Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Reacții ref. „vizitele” în cadrul arhivei SIPA
25.05.2017 | JURIDICE.ro


Joi, 25 mai 2017, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat că au fost mai mult de 22 de vizite la arhiva SIPA  și că ar fi păcat ca această arhivă să fie distrusă, potrivit agerpres.ro.

Tudorel Toader: „Toate cele 22 de vizite, nu sunt 22, sunt mult mai multe. Cele pe care le-am enumerat eu sunt 22, pe baza ordinelor pe care le-am trecut acolo și datele. Sigur sunt mult mai multe vizite, sunt și două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza, (…) din care veți afla mai multe informații și, sigur, ai mai multe vizite. (…) Din lista aceea ce anume se știe — cine în mod fizic a intrat în arhivă, cine cunoaște adevărurile din arhivă. Până acum era o necunoscută, cine să fie… Iată, avem lista și știm a, b, c sunt oamenii care cunosc secretele, adevărurile din arhivă. (…)

În primul rând, vreau să le văd regimul, unul are caracter de secret de stat. Secretele de stat nu intră în competența ministrului de a le desecretiza, ci trebuie inițiată o hotărâre de guvern. Vom iniția o hotărâre, va fi adoptată probabil de Guvern, vom desecretiza și vom publica în maniera pe care deja o știți.

Arhiva SIPA e păcat să o distrugem, pentru că ea e un segment din istoria mai plăcută sau mai puțin plăcută a Justiției. Arhiva SIPA are în ea documente privind activitățile desfășurate de către funcționarii cu statut special, cu cei de la ANP, vă dați seama, oamenii aceia nu pot să-și dovedească vechimea, să ia pensii, puncte de pensii, cum să o distrugi? Arhiva SIPA are a doua categorie, probabil că n-am fost în ea, elemente ce țin de viața privată pe care o vom respecta și nu le vom divulga. Are în ea probabil informații ce țin de secretul de serviciu, care intră în competența ministrului, și le voi desecretiza. Celelalte secrete, dacă or fi, sunt de competența Guvernului sau poate a CSAT dacă se duce acolo. Vom face un fel de CNSAS, vom pune trei, patru funcționari de la ANP, de la Ministerul Justiției, care au acces la secrete de stat și primul lucru trebuie să restituie documentele celor de la ANP să-și facă dovada dreptului la pensie. Vom vedea care sunt informațiile, vom urma regimul lor, le vom desecretiza și le veți ști.”

***

Joi, 25 mai 2017, Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a declarat că informațiile privind șantajarea magistraților cu informații din arhiva SIPA sunt simple speculații și că procurorul general nu are competențe în acest caz, potrivit agerpres.ro.

Augustin Lazăr: „Arhiva aparține Ministerului Justiție și vor lua, nu mă îndoiesc, măsurile legale pentru a rezolva problema. (…) Procurorul general nu poate să rezolve această problemă. (…) Dacă cineva dorește să depună o plângere, ea va fi rezolvată.”

***

Joi, 25 mai 2017, Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, a declarat că nu cunoaște ce fel de informații ar ascunde arhiva SIPA, însă nu a fost niciodată șantajată și nu are cunoștință despre astfel de situații, potrivit agerpes.ro.

Cristina Tarcea: „Deocamdată nu știu ce fel de informații ar ascunde arhiva SIPA ca să îmi pot da seama dacă acele informații sunt de natură a compromite pe cineva. Așa că este cam devreme să dau un răspuns. (…) Ceea ce pot afirma cu tărie este că pe mine nu m-a șantajat nimeni niciodată, nici discuții nu am auzit pentru că, de regulă, acestea sunt evenimente care se întâmplă totuși într-o anumită stare de confidențialitate. (…)

Ea întotdeauna a funcționat în cadrul ANP, inițial tocmai asta urmărea: verificarea siguranței și vieții din penitenciare. Că, ulterior, mai mult sau mai puțin legal, a căpătat și alte atribuții, asta în niciun caz nu trebuia ajunse până la intersecția cu viața privată.

Cred că nu ar trebui să ne pripim atunci când apelăm la desecretizare. Sigur că primul impuls, revolta de moment, discuțiile din spațiul public te duc automat în primul rând la ideea de desecretizare, dar trebuie să nu uităm faptul că atribuțiile inițiale ale acestei entități nu erau acelea de supraveghere a judecătorilor, erau alte atribuții, care într-adevăr pot interesa siguranța națională. Deci, trebuie să fim foarte cumpăniți în afirmații. Cred că și eu inițial am picat în plasa asta fără să mă gândesc foarte bine. Trebuie văzut ce anume se impune a fi desecretizat și nu se impune a fi desecretizat. În funcție de asta trebuie să acționăm.

****

Joi, 25 mai 2017, în urma publicării listei cu persoanele care au vizitat arhiva SIPA, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției și actual președinte al Comisiei Juridice din Senat, a declarat că accesul în arhiva SIPA, în anul 2013, s-a datorat unei sesizări făcute de către ANP, depozitarul arhivei, în legătură cu o defecțiune a unui corp de iluminat, potrivit agerpres.ro.

Robert Cazanciuc: „ANP, depozitarul arhivei, a sesizat Ministerul Justiției cu privire la faptul că sistemul de supraveghere video, exterior locației, a indicat faptul că pe holul de acces către camerele sigilate în care erau depozitate documentele arhivei SIPA este posibil să se fi defectat un corp de iluminat. Prin ordin al MJ s-a constituit o comisie alcătuită din persoane autorizate legal pentru zone cu restricții de acces. (…)

Au constatat că un bec se defectase, au procedat la înlocuirea lui, au constatat că toate sigiliile camerelor din holul respectiv erau intacte, au părăsit locația și au consemnat aceste operațiuni administrative într-un proces verbal, depus la compartimentul de specialitate. Așadar, membrii acestei comisii au avut un rol strict administrativ, nu au intrat în niciuna din încăperile în care se aflau documente ale arhivei SIPA, nu au intrat în contact cu niciun fel de document, dosar, hârtie, obiect din arhivă. (…)

S-a semnat un ordin pentru o comisie din patru persoane. (…) Era o comisie care a constatat o chestiune tehnică. Nu știau dinainte despre ce e vorba. (…) Membrii comisiei, care erau toți cu diverse funcții și responsabilități pe zona de documente clasificate, doar aceia au intrat într-un hol din zona în care se află depozitată arhiva SIPA. Au verificat instalația de iluminat, au schimbat un bec și au părăsit acea incintă constatând că toate sigiliile de la camerele în care erau depozitate efectiv documentele erau intacte. (…) Nu am primit niciodată nicio informație eu, direct la minister, oficial, neoficial, în afară de ce a apărut in spațiul public la un moment dat despre documente SIPA că ar fi fost sustrase în timpul mandatului meu. La momentul predării-primirii mandatului nu a avut informații despre faptul că s-ar fi întâmplat ceva în mandatul anterior legat de arhiva SIPA. (…)

Nici nu știu unde este arhiva SIPA efectiv, nu știu cum arată. Mi-au spus că este vorba de un hol unde se află această instalație de iluminat și documentele erau în birouri aflate pe acel hol, sigilate, închise, neumblate la ele, cel puțin nu în mandatul meu, cel puțin nu cu știrea mea.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate