Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Anca Danilescu: Este foarte dificil să vorbim de o folosință neexclusivă în cazul părților sociale


20.05.2017 | Andreea LUPU
Secţiuni: Content, Corporate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Av. Anca Danilescu, Senior Partner ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS, s-a referit, în cadrul dezbaterii Utilizarea, ascunderea și vânzarea părților socialeediția 137, organizată de Societatea de Științe Juridice, la uzufructul asupra părților sociale.

Anca Danilescu: „Uzufructul și în general uzufructul asupra părților sociale presupune ca regulă acordarea dreptului de folosință de către nudul proprietar către uzufructuar asupra unui bun, în cazul nostru asupra părților sociale. Ei bine, potrivit Codului civil folosirea acordată uzufructuarului poate să fie ca regulă exclusivă, dar nu este obligatoriu și m-am gândit – ce se întâmplă atunci când nudul proprietar și uzufructuarul convin totuși ca folosirea părților sociale să nu fie exclusivă? Evident în cazul altor bunuri decât părțile sociale, probabil chestiunea se rezolvă mai simplu, în cazul unui imobil pot stabili împreună un grafic de utilizare a bunului respectiv, în cazul părților sociale, ce faci? Stabilești pe rând o zi exercit eu voturile cu privire la anumite chestiuni, în altă zi exerciți tu voturile respective cu privire la aceeași chestiune? Cred că în cazul părților sociale, absența unei folosințe exclusive cu privire la acestea nu este neapărat de actualitate și de aplicabilitate, cred că este o situație particulară și cred că în cazul părților sociale de fapt uzufructuarul este cel căruia i se acordă folosința exclusivă și dreptul de a culege fructele, respectiv dividendele, de vreme ce nudul proprietar conservă într-adevăr proprietatea și în funcție de convenția părților și de prevederile legale exercită dreptul de vot asezonat acestora cu privire la anumite chestiuni. Deci, din punctul meu de vedere, este foarte dificil să vorbim de o folosință neexclusivă în cazul părților sociale.”

Andreea Lupu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro