BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Asigurări
CărţiProfesionişti
Millenium Insurance Broker
 
Print Friendly, PDF & Email

ASF. SAL-Fin a înregistrat 122 de cereri pentru soluționarea alternativă a litigiilor

22.05.2017 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Vineri, 19 mai 2017, entitatea de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Financiar Nonbancar a înregistrat până în prezent 112 solicitări de soluţionare a unor litigii apărute între consumatori şi entităţile de pe piaţa financiară non-bancară, potrivit unui comunicat al Autorității de Supraveghere Financiară.

Din totalul litigiilor, 66 de cereri au fost soluționate, suma obținută prin conciliere în favoarea consumatorilor fiind de peste 500.000 de lei, cea mai mare parte a litigiilor înregistrate de SAL-Fin, respectiv 68,75% din total, fiind  aferente pieţei RCA, 11,60% domeniului asigurărilor generale, 11,60% asigurărilor facultative CASCO, 2,67% asigurărilor obligatorii de locuințe, 2,67% pensiilor Pilonul II și III, 1,78% asigurărilor de viață, iar 0,93% pieței de capital.

Cele mai frecvente litigii apar ca urmare a diferenței mari dintre sumele propuse de către asigurători în dosarele de daună și calculele pe care consumatorii le primesc în urma evaluărilor sau constatărilor din unitățile de service sau, în cazul celorlalte asigurări, prin raportare la sumele maximale prevăzute în contractele de asigurare. De asemenea, un număr mare de litigii au la bază lipsa de comunicare transparentă a calculelor pe care asigurătorii le fac în stabilirea cuantumului daunelor, dar și ca urmare a lipsei de comunicare cu consumatorii.

Procedurile de soluționare alternativă a litigiilor sunt:
– procedura de soluționare prin propunerea unei soluții – soluționarea unui litigiu sub supravegherea și îndrumarea unui conciliator din cadrul SAL-Fin, ce survine ca urmare a propunerilor făcute de acesta, a sugestiilor și concesiilor la care părțile se înțeleg în vederea soluționării litigiului în cadrul SAL-Fin;
– procedura soluționării alternative a litigiilor prin impunerea unei soluții în cadrul SAL-Fin ia sfârșit prin pronunțarea unei hotărâri de impunere. Hotărârile care nu sunt atacate în termen de 15 zile calendaristice de la data comunicării constituie de drept titlu executoriu.

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate