Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare
21.05.2019 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

21 mai 2019Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare este marcată, anual, la data de 21 mai.

21 mai 2018Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare este marcată, anual, la data de 21 mai.

Mâine, 22 mai, va avea loc evenimentul Către accesul la cultură pentru toți la Paris între orele 15:00-17:30. Marcând atât Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, cât și cea de-a 70-a aniversare a Declarației drepturilor omului, UNESCO va reuni un grup de reprezentanți ai ONU, directori muzeeni, artiști, lideri de tehnologie și experți.

Klaus Iohannis, Președintele României, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei mondiale pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, conform unui comunicat al PR: „Cu prilejul Zilei Mondiale a diversității culturale, pentru dialog și dezvoltare, îi felicit pe toți cei care recunosc și respectă diversitatea culturală, promovează dialogul dintre civilizații, legând cultura, în feluritele sale expresii, de dezvoltarea durabilă a colectivităților.”

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a lăsat un mesaj cu ocazia Zilei mondiale pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, conform unui comunicat al AP

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

21 mai 2017: Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development) este marcată anual la 21 mai, iniţiată fiind de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), cu scopul de a promova diversitatea culturală.

Sediul materieiRezoluția UNESCO 57/249

Conform ONU, reducerea decalajului dintre culturile lumii este urgentă și necesară, atingerea celor 17 obiective ale Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă fiind imposibilă fără a se lua în considerare forța și potențialul creativ al diversității culturale a omenirii.

În același timp, acceptarea și recunoașterea diversității culturale, în special prin utilizarea inovatoare a mijloacelor de informare în masă și a tehnologiilor informației și comunicațiilor, favorizează dialogul între civilizații și culturi, respectul și înțelegerea reciprocă.

Astfel, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a conferinței generale a UNESCO, desfășurată la Paris la 2 noiembrie 2001, a fost adoptată Declarația universală privind diversitatea culturală și, în decembrie 2002, Adunarea Generală a ONU a decis, prin Rezoluția 57/249, proclamarea zilei de 21 mai drept Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare.

Totodată, această zi este un prilej pentru a promova cele patru obiective ale Convenției UNESCO privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale, adoptată la 20 octombrie 2005:
– sprijinirea sistemelor durabile de guvernare pentru cultură;
– realizați un flux echilibrat de bunuri și servicii culturale și creșteți mobilitatea artiștilor și profesioniștilor din domeniul culturii;
– integrarea culturii în cadrul de dezvoltare durabilă;- promovarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

În România, primul eveniment dedicat celebrării Zilei mondiale pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare a fost organizat la 19 mai  2016 de Ministerul Afacerilor Externe, alături de Camera Deputaților și Departamentul pentru Relații Interetnice, sub egida Alianței Civilizațiilor a ONU (ACONU) și în contextul aniversării a 60 de ani de la aderarea României la UNESCO, la Palatul Parlamentului.

Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai corpului diplomatic, membri ai Parlamentului, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, ai instituțiilor guvernamentale și ai societății civile, membri ai asociațiilor minorităților naționale, precum și ai cluburilor UNESCO din România.

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/culturaldiversityday.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.