, cu soluții de securitate cibernetică asociate, susținând astfel funcțiile statului și buna guvernare.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale este marcată, anual, la data de 17 mai.

Criza COVID-19 nu numai că a evidențiat rolul critic al tehnologiei informației și al comunicațiilor (TIC) pentru funcționarea continuă a societăților, ci a adus în prim plan și uimitoarele inegalități digitale între țări și din interiorul acestora.

Membrii UIT au ieșit în față și s-au angajat în activități care s-au dovedit esențiale pentru salvarea de vieți și susținerea economiilor. Ei și-au demonstrat rezistența remarcabilă în fața unor vremuri pline de provocări.

În același timp, pandemia COVID-19 a evidențiat urgența accelerării transformării digitale și a avansării obiectivelor și țintelor Agendei Connect 2030 pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă.

WTISD 2021 este o oportunitate pentru membrii UIT de a continua să promoveze transformarea digitală prin promovarea strategiilor naționale de dezvoltare a TIC, a politicilor inteligente pentru a încuraja investițiile, cooperarea și parteneriatul. UIT vă invită să participați activ la comemorarea temei WTISD 2021- Accelerarea transformării digitale în perioade dificile– pe tot parcursul anului, cu inițiative naționale, regionale și internaționale pentru accelerarea transformării digitale, așa cum este subliniat în Apelul la acțiune.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale este marcată, anual, la data de 17 mai.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, pe pagina sa oficială, următorul mesaj:

Acum 51 de ani, doar vizionarii și-ar fi putut imagina că azi, când sărbătorim Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, putem să vorbim și să ne vedem de la distanță, în timp real.

Într-o lume a transformărilor și inovării permanente, internetul și telecomunicațiile sunt puntea de legătură între cetățeni, instituții sau companii, devenind o necesitate vitală pentru noi toţi.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale este marcată, anual, pe data de 17 mai.

Tema pentru 2019: „Reducând decalajele în standardizare” („Bridging the standardization gap”).

Prin această temă sunt urmărite trei ţinte: încurajarea participării ţărilor în curs de dezvoltare la deciziile ITU luate în legătură cu standardizarea; încurajarea participării experţilor locali la deciziile legate de standardizare la nivel naţional, regional şi internaţional; promovarea implementării standardelor internaţionale în ţările în curs de dezvoltare.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale este marcată, anual, pe data de 17 mai.

Tema pentru 2018: „Permiterea utilizării pozitive a Inteligenței Artifice pentru Toți.” Această temă se va concentra pe potențialul Inteligenței Artifice (AI) de a accelera Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite (SDG).

Serghei Popovici, Director General al CTS, a lăsat un mesaj cu prilejul Zilei mondiale a telecomunicațiilor și a societății informaționale, potrivit unui comunicat al CTS.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (World Telecommunication and Information Society Day) este marcată, anual, la data de 17 mai.

Această zi are rolul de a sublinia importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare în domeniile economic și social.

Sediul materiei: Evenimentul este, de fapt, o contopire a două zile internaționale: Ziua mondială a telecomunicațiilor, marcată din 1969 pentru a aniversa semnarea Convenției Telegrafice Internaționale și crearea Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU) în 1865 [1] și Ziua mondială a informației, adoptată de Adunarea Generală a ONU în martie 2006, prin Rezoluția 60/252.

Tema pentru 2017: „Volum mare de date pentru un impact major” (Big Data for Big Impact), printre subiectele abordate cu acest prilej numărându-se eficientizarea extragerii informațiilor din bazele masive de date, chestiunea fizică a stocării volumelor mari de date, problema îmbunătățirii legislației legată de securizarea bazelor de date.

Din noiembrie 2006, în urma Conferinței ITU din Antalya, Turcia, a fost adoptată rezoluția 68, care hotărăște ca cele două zile să fie marcate simultan, anual, la 17 mai.

Totodată, această zi este și o sărbătoare profesională a tuturor programatorilor, administratorilor de rețea, providerilor de servicii VoIP, webdesigner-ilor și a celor care activează în domeniul tehnologiilor informaționale.

În 2016, tema zilei a fost ”Impactul social al antreprenoriatului în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (ITC)”.

Website-urile oficiale aici și aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București


[1] ITU este organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva, în cadrul căreia guvernele și sectorul privat realizează coordonarea la nivel global a serviciilor de rețele de telecomunicații. Uniunea este împărțită în trei sectoare: Standardizarea în Telecomunicații (ITU-T), Radiocomunicații (ITU-R) și Dezvoltarea Telecomunicațiilor (ITU-D).

România este membră a ITU din anul 1866.


Secţiuni: Articole, Content, Legal Days, VARIA (alte surse), VIDEO | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO