BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
Print Friendly, PDF & Email

Cristina Tarcea: CCR a cunoscut aceleași momente, aceleași provocări și aceleași greutăți ca istoria României

26.05.2017 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Joi, 25 mai 2017, Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație  și Justiție, a declarat, în cadrul  conferinței internaționale „Un sfert de secol de constituționalism”, organizată cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea Curții Constituționale a României, că singura soluție în fața unei  legi imperfecte din punct de vedere constituțional este CCR, potrivit agerpres.ro.

Cristina Tarcea: „Curtea Constituțională înseamnă singura soluție în fața unei legi imperfecte din punct de vedere constituțional, insuficient de clară și previzibilă, dar și pentru cetățean. Pentru cetățeanul obișnuit, CCR înseamnă ceva și anume una dintre garanții, dacă nu cel mai important garant al respectării drepturilor și libertăților fundamentale. Am constatat zilele acestea că mai puțin s-a vorbit despre cetățean și eu cred că merită să îi dăm și acestuia importanța cuvenită, pentru că, pentru instanțele de drept comun, dar și pentru instanțele constituționale, cetățeanul este ultimul arbitru al legii și ultimul arbitru al aplicării ei. Curtea Constituțională, alături de instanțele de drept comun, reprezintă — cred că asta e funcția cea mai importantă a noastră — acel factor de stabilitate și de echilibru atât de necesar într-o societate românească și mondială care parcă nu se mai regăsesc, iar asta noi nu trebuie să uităm niciodată. (…)

Cu aceeași mândrie profesională, nu pot să nu-mi amintesc faptul că, în perioada interbelică, Constituțiile de la acea vreme prevedeau controlul de constituționalitate și care nu putea fi exercitat decât de secțiile unite ale ICCJ. Prin urmare, am vrut să subliniez aceste aspecte, pentru că, vorbind despre istoria Curții Constituționale, nu putem face abstracție să vorbim și despre istoria ÎCCJ, care, după perioada confuză a constituționalismului în perioada comunistă, a predat ștafeta ocrotirii și garantării valorilor instituționale către Curtea Constituțională a României. (…) Pentru că vorbim despre CCR la moment aniversar, nu pot să nu afirm faptul că istoria CCR a cunoscut aceleași momente, aceleași provocări și aceleași greutăți ca istoria României în perioada de tranziție și aflată încă în perioadă de tranziție. Curtea a fost elogiată, a fost criticată, deciziile i-au fost amplu și îndelung comentate uneori, iar unii trebuie să fim sinceri și să recunoaștem că încă nu au reprezentarea faptului că CCR este o entitate aparte cu competențe stabilite de Constituția României și de propria jurisprudență, confundând-o încă cu ÎCCJ. Dar, indiferent cum a fost și este percepută CCR, ea a fost și este un actor important în scena societății românești și a trebuit să joace un rol important în procesul de tranziție a României.

De-a lungul timpului, tot CCR a fost cea care, alături de instanțele de judecată de drept comun, a trebuit să înfrunte provocarea intrării în vigoare a noilor coduri penal, de procedură penală, civil, de procedură civilă și să dea și de data aceasta un sens constituțional acestor noi reglementări care constituie baza întregului sistem judiciar românesc. Nu în ultimul rând, CCR a trebuit să se pronunțe, așa cum în repetate rânduri s-a afirmat zilele acestea, în reale sau pretinse conflicte de constituționalitate care au intervenit între diferite autorități ale statului.”

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week