Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Ana Birchall: Cetățenii români sunt pe primul loc în ceea ce privește interesele țării noastre în procesul privind ieșirea Marii Britanii din UE
23.05.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 22 mai 2017, Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Generale art. 50, în format UE27, care s-a desfășurat la Bruxelles, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Principalul punct de dezbatere în cadrul reuniunii a vizat adoptarea proiectului de decizie a Consiliului de autorizare a deschiderii negocierilor pentru un acord cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord care stabilește condițiile de retragere din Uniunea Europeană. În acest context, miniștrii pentru afaceri europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii pe marginea directivelor de negociere și a priorităților urmărite de statele membre UE în cadrul acordului de retragere a Marii Britanii din Uniune.

Ana Birchall: „România salută stabilirea acordului politic în cadrul UE27 în privința directivelor de negociere care vor urmări cu prioritate asigurarea protejării drepturilor cetățenilor europeni care locuiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie, precum și ale membrilor de familie ai acestora, respectarea angajamentelor financiare asumate de către Marea Britanie în calitatea sa de membru UE și protejarea acordului de pace Good Friday dintre Irlanda și Marea Britanie, în contextul redefinirii frontierelor Uniunii Europene. (…)

Cetățenii români sunt pe primul loc în ceea ce privește interesele țării noastre în procesul privind ieșirea Marii Britanii din UE, iar eu am insistat pentru ca această abordare să se regăsească explicit în strategia de negociere a UE, urmărind protejarea drepturilor tuturor cetățenilor europeni de a locui, munci și studia în Marea Britanie, în condițiile asigurate de dreptul UE la momentul actual. (…)

România acordă o atenție deosebită problematicii referitoare la drepturile sociale, drepturile de pensie, având obiectivul de a se asigura că cetățenii europeni, inclusiv români, care beneficiază de aceste drepturi la momentul ieșirii Marii Britanii din UE, chiar și pentru cei care nu au ajuns la vârsta de pensionare, vor continua să aibă acces la aceste beneficii și după retragerea UK.

De asemenea, România susține recunoașterea tuturor calificărilor obținute în state membre UE înainte de ieșirea Marii Britanii pentru toți cetățenii europeni, inclusiv români, și va urmări ca acest aspect să fie gestionat și reglementat corespunzător și ulterior retragerii efective a Marii Britanii din UE.”

În contextul reuniunii, Ana Bichall a avut o întrevedere cu Matti Maasikas, vice-ministru pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe eston, principalele teme de discuție vizând aprofundarea cooperării cu Estonia pe subiectele de interes comun în domeniul afacerilor europene, inclusiv în perspectiva pregătirilor pentru exercitarea de către România a Președinției Consiliului UE în 2019, potrivit unui al doilea comunicat al MAE.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti