Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Vânzarea de drepturi litigioase în cazul restituirii în natură a imobilului
09.06.2017 | Alina MATEI

Secţiuni: Content, Drept civil, Jurisprudență, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că nu este posibilă restituirea în natură a imobilului preluat abuziv în condițiile încheierii unui contract de vânzare-cumpărare de drepturi ereditare asupra unor bunuri succesorale prin care au fost vândute unor terți drepturile care decurgeau din calitatea contestarilor de moştenitori cu privire la imobilul notificat, fiind incidente dispozițiile Legii nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania (art. 1 alin. 3: în situaţia în care titularul a înstrăinat drepturile care i se cuvin potrivit legilor de restituire a proprietăţii, singura măsură reparatorie care se acordă este compensarea prin puncte.). Așadar, cumpărătorii de drepturi litigioase, care sunt succesorii în drepturi procesuale ai contestatorilor iniţiali, nu sunt îndreptățiți la restituirea în natură a imobilului. Deși Legea nr. 165/2013 a intrat în vigoare după pronunțarea deciziei de casare cu trimitere spre rejudecare a speței, prevederea din art 1 alin. 3 se aplică și acestei cauze, așa cm reiese imperativ din dispozițiile art. 4 (Dispoziţiile prezentei legi se aplică cererilor formulate şi depuse, în termen legal, la entităţile învestite de lege, nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, cauzelor în materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instanţelor…). (Decizia nr. 40 din data de 12 ianuarie 2017 pronunțată în recurs de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect restituire în natură imobil)

A se vedea şi ICCJ. Dezlegarea unor chestiuni de drept. Titularul care a înstrăinat drepturile cuvenite potrivit legilor de restituire a proprietăţii

Avocat partener Alina Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti