« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Anca Danilescu: Este foarte dificil să vorbim de o folosință neexclusivă în cazul părților sociale
20.05.2017 | Andreea LUPU

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Av. Anca Danilescu, Senior Partner ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS, s-a referit, în cadrul dezbaterii Utilizarea, ascunderea și vânzarea părților socialeediția 137, organizată de Societatea de Științe Juridice, la uzufructul asupra părților sociale.

Anca Danilescu: „Uzufructul și în general uzufructul asupra părților sociale presupune ca regulă acordarea dreptului de folosință de către nudul proprietar către uzufructuar asupra unui bun, în cazul nostru asupra părților sociale. Ei bine, potrivit Codului civil folosirea acordată uzufructuarului poate să fie ca regulă exclusivă, dar nu este obligatoriu și m-am gândit – ce se întâmplă atunci când nudul proprietar și uzufructuarul convin totuși ca folosirea părților sociale să nu fie exclusivă? Evident în cazul altor bunuri decât părțile sociale, probabil chestiunea se rezolvă mai simplu, în cazul unui imobil pot stabili împreună un grafic de utilizare a bunului respectiv, în cazul părților sociale, ce faci? Stabilești pe rând o zi exercit eu voturile cu privire la anumite chestiuni, în altă zi exerciți tu voturile respective cu privire la aceeași chestiune? Cred că în cazul părților sociale, absența unei folosințe exclusive cu privire la acestea nu este neapărat de actualitate și de aplicabilitate, cred că este o situație particulară și cred că în cazul părților sociale de fapt uzufructuarul este cel căruia i se acordă folosința exclusivă și dreptul de a culege fructele, respectiv dividendele, de vreme ce nudul proprietar conservă într-adevăr proprietatea și în funcție de convenția părților și de prevederile legale exercită dreptul de vot asezonat acestora cu privire la anumite chestiuni. Deci, din punctul meu de vedere, este foarte dificil să vorbim de o folosință neexclusivă în cazul părților sociale.”

Andreea Lupu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.