Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Sorin Grindeanu: România traversează o perioadă destul de bună din punct de vedere economic


23 mai 2017 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Luni, 22 mai 2017, Sorin Grindeanu, prim-ministrul României, a participat la Forumul Pieței Financiare, organizat de Asociația Română a Băncilor, ocazie cu care a susținut un discurs, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Sorin Grindeanu:  „Bună dimineata!

Domnule preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, domnule guvernator al Băncii Naţionale a României, stimaţi reprezentanţi ai mediului bancar şi financiar, doamnelor şi domnilor invitaţi, în primul rând vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la acest eveniment important pentru întreaga industrie financiară din România.

În cei 26 de ani de activitate, Asociaţia Română a Băncilor a ştiut să devină cu adevărat vocea industriei fianciar-bancare din România şi una dintre cele mai importante asociaţii profesionale româneşti. Vă propuneţi astăzi o tematică ambiţioasă, o viziune pentru 2020 în actualul context internaţional. E ambiţioasă pentru că lucrăm cu foarte multe necunoscute, poate astăzi mai mult decât oricând, dar ştiu sigur că toţi ne dorim acelaşi lucru: o Românie dinamică, prosperă, conectată fizic şi virtual la infrastructura europeană şi nu numai, o Românie în care copiii noştri să-şi dorească să trăiască, iar oamenii de afaceri să vrea să investească. Ce avem de făcut ca să ajungem acolo? Îmi aduc aminte că la întâlnirea de acum  o lună de la Palatul Victoria, am discutat şi despre educaţia financiar-bancară a populaţiei. Acesta este un domeniu în care trebuie să facem mai mult ca să folosim avantajele, dar să fim pregătiţi şi pentru provocările pe care tehnologia şi inovaţia le au. Şcoala trebuie, într-adevăr, să crească nivelul de alfabetizare financiară a românilor, dar aici cred că intervine şi rolul dumneavoastră de a explica mai bine instrumentele şi avantajele, mai ales în zonele unde acoperirea bancară este redusă.

România rurală este încă prea puţin atractivă financiar pentru dumneavoastră şi pot să înţeleg acest lucru, dar poate că a venit timpul ca pe lângă biserică, primărie, şcoală şi locul de socializare, ca să zic aşa, să existe şi măcar un bancomat în fiecare sat sau comună. Nu vă cer să faceţi pionierat sau voluntariat, vă cer să vă gândiţi la potenţialul uriaş al zonei rurale, care adună în acest moment jumătate din populaţia României şi cred eu, şi oportunităţi nelimitate.

Plăţile şi tranzacţiile financiare prin intermediul tehnologiei digitale sunt tot mai frecvente şi dacă urmărim dezvoltarea sau evoluţia celor mai dezvoltate ţări, unde acestea se fac exclusiv, aproape exclusiv online, ne dăm seama că şi ţara noastră, cu paşi repezi, se îndreaptă în această direcţie. Nu mai surprind pe nimeni avantajele acestor tehnologii: mult mai puţină birocraţie, reducerea timpului alocat tranzacţiilor, produse şi servicii financiar-bancare mai ieftine pentru oameni, limitarea economiei gri şi creşterea activităţii noastre, atractivităţii economiei noastre pentru investitorii străini. În acelaşi timp, spuneam că trebuie să răspundem provocărilor cu care vin aceste tehnologii. Numai în această lună au fost două atacuri cibernetice de amploare, au produs şocuri întregii lumi şi au arătat că trebuie să ne pregătim mai bine şi să fim mai eficienţi. Cunosc bine interesul comunităţii bancare pentru o mai bună valorificare la toate nivelurile a potenţialului oferit de noile tehnologii şi vă pot spune că avem aceleaşi obiective.

E nevoie să identificăm şi să folosim cele mai bune soluţii în beneficiul cetăţenilor şi a economiei româneşti. Ştiu că sunteţi într-o comunicare permanentă cu instituţiile statului şi doresc să vă asigur de toată deschiderea noastră. În acest sens, consider oportună propunerea ARB de a constituit un grup de lucru interministerial, din care să facă parte şi reprezentanţii comunităţii bancare, şi care să pregătească temeinic acest proces. Nu este un proces uşor, dar trebuie să-l facem şi mă bucură interesul acordat de ARB. Ar fi păcat să ratăm această oportunitate, mai ales că România traversează o perioadă destul de bună din punct de vedere economic. Avem o economie în creştere, cea mai mare din Uniunea Europeană, exporturile sunt la un nivel record, investiţiile străine directe au crescut cu 22,9%, producţia industrială s-a majorat cu 7,3% şi s-au creat peste 100.000 de noi locuri de muncă stabile, cu normă întreagă, în primele patru luni din 2017. Toate aceste lucruri se văd în creşterea nivelului de trai al oamenilor.

Aştept cu deosebit interes concluziile evenimentului şi vreau să vă asigur din nou de întregul sprijin al Guvernului României.

Vă mulţumesc!”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii