ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Interviuri | Interviuri VIDEO
Alina MATEI

Alina MATEI

Senior Editor JURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Andreea Filipciuc, Erica Poenaru: Cel mai important pentru un judecător ar fi să aibă răbdare și să acorde atenție chiar și celor mai mici detalii

23.05.2017 | Cătălina-Elena CRISTEA
Abonare newsletter
Cătălina-Elena Cristea

Cătălina-Elena Cristea

Ioana-Andreea Filipciuc

Ioana-Andreea Filipciuc

Erica Poenaru

Erica Poenaru

Cătălina-Elena Cristea: Ideea de a participa la Concursul Inter-universitar de procese simulate pe Drept comercial (MCC Commercial Law 2017) desfășurat în 13 mai la Curtea de Apel București, Sala Istrate Micescu, v-a aparținut sau v-a fost sugerată de vreun profesor?

Ioana-Andreea Filipciuc: Cunoșteam de existența concursului încă din primul an de facultate și am fost foarte entuziasmată în momentul în care am fost selectată să particip la ediția din acest an.

Erica Poenaru: Am fost onorată să aflu că sunt unul dintre studenții selectați, ce au oportunitatea să participe în acest proiect.

Cătălina-Elena Cristea: Cum v-ați pregătit pentru acest proces simulat? Ați urmărit procesul simulat al colegilor de la Facultatea de Drept a Universității din București la procedură civilă?

Ioana-Andreea Filipciuc: Contactul cu lumea reală, cu sălile de judecată, cu procesele reale ne-a ajutat mult. Bineînțeles că am vizionat înregistrări ale unor procese simulate atât din țara noastră, inclusiv procesul simulat realizat în acest an de Facultatea de Drept din București, dar am avut ca ”materie de studiu” și procesele simulate organizate de universități din străinătate, precum Harvard Law School și Leiden Law School.

Cătălina-Elena Cristea: Ați cerut sfaturi de la vreun jurist? Dar colegii voștri cum s-au pregătit?

Erica Poenaru: Sigur că am avut parte de o pregătire specială atât pe procedură civilă, cât și pe drept comercial și drept civil. Aceasta deoarece, întocmai ca la majoritatea facultăților de Drept, la Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane se predă Dreptul procesual civil abia în anul IV, iar noi suntem în anul III de facultate. Iar simularea unor procese reale nu se poate realiza fără o cunoaștere a procedurii civile… Așadar, pregătirea noastră pentru Concursul inter-universitar de procese simulate pe Drept Comercial a impus un program special și intens de pregătire extracurriculară în materia procedurii civile. Au fost numeroase întâlniri cu doamna Profesor Tuleașcă, cu avocați colaboratori ai firmei de avocatură Tuleașcă Lawyers, cu doamna avocat Alina Turcu și doamna avocat Diana Harrocks, dar și cu domnul avocat George Ioniță și Laurențiu Giurgiu, cărora vrem să le mulțumim pe această cale.

Cătălina-Elena Cristea: Cum s-a făcut selecția pentru acest concurs?

Ioana-Andreea Filipciuc: Într-o primă etapă, studenții participanți au fost selectați de doamna profesor Luminița Tuleașcă în funcție de notele obținute la examenul de Drept Comercial. Ulterior, au rămas în echipa Facultății de Drept numai cei care au răspuns exigențelor de pregătire pentru o astfel de competiție.

Cătălina-Elena Cristea: Ați plecat la drum cu gândul de a câștiga această competiție?

Ioana-Andreea Filipciuc: Cred că, în primul rând, am plecat cu gândul de a acumula o experiență practică în domeniul juridic.

Erica Poenaru: Pe lângă cunoștințele noi și experiențele pe care urma să le acumulăm, obiectivul nostru a fost să fim cele mai bine pregătite și să câștigăm în final, bineînțeles.

Cătălina-Elena Cristea: Ce a însemnat pentru voi experiența acestui proces simulat?

Ioana-Andreea Filipciuc: Participarea la acest concurs a fost o experiență incredibilă. Deși a însemnat foarte multă muncă, am reușit să asimilăm o serie de cunoștințe teoretice și practice foarte folositoare.

Erica Poenaru: A fost o experiență inedită, care m-a ajutat să-mi îmbogățesc cunoștințele juridice.

Cătălina-Elena Cristea: În ce a constat premiul și de cine a fost acordat? Vă așteptați și la alte beneficii: o sumă de bani sau participarea la o școală de vară?

Erica Poenaru: Premiile au fost oferite de editura Wolters Kluwer Romania, de domnul profesor Gabriel Boroi, Tuleașcă Lawyers și de domnul profesor Florin Tudor. Am primit cărți, vouchere pentru acces la programul legislativ idrept pentru 6 luni și burse la Școala de Vară: „Protecția și drepturile refugiaților” organizată de Institutul Transfrontalier de Studii Internaționale și Justiție Penală din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați și Reprezentanta din România a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Cătălina-Elena Cristea: Faptul ca ați stat pe scaunul unui judecător din sala de judecată Istrate Micescu a Curții de Apel București v-a făcut să vă gândiți că într-o zi ați putea să intrați chiar în acea sala de judecată tot ca judecător de-adevăratelea?

Ioana-Andreea Filipciuc: Personal, nu-mi doresc să urmez o carieră în magistratură, așa că nu am văzut lucrurile din perspectiva aceasta. Oricum aveam emoții destul de mari, și eram concentrată mai mult pe concurs în sine, decât la orice altceva.

Erica Poenaru: Aveam prea multe emoții în momentul în care m-am aflat la prezidiu, încât nu mi-a trecut prin minte altceva, exceptând procesul ce urma să se desfășoare.

Cătălina-Elena Cristea: Cum ați tratat relația judecător-avocați? V-ați propus sa îi băgați în dificultăți?

Ioana-Andreea Filipciuc: Am încercat să avem o interacțiune destul de deschisă cu ceilalți colegi “avocați”, nu ne-am propus în niciun moment să îi punem în dificultate. Am dorit ca această experiență să fie un pic altfel, să fim niște judecători care chiar își exercită rolul activ, de aceea am avut întrebări în cursul pledoariilor și am încercat să înțelegem speța și din perspectiva “avocaților”.

Erica Poenaru: Nu ne-am propus să îi încurcăm, dar am încercat să ne comportăm ca într-un proces real.

Cătălina-Elena Cristea: Cum ați simțit în instanță relația cu studenții competitori? În timpul pauzelor, ați avut discuții amiabile cu ei?

Erica Poenaru: A fost un concurs și s-a văzut.

Cătălina-Elena Cristea: Cum este pentru un student în anul 3 sa intre ’’în pielea’’ judecătorului?

Ioana-Andreea Filipciuc: Cred că este foarte greu să intri “în pielea unui judecător” și după ce ai terminat INM-ul, deci a fost destul de greu să ne punem în această poziție în anul III. Dar a fost o experiență inedită, în care am acumulat foarte multe cunoștințe practice.

Erica Poenaru: O experiență incredibilă, motivantă, de neuitat.

Cătălina-Elena Cristea: Se spune ca judecătorii se simt ’’ZEI’’ în sala de judecată, voi ați simțit asta?

Ioana-Andreea Filipciuc: Nu am auzit expresia aceasta până acum, dar noi cu siguranță nu ne-am simțit astfel.

Cătălina-Elena Cristea: Care a fost relația profesorului coordonator cu voi?

Erica Poenaru: Deosebită, ținem să îi mulțumim încă o dată pentru oportunitatea pe care ne-a oferit-o. Fără ajutorul dumneaei și al echipei ce ne-a pregătit, cu siguranță nu am fi avut această reușită.

Cătălina-Elena Cristea: Vreți să deveniți judecători sau alegeți o altă profesie juridică?

Ioana-Andreea Filipciuc: Personal, îmi doresc să urmez o carieră în avocatură, dar cred că această experiență m-a făcut să înțeleg un pic mai bine relația judecător-avocat.

Erica Poenaru: Niciodată să nu spui niciodată.

Cătălina-Elena Cristea: Vi s-a părut grea activitatea judecătorului?

Ioana-Andreea Filipciuc: Da, întotdeauna am crezut că judecătorul are o muncă destul de grea, dar acum, când am putut să văd o mică parte din activitatea zilnică a unui judecător, am observat cât de mari sunt responsabilitățile pe care le are un magistrat.

Erica Poenaru: Bineînțeles, nu m-am gândit o clipă că ar fi ușor.

Cătălina-Elena Cristea: Care credeți voi ca ar trebui să fie calitățile și principiile după care ar trebui să se ghideze un student la drept care vrea să devină magistrat?

Ioana-Andreea Filipciuc: Cred că cel mai important pentru un judecător ar fi să aibă răbdare și să acorde atenție chiar și celor mai mici detalii.

Erica Poenaru: Meticulozitate, punctualitate, obiectivism și motivație.

Cătălina-Elena Cristea: Citiți JURIDICE.ro sau, mai degrabă, vedeți pe Facebook ce se postează de grupul JURIDICE.ro? Dar pe alte site-uri de specializate intrați?

Ioana-Andreea Filipciuc: Da, urmăresc pagina de Facebook a JURIDICE.ro și alte câteva site-uri de specialitate.

Erica Poenaru: Urmăresc mai multe site-uri de specialitate.

Cătălina-Elena Cristea: Aveți vreun mesaj pentru cititorii JURIDICE.ro.?

Erica Poenaru: Dacă aveți oportunitatea să participați în astfel de proiecte, nu pregetați.

Cătălina-Elena Cristea: Mulțumesc și baftă în continuare!

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week