« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

CCR pendinte: art. 416 alin. (2) CPC (momentul de la care curge termenul de perimare). UPDATE: decizia Curții Constituționale
19.01.2021 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

19.01.2021: În data de 04.06.2020, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 254/2020, Monitorul Oficial nr. 973 din data de 22.10.2020):

Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Societatea Romtool HM S.R.L. din București în Dosarul nr.80298/301/2014 al Tribunalului București – Secția a III-a civilă şi constată că dispoziţiile art.416 alin.(2) din Codul de procedură civilă sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică Tribunalului București – Secția a III-a civilă şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunţată în şedinţa din data de 4 iunie 2020

***

19.05.2017: În data de 08.05.2017 s-a constituit un nou dosar (1637D/2017) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 416 alin. (2) din Codul de Procedură Civilă (cauza S.C. Romtool HM S.R.L.).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care această dispoziție formează obiectul unui control de constituţionalitate.

Instanţa de trimitere este Tribunalul București care odată cu admiterea cererii de sesizare a Curții Constituționale cu privire la dispoziția prezentată, a respins atât cererea de suspendare a judecății cât și excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 414 alin. (2) din CPC.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 416 (extras)
(2) Termenul de perimare curge de la ultimul act de procedură îndeplinit de părţi sau de instanţă.

Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Avocat – Baroul Constanţa

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)

 
Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD