BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Ana Birchall: Cetățenii români sunt pe primul loc în ceea ce privește interesele țării noastre în procesul privind ieșirea Marii Britanii din UE

23.05.2017 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Luni, 22 mai 2017, Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Generale art. 50, în format UE27, care s-a desfășurat la Bruxelles, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Principalul punct de dezbatere în cadrul reuniunii a vizat adoptarea proiectului de decizie a Consiliului de autorizare a deschiderii negocierilor pentru un acord cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord care stabilește condițiile de retragere din Uniunea Europeană. În acest context, miniștrii pentru afaceri europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii pe marginea directivelor de negociere și a priorităților urmărite de statele membre UE în cadrul acordului de retragere a Marii Britanii din Uniune.

Ana Birchall: „România salută stabilirea acordului politic în cadrul UE27 în privința directivelor de negociere care vor urmări cu prioritate asigurarea protejării drepturilor cetățenilor europeni care locuiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie, precum și ale membrilor de familie ai acestora, respectarea angajamentelor financiare asumate de către Marea Britanie în calitatea sa de membru UE și protejarea acordului de pace Good Friday dintre Irlanda și Marea Britanie, în contextul redefinirii frontierelor Uniunii Europene. (…)

Cetățenii români sunt pe primul loc în ceea ce privește interesele țării noastre în procesul privind ieșirea Marii Britanii din UE, iar eu am insistat pentru ca această abordare să se regăsească explicit în strategia de negociere a UE, urmărind protejarea drepturilor tuturor cetățenilor europeni de a locui, munci și studia în Marea Britanie, în condițiile asigurate de dreptul UE la momentul actual. (…)

România acordă o atenție deosebită problematicii referitoare la drepturile sociale, drepturile de pensie, având obiectivul de a se asigura că cetățenii europeni, inclusiv români, care beneficiază de aceste drepturi la momentul ieșirii Marii Britanii din UE, chiar și pentru cei care nu au ajuns la vârsta de pensionare, vor continua să aibă acces la aceste beneficii și după retragerea UK.

De asemenea, România susține recunoașterea tuturor calificărilor obținute în state membre UE înainte de ieșirea Marii Britanii pentru toți cetățenii europeni, inclusiv români, și va urmări ca acest aspect să fie gestionat și reglementat corespunzător și ulterior retragerii efective a Marii Britanii din UE.”

În contextul reuniunii, Ana Bichall a avut o întrevedere cu Matti Maasikas, vice-ministru pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe eston, principalele teme de discuție vizând aprofundarea cooperării cu Estonia pe subiectele de interes comun în domeniul afacerilor europene, inclusiv în perspectiva pregătirilor pentru exercitarea de către România a Președinției Consiliului UE în 2019, potrivit unui al doilea comunicat al MAE.

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate