Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Anca Danilescu: Este foarte dificil să vorbim de o folosință neexclusivă în cazul părților sociale


20 mai 2017 | Andreea LUPU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Corporate, Flux informații, SELECTED

Av. Anca Danilescu, Senior Partner ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS, s-a referit, în cadrul dezbaterii Utilizarea, ascunderea și vânzarea părților socialeediția 137, organizată de Societatea de Științe Juridice, la uzufructul asupra părților sociale.

Anca Danilescu: „Uzufructul și în general uzufructul asupra părților sociale presupune ca regulă acordarea dreptului de folosință de către nudul proprietar către uzufructuar asupra unui bun, în cazul nostru asupra părților sociale. Ei bine, potrivit Codului civil folosirea acordată uzufructuarului poate să fie ca regulă exclusivă, dar nu este obligatoriu și m-am gândit – ce se întâmplă atunci când nudul proprietar și uzufructuarul convin totuși ca folosirea părților sociale să nu fie exclusivă? Evident în cazul altor bunuri decât părțile sociale, probabil chestiunea se rezolvă mai simplu, în cazul unui imobil pot stabili împreună un grafic de utilizare a bunului respectiv, în cazul părților sociale, ce faci? Stabilești pe rând o zi exercit eu voturile cu privire la anumite chestiuni, în altă zi exerciți tu voturile respective cu privire la aceeași chestiune? Cred că în cazul părților sociale, absența unei folosințe exclusive cu privire la acestea nu este neapărat de actualitate și de aplicabilitate, cred că este o situație particulară și cred că în cazul părților sociale de fapt uzufructuarul este cel căruia i se acordă folosința exclusivă și dreptul de a culege fructele, respectiv dividendele, de vreme ce nudul proprietar conservă într-adevăr proprietatea și în funcție de convenția părților și de prevederile legale exercită dreptul de vot asezonat acestora cu privire la anumite chestiuni. Deci, din punctul meu de vedere, este foarte dificil să vorbim de o folosință neexclusivă în cazul părților sociale.”

Andreea Lupu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică