« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti
BONDOC & ASOCIATII
 

Oana Gavrilă: Ce primează?
26.05.2017 | Andreea LUPU

Secţiuni: Achiziții publice, Content, JURIDICE.ro, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Av. Oana Gavrilă, Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII, s-a referit, în cadrul dezbaterii Capcana achizițiilor publice: MODIFICAREA CONTRACTULUIediția 136, organizată de Societatea de Științe Juridice, la raporturile dintre prevederile Legii 98/2016 și contractele FIDIC.

Oana Gavrilă: „Cred că va fi o ciocnire atât de natură procedurală, cât și de natură substanțială. Pentru că dau un singur exemplu: contractul tip FIDIC conține clauze de modificare proprii care permit ajustarea aspectelor considerate esențiale de majoritatea participanților, timp și bani, în anumite condiții și cu anumite proceduri. Sunt niște condiții proprii contractului, repet, și procedurale și de drept material. În momentul în care acele condiții nu se transpun complet pe reglementarea din Legea 98 ar apărea, de exemplu, întrebarea: am sau nu dreptul, eu parte în contract, de regulă contractantul, antreprenorul să modific contractul în baza unei legi naționale care pare să-mi permită, dar care nu seamănă cu situația reglementată în contractul meu. Ce primează? Asta doar din punctul de vedere al dreptului material, substanțial. Dacă ne uităm la procedură, la rândul ei, avem niște clauze, 20 pct. 1 și următoarele în contractele FIDIC care impun parcurgerea anumitor etape prealabile învestirii oricărui for decizional cu privire la o pretenție de modificare a timpului de execuție, a valorii contractului sau adăugarea unor lucrări suplimentare pe care nu le regăsim în legislația națională. Legislația națională pe dreptul procedural ne duce, eventual, în art. 7 din Legea contenciosului administrativ cu o plângere prealabilă care are alte termene de promovare, alte condiții de admisibilitate și deja avem două proceduri care par să fie reglementate simultan, să meargă paralel în niște termene care nu seamănă absolut deloc și a căror prioritate nu mi se pare mie, cel puțin, în momentul acesta a fi tranșată în vreun fel la nivelul legislației și nici jurisprudenței pentru că nu au avut când să se tranșeze astfel de dosare.”

Andreea Lupu

 
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD