Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Sintagma ”locuința” în cazul desfacerii căsătoriei
06.06.2017 | Alina MATEI

Secţiuni: Content, Dreptul familiei, Jurisprudență, Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că instanța competentă să soluționeze cererea de desfacere a căsătoriei din culpa ambilor soți – în cazul în care soțul reclamant este domiciliat în comuna Volovăț (județul Suceava), dar efectuează deplasări în străinătate pentru a munci, iar soția pârâtă are reședința în Italia – nu este Judecătoria sectorului 5, ci Judecătoria Rădăuți. În soluționarea conflictului negativ de competență, instanța supremă a corelat dispozițiile art. 915 alin. 1 teza finală Cod procedură civilă (când pârâtul nu are locuința în țară și instanțele române sunt competente internațional, este competentă judecătoria în circumscripția căreia se află domiciliul reclamantului) cu Regulamentul CE nr. 2201/2003 privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești (numit și Bruxelles II bis). Sintagma prevăzută de Codul de procedură civilă ”locuința” trebuie înțeleasă ca element de identificare a persoanei fizice, importante fiind locuința statornică și principală a persoanei fizice sau adresa unde aceasta efectiv locuiește. Faptul că reclamantul părăsește frecvent România pentru a munci în străinătate, dar revine întotdeauna în țară, nu atrage competența prevăzută de art. 915 alin. 2 Cod procedură civilă, respectiv Judecătoria sectorului 5, întrucât la momentul sesizării instanței de judecată cu cererea de desfacere a căsătoriei acesta avea domiciliul în România. (Decizia nr. 1251 din data de 1 iunie 2016 pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect soluționare conflict negativ de competență)

Avocat partener Alina Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti