« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență. Percheziții. UPDATE: Reținere, control judiciar
22.05.2017 | Magdalena SĂRSAN

Drept Timisoara
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

DIICOT. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență. Reținere, control judiciar.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Structura Centrală au dispus măsura preventivă a reţinerii pentru 24 de ore faţă de inculpaţii: C. R., V. D., M. L., I. A. A., S. C., M. M., D. Ș. V., T. F., V. L. şi C. L., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat în vederea săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, complicitate la trafic de influență, cumpărare de influență şi complicitate la cumpărare de influență.

În cauză s-a solicitat Tribunalului Bucureşti luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii de mai sus, cu precizarea că pentru inculpatul C. R. s-a solicitat măsurii arestului la domiciliu.

De asemenea, procurorii DIICOT- Structura Centrală au dispus faţă de inculpatul C. L. G. luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, iar în ceea ce-i privește pe inculpații R. Ș. și C. R. P. Ș. se constată că aceștia sunt încarcerați în Penitenciarul Rahova, situație în care nu s-a formulat propunere de arestare preventivă.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că inculpatul R. Ș. este liderul unei grupări de crimă organizată, din care fac parte şi inculpaţii M. L., I. A. A., T. F. şi  C. A., grupare care la indicațiile liderului acesteia, în schimbul unor sume de bani, promit că au influență asupra procurorilor DIICOT pentru a-i determina să înregistreze denunțuri și să demareze cercetări care să le permită persoanelor denunțătoare să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunile pentru care sunt cercetați.
Maniera în care au acţionat inculpaţii conturează un adevărat grup criminal organizat, un modus operandi clar şi susţinut, aceştia denotând specializare infracţională, roluri determinate şi ierarhie precisă.
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada martie – aprilie 2017, inculpatul R. Ș. i-a determinat pe inculpaţii M. L. și I. A. A. să pretindă și să primească sume de bani, pentru sine și pentru membrii grupului infracțional, de la  inculpaţii C. R. P. Ș. şi V. D. , lăsând să se creadă că inculpaţii M. L. și I. A. A. au  influenţă asupra procurorilor din cadrul DIICOT, promiţând că îi va determina pe aceștia să înregistreze și să efectueze cercetări în urma căruia inculpatul C. R. P. Ș. să poată beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunea pentru care era cercetat.
Astfel,  inculpatul I. A. A., fiind instigat de inculpatul R. Ș. a pretins suma de 25.000 euro și a primit pentru sine și pentru inculpații R. Ș. și M. L., suma de 1.000 de euro, 1000 lei și un ceas din aur în valoare de 5.000 de euro, de la inculpații . R. P. Ș. şi V. D.,  lăsând să se creadă că, prin intermediul inculpatei M. L. are influenţă asupra procurorilor din cadrul DIICOT, promiţând că îi va determina pe aceștia să înregistreze un denunț formulat de inculpatul C. R. P. Ș. și să efectueze cercetări în urma căruia C. R. P. Ș.  să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunea pentru care era cercetat.
În cauză se reţine şi faptul că, activităţile ilegale ale membrilor grupării s-au extins cu timpul şi în vederea traficării influenţei în alte zone decât cele vizând „piaţa neagră” a denunţurilor, şi anume: traficarea de influenţă asupra unor funcționari publici din cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor.
Astfel, în luna aprilie 2017,  inculpatul I. A. A., a pretins și primit pentru sine și pentru inculpatul V. L., suma de 1.100 de euro, de la inculpații C. L. G. și C. L. şi suma de 450 de euro, de la inculpatul S. C., lăsând să se creadă că, prin intermediul inculpatului V. L., are influență asupra funcționarilor din cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor, promițând că îi va determina pe aceștia să-i preschimbe permisul de conducere inculpatului C. L. G., respectiv să-i înlesnească obținerea permisului de conducere inculpatului S. R. M., fiul inculpatului S. C.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție

:: sursa: www.diicot.ro

*

DIICOT. Trafic de influență, cumpărare de influență. Percheziții.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DGPMB – Serviciul Grupuri Infracţionale Violente şi Serviciul Criminalistic au efectuat un număr de 16 percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov şi Călăraşi, dintre care o percheziţie se efectuează în Penitenciarul Rahova, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de influență, cumpărare de influență şi instigare la trafic de influență.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada martie 2017 – aprilie 2017, s-a constituit un grup infracţional organizat, format din 16 suspecţi, în vederea comiterii unor infracţiuni de trafic de influență, respectiv, sub coordonarea și protecția liderului grupului, încarcerat în Penitenciarul București Rahova, un alt membru al grupului a pretins şi primit sume de bani, pentru sine și pentru membrii grupului infracțional, de la persoane cercetate penal, lăsând să se creadă că, prin intermediul unei alte suspecte, are influenţă asupra procurorilor din cadrul DIICOT, promiţând că îi va determina pe aceștia să înregistreze denunțuri și să efectueze cercetări în urma cărora cumpărătorii de influență să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege pentru infracțiunile pentru care erau cercetați.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 18 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie şi Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa : www.diicot.ro

Magdalena Sărsan

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.