Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Autoritatea Națională pentru Cetățenie nu mai permite avocaților să-și asiste clienții la depunerea cererilor de redobândire a cetățeniei române fără o programare online prealabilă. UPDATE: Baroul București va trimite adrese către ANC și MJ
08.06.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: C. administrativ, Drept constitutional
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 8 iunie 2017, Baroul București a răspuns pozitiv la solicitarea de a trimite două adrese, una către Președintele Autoritătii Naționale pentru Cetățenie, Andrei Tinu, și alta către Ministrul Justiției, cu privire la faptul că Autoritatea Națională pentru Cetățenie nu mai permite avocaților să-și asiste clienții la depunerea cererilor de redobândire a cetățeniei române fără o programare online prealabilă, menționând că, în urma analizării înscrisurilor atașate plângerii formulate de mai mulți avocați și asociații profesionale, se constată încălcarea unor drepturi fundamentale ale avocaților și clienților acestora. Mai mult, se solicită modifcarea Legii nr. 21/1921, prin organizarea unor dezbateri la care să participe și reprezentanții ai baroului.

“Analizând înscrisurile atașate sesizărilor am constatat că această măsura stingherește libertatea absolută a clientului de a își alege avocatul (prevazută de dispozitiile art.2 alin.4 din Legea 51/1995 cu modificarile și completările ulterioare) și, pe de altă parte, nu constituie cea mai fericită manieră de îndeplinire a obligației pozitive a tuturor organelor admininistrative de a asigura desfășurarea nestingherită a activității avocatului (prevazută de dispozițiile art 2. alin. 3 din Legea 51/1995 cu modificările și completările ulterioare). Vă rugăm […] să ne invitați la dezbaterile privind modificarea Legii nr. 21/ 1991 și, pe de altă parte, să ne consultați în ceea ce privește adoptarea măsurilor administrative care produc efecte asupra exercitării profesiei de avocat”, se arată în documentul formulat de Baroul București.

Pe lângă solicitarea făcută de Baroul București, pe masa Ministrului Justiției a mai ajuns încă o adresă formulată de Asociația Societatea Avocaților din București, care sprijină afirmațiile făcute de reprezentații baroului. Astfel, este cerută revocarea măsurii dispuse de președintele ANC, Andrei Tinu, în sensul în care avocații nu își mai pot asista clienții, decât în baza unei programări online.

“Precizăm că am fost sesizați de mai mulți colegi avocați cu privire la aceste aspecte pe care le considerăm intolerabile, motiv pentru care vă solicităm să luați masurile care se impun pentru reintrarea în drepturi a avocaților la instituția Autorității Naționale Pentru Cetățenie […] Vă rugăm să ne primiți și într-o audiență cu privire la aceste nereguli, la care dorim a lua parte împreună cu o parte dintre avocații care ne-au sesizat, respectiv să revocați această măsură arbitrară la adresa noastră, deoarece ne îngradește exercitarea profesiei”, se arată în documentul formulat de Asociația Societatea Avocaților din București.

În adresele trimise către Ministerul Justiției se mai precizează că cetățenii au făcut reclamații cu privire la modul defectuos în care funcționează programările online.

“Aceste programări nici nu funcționează cum trebuie, sistemul dând deseori eroare, iar de pe o adresă de email nu se poate programa decât o singură persoană așa cum ne-au informat cetățenii, deci după ce că majoritatea solicitanților nu au cunoștințe de calculator, trebuie să-și facă și adresă de email”, se precizează în documentele oficiale.

:: sursa: legalmarketing.ro

***

Începând cu data de 22.05.2017, Autoritatea Națională pentru Cetățenie nu mai permite avocaților să-și asiste clienții la depunerea cererilor de redobândire a cetățeniei române fără o programare online prealabilă.

Av. Zegrea Valeriu, vicepreședintele Institutului European pentru Apărarea și Promovarea Drepturilor Avocaților, a trimis un document către Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), pentru a-i solicita să trimită două adrese, una către Președintele Autoritătii Naționale pentru Cetățenie, Andrei Tinu, și alta către Ministrul Justiției.

În documentul transmis către UNBR, se precizează că avocații își pot asista clientul numai după aproximativ două luni de la înregistrarea cererii electronice, transformând astfel dreptul “actual” la asistarea clientului într-un drept viitor iluzoriu. Programările online pentru redobândirea cetățeniei române încalcă o serie de legi și anume:
– art. 3 alin. 1 lit b) si d) din legea 51/1995, privind activitatea avocatului;
– art. 2 alin. 3 din legea 51/1995, privind profesia de avocat;
– art. 53 alin. 1 și art. 41 alin. (1) din Constituție, conform căruia dreptul la muncă nu poate fi îngrădit;
– art. 1 alin. 3 din Constitutie, conform căruia într-un stat de drept, instituțiile statului sunt obligate să asigure desfășurarea activității avocaților;
– art.1 din Codul Deontologic al Avocaților din Uniunea Europeană, conform căruia avocatul trebuie să vegheze la respectarea statului de drept și a intereselor celor ale căror drepturi și libertăți le apără.

În expunerea de motive, av. Zegrea Valeriu mai precizează că decizia Președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie încalcă ierarhia actelor normative. Astfel, actul normativ de nivel inferior trebuie să fie emis în limitele şi potrivit normelor care le guvernează, de nivel superior. Prin urmare sunt încălcate o serie de alte legi și anume:
– art. 1 alin. (5) din Constituţie, care stabileşte că „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”;
– art. 4 alin. (3) din Legea nr. 24/2000, care prevede că actele normative date în executarea legilor, ordonanţelor sau a hotărârilor Guvernului se emit în limitele şi potrivit normelor care le ordonă;
– art. 81 din Legea nr. 24/2000, conform căruia la elaborarea proiectelor de hotărâri, ordine sau dispoziţii ale autorităţile administraţiei publice, se va avea în vedere caracterul lor de acte subordonate legilor, hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului şi altor acte de nivel superior.

Institutul European pentru Apărarea și Promovarea Drepturilor Avocaților solicită reintrarea în legalitate, în sensul în care avocaților să li se permită să-și asiste clienții la depunerea cererilor de redobândire a cetățeniei române, independent de orice programare online prealabilă.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti