Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Spălare de bani, dare de mită, luare de mită. Urmărire penală. UPDATE: Acțiune penală, control judiciar, trimitere în judecată


23 august 2017 | Georgiana-Camelia LUCIU, Adina GANȚOLEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DNA. Luare de mită, dare de mită, spălare de bani. Trimitere în judecată.

În dosarele mediatizate prin comunicatele nr. 448/VIII/3 din data de 5 mai 2017, nr. 498/VIII/3 din data de 17 mai 2017 și nr. 572/VIII/3 din data de 7 iunie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:
D. D., la data faptelor președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
luare de mită
complicitate la spălare de bani
B. I., la data faptelor administrator al SC R. & R. SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
dare de mită
complicitate la spălare de bani,

În același dosar, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, următorii inculpați:
B. F.-B., la data faptelor administrator al SC B. SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
complicitate la luare de mită
spălare de bani, 
B.-D. D., la data faptelor, asociat unic al SC B. SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
complicitate la luare de mită
complicitate la spălare de bani,
S.C. B. SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
complicitate la luare de mită
spălare de bani,
S.C. R. & R. SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
dare de mită,
spălare de bani,
O. A., la data faptei, directorul general și președintele consiliului de administrație al S.C. R. & R. SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
complicitate la dare de mită,
D. M., la data faptelor, coordonatorul activității juridice a S.C.R. & R. SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
complicitate la dare de mită,
complicitate la spălare de bani,
S. B., la data faptei director general al SC R. & R., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de: 
– spălare de bani,

SC I. SRL (la data faptei deținută de SC R. & R. SA), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
– complicitate la spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Cu privire la infracțiunile de dare și luare de mită:
În perioada aprilie 2009 – mai 2011, în scopul de a îndeplini ori de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, precum și de a îndeplini acte contrare acestora, inculpatul D. D., în calitate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), cu sprijinul inculpaților B. F.-B., B.-D. D. și B. SRL, a pretins suma de 3,5 milioane de euro de la inculpatul B. I. în calitatea acestuia de administrator și acționar al R. & R. SA, din care a primit suma de 3.100.000 de euro de la R. & R. SA. Banii primiți au fost disimulați sub forma unor plăți făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune, încheiat la data de 15 august 2009, pentru finanțarea afacerii Crystal Palace Ballrooms. Contractul respectiv a fost încheiat între societățile B. SRL, deținută de D. D. și R. & R. SA, inculpatul B. I. beneficiind de sprijinul inculpaților D. M. și O. A., administratori ai R. & R. SA. Banii respectivi au fost pretinși și primiți de inculpatul D. D. în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 8 aprilie 2008 între L.P.F. și consorțiul constituit din societatea SC R. & R. SA, administrată de inculpatul B. I. și o altă societate.

Cu privire la infracțiunea de spălare de bani:
În perioada 2015-2016, pe parcursul urmăririi penale desfășurate în prezenta cauză, între societățile R. & R. SA, reprezentată de inculpatul S. B. în calitate de administrator și director general (care a beneficiat de sprijinul inculpaților B. I. și D. M.) și B. SRL, reprezentată de inculpatul B. F.-B. (care a beneficiat de sprijinul inculpaților D. D. și B.-D. D.) și alte persoane juridice s-au încheiat mai multe acte juridice în legătură cu contractul de asociere în participațiune din data de 15 august 2009. A rezultat că patru dintre aceste acte juridice reprezintă, în parte, forme alternative tipice de spălare de bani, prin care s-au stabilit raporturi juridice nereale, pentru a disimula adevărata natură a existenței sumei de 3.100.000 euro în patrimoniul societății B., dar și în scopul de a ajuta persoanele care au săvârșit infracțiunile de dare și luare de mită să se sustragă de la urmărire penală. Practic, în urma unor operațiuni juridice complexe, a fost schimbată natura sumelor plătite, acestea fiind transferate artificial înapoi în patrimoniul R.& R..

Concret:
În cursul anului 2008, la nivelul L.P.F. s-a organizat o licitație având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiției Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiționale 2008-2009, 2009-2010 și 2010-2011. În urma desfășurării licitației cu strigare, consorțiul de firme din care făcea parte SC R.& R. SA a fost declarat câștigător, prețul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA). În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor condiții contractuale mai avantajoase. În aceste împrejurări, inculpatul D. D., urmărindu-și interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligațiilor contractuale ale consorțiului, a solicitat reprezentanților SC R. & R. SA să intre într-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla. Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul D. D. să susțină interesele SC R. & R. SA la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, între SC B. SRL-societate controlată de președintele L.P.F. și reprezentată de inculpatul B. F.-B. și SC R. & R. SA s-a încheiat un contract de asociere în participațiune. Conținutul contractului a fost anume conceput de părți astfel încât să creeze aparența unei asocieri tipice și să mascheze cât mai bine voința lor reală, aceea de a da, respectiv de a lua mită. În baza acestui contract, în perioada 18 august 2009 – 10 mai 2011, SC R. & R. SA a plătit către SC B. SRL, în 27 de tranșe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).

În perioada 2015-2016 părțile implicate în încheierea contractului de asociere în participațiune, au acționat pentru „spălarea” și „curățarea” sa de caracterul infracțional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia. Astfel, între SC R. & R. SA, SC B. SRL și SC I. SRL au fost încheiate mai multe acte juridice, părțile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participațiune un caracter licit, în special în privința sumei de 3.100.000 euro, plătită în condițiile de mai sus. Aceste operațiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către SC R. & R. SA a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.

În vederea confiscării speciale, procurorii anticorupție au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor ce aparțin societăților comerciale B. SRL (până la concurența sumei de 16.771.659 lei) și R. & R. SA (până la concurența sumei de 13.714.414 lei).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

***

DNA. Dare de mită, complicitate la spălare de bani. Acțiune penală, control judiciar.

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 448/VIII/3 şi 498/VIII/3 din datele de 5 respectiv 17 mai 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 7 iunie 2017, a inculpatului B. I., la data faptelor administrator al SC RCS & RDS SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
dare de mită,
complicitate la spălare de bani.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul B.I. trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului B.I. i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art.309 Cod de procedură penală.

În vederea confiscării speciale, procurorii anticorupţie au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor ce aparţin societăţilor comerciale B. SRL (până la concurenţa sumei de 16.771.659 lei) şi RCS & RDS SA (până la concurenţa sumei de 13.714.414 lei).

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa : www.pna.ro

Adina Ganțolea

***

Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA. Spălare de bani, dare de mită, luare de mită. Urmărire penală.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 448/VIII/3 din 5 mai 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au finalizat procedura de aducere la cunoștință a învinuirii și față de celelalte persoane fizice și juridice cercetate, după cum urmează:
S. B., la data faptei director general al SC RDS & RCS, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani,
SC R. & R. SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
dare de mită,
spălare de bani,
SC B. SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită,
spălare de bani,
SC I. SRL (la data faptei deținută de SC R. & R. SA) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la spălare de bani.

Anterior, în aceeași cauză, așa cum am informat prin comunicatul nr. 448/VIII/3 din 5 mai 2017, s-a dispus urmărirea penală față de următoarele persoane: D. D., la data faptelor președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, B. I., la data faptelor administrator al SC RCS & RDS SA, O. A., la data faptei, directorul general și președintele consiliului de administrație al aceleiași companii de televiziune prin cablu, D. M., la data faptelor, coordonatorul activității juridice a aceleiași companii de televiziune prin cablu, B. F.-B., la data faptelor administrator al SC BODU SRL și B.-D. D., la data faptelor, asociat unic al SC BODU SRL.

Din ordonanțele întocmite de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:
În perioada aprilie 2009 – mai 2011, inculpatul D. D., în calitate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la suspectul B. I., administrator al SC RCS & RDS SA, în scopul atât de a îndeplini cât și de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum și de a îndeplini acte contrare acestora.
Banii respectivi, au fost pretinși și primiți de inculpatul D. D. în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 08.04.2008 între L.P.F. și consorțiul constituit din două societăți comerciale, printre care și societatea administrată de suspectul B. I..
Această sumă de bani a fost disimulată ulterior, sub forma unor plăți făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune încheiat între SC Bodu SRL (controlată de inculpatul D. D.) și compania de televiziune prin cablu.

Concret:
În cursul anului 2008, la nivelul L.P.F. s-a organizat o licitație având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiției Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiționale 2008-2009, 2009-2010 și 2010-2011.
În urma desfășurării licitației cu strigare, consorțiul de firme menționat anterior a fost declarat câștigător, prețul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA). În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor condiții contractuale mai avantajoase. În aceste împrejurări, inculpatul D. D., urmărindu-și interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligațiilor contractuale ale consorțiului, a solicitat reprezentanților companiei de televiziune prin cablu să intre într-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla. Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul D. D. să susțină interesele SC R. & R. la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, între societatea controlată de președintele L.P.F., reprezentată de suspectul B. F.-B. și compania administrată de suspectul B. I. s-a încheiat un contract de asociere în participațiune. Conținutul contractului a fost anume conceput de părți astfel încât să creeze aparența unei asocieri tipice și să mascheze cât mai bine voința lor reală internă, aceea de a da, respectiv de a lua mită. În baza acestui contract, în perioada 18.08.2009 – 10.05.2011, compania de televiziune prin cablu a plătit SC B. SRL, în 27 de tranșe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).

În perioada 2015-2016, părțile implicate în încheierea contractului de asociere în participațiune, au acționat pentru „spălarea” și „curățarea” sa de caracterul infracțional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia. Astfel, între cele trei societăți comerciale au fost încheiate mai multe contracte, părțile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participațiune un caracter licit, în special în privința sumei de 3.100.000 euro, plătită în condițiile de mai sus. Aceste operațiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către SC R. & R. SA a afacerii care a stat la baza contractului de asociere. De menționat este faptul că, în acest demers infracțional a fost implicat, pe lângă celelalte persoane amintite în comunicatul anterior și suspectul S. B. care a cunoscut detaliile acestui „parteneriat” și a semnat diverse documente încheiate în numele și în interesul SC R. & R. SA.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii