Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Sintagma ”locuința” în cazul desfacerii căsătoriei


6 iunie 2017 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că instanța competentă să soluționeze cererea de desfacere a căsătoriei din culpa ambilor soți – în cazul în care soțul reclamant este domiciliat în comuna Volovăț (județul Suceava), dar efectuează deplasări în străinătate pentru a munci, iar soția pârâtă are reședința în Italia – nu este Judecătoria sectorului 5, ci Judecătoria Rădăuți. În soluționarea conflictului negativ de competență, instanța supremă a corelat dispozițiile art. 915 alin. 1 teza finală Cod procedură civilă (când pârâtul nu are locuința în țară și instanțele române sunt competente internațional, este competentă judecătoria în circumscripția căreia se află domiciliul reclamantului) cu Regulamentul CE nr. 2201/2003 privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești (numit și Bruxelles II bis). Sintagma prevăzută de Codul de procedură civilă ”locuința” trebuie înțeleasă ca element de identificare a persoanei fizice, importante fiind locuința statornică și principală a persoanei fizice sau adresa unde aceasta efectiv locuiește. Faptul că reclamantul părăsește frecvent România pentru a munci în străinătate, dar revine întotdeauna în țară, nu atrage competența prevăzută de art. 915 alin. 2 Cod procedură civilă, respectiv Judecătoria sectorului 5, întrucât la momentul sesizării instanței de judecată cu cererea de desfacere a căsătoriei acesta avea domiciliul în România. (Decizia nr. 1251 din data de 1 iunie 2016 pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect soluționare conflict negativ de competență)

Avocat partener Alina Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică