Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii
29.05.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii este marcată, anual, la data de 29 mai.

Temă pentru 2019: „Protejarea Civililor, Protejarea Păcii”.

Alegerea acestei teme are rolul de a marca împlinirea a 20 de ani de când Consiliul de Securitate a mandatat explicit o misiune de menţinere a păcii pentru protejarea civililor, fiind vorba de misiunea UNAMSIL în Sierra Leone.

În ultimii douăzeci de ani, protecţia civililor a fost exponenţial în centrul misiunilor ONU de menţinere a păcii. Astăzi, peste 90% din personalul dedicat acestor misiuni sunt prezenţi în opt operaţiuni pe glob – în Abyei şi Darfur, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Haiti, Liban, Mali şi Sudanul de Sud.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: „Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea la 29 mai 2019 a Zilei internaționale a forțelor ONU de menținere a păcii și își exprimă aprecierea pentru activitatea celor peste 100 de mii militari, polițiști,  jandarmi și personal civil care participă în prezent la misiunile ONU de menținere a păcii, contribuind astfel în mod direct la realizarea obiectivelor ONU în domeniul păcii și securității internaționale, în conformitate cu mandatul încredințat de Consiliul de Securitate.

Începând din anul 1991 România a contribuit cu peste 12.000 de militari, polițiști și jandarmi participanți la misiuni ONU de menținere a păcii, în conformitate cu angajamentul și sprijinul său constant pentru multilateralism și pentru un efort colectiv al statelor membre ONU în asigurarea păcii și securității internaționale. În același spirit, la Summit-ul operațiunilor de menținere a păcii de la New York, din septembrie 2015, România a anunțat noi contribuții la efortul ONU în domeniul menținerii păcii, care includ, pe lângă contribuții cu personal, pentru prima dată, și contribuții cu echipament de transport aerian.

Romania participă, în prezent, cu personal militar și de poliție în misiuni de menținere a păcii ale ONU care includ în mandatul lor protecția civililor în Haiti, Mali, Republica Centrafricană, R.D. Congo și Sudanul de sud.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii este marcată, anual, la data de 29 mai.

Tema din 2018: „70 de ani de slujire și sacrificiu.”

În acest an, Organizația Națiunilor Unite sărbătorește cea de-a 70-a aniversare a activității de menținere a păcii a ONU, un instrument unic și dinamic dezvoltat pentru a ajuta țările rupte de conflicte să creeze condițiile pentru o pace durabilă.

În timp ce Ziua Internațională a Zilei Națiunilor Unite de Păcii a Organizației Națiunilor Unite este 29 mai, sediul ONU din New York o va celebra anul acesta la 1 iunie. Secretarul general va prezida o ceremonie de depunere a coroanelor în onoarea tuturor persoanelor de menținere a păcii care și-au pierdut viața în timp ce se află sub steagul ONU. În plus, medalia Dag Hammarskjöld va fi acordată post-mortem pacienților care au murit în 2017, în timp ce servesc drept cauză a păcii.

António Guterres, Secretarul General al ONU: „Menținerea păcii a Organizației Națiunilor Unite este o investiție dovedită în pacea, securitatea și prosperitatea globală. Împreună, să ne angajăm să facem tot ce putem pentru ca această misiune să reușească.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea,Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017:  Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii (International Day of UN Peacekeepers) este marcată, anual, la data de 29 mai.

Cunoscută și sub denumirea de Ziua internațională a „Căștilor Albastre”, această zi are rolul de a-i celebra pe cei aproximativ 113.000 de oameni, militari, polițiști și civili, angrenați, în prezent, în 16 misiuni situate în cele mai periculoase locuri de pe glob și pentru a aduce un omagiu celor căzuți în misiunile de menținere a păcii.

Încă de la început, în 1948, forțele ONU de menținere a păcii au evoluat, devenind unul dintre principalele instrumente utilizate de către comunitatea internațională pentru a gestiona crizele complexe, care amenință pacea și securitatea internațională.

Prima misiune ONU de menținere a păcii numită „United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO)” și-a început activitatea în Palestina la 29 mai 1948. Astfel, prin Rezoluția 57/129 din 2002, Adunarea Generală a ONU a stabilit această dată drept Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii.

Tema pentru 2017 este „Investing in Peace around the world”, pentru a aduce un omagiu celor mai mult de 3.500 de pacificatori care și-au pierdut viața servind sub steagul ONU din 1948, inclusiv 117 anul trecut.

De la crearea sa, Organizația Națiunilor Unite a realizat un total de 71 de operațiuni de menținere a păcii, în care au sevit mai mult de un milion de militari, polițiști și personal civil.

România a fost prezentă în operațiunile ONU de menținere a păcii cu un total de 101 militari, polițiști și jandarmi în 9 misiuni ONU de menținere a păcii, la 31 decembrie 2015.

De asemenea, la sediul ONU din New York va avea loc o ceremonie în onoarea tuturor pacificatorilor, care și-au pierdut viața în timp ce au servit misiunilor ONU, fiind acordată cu acest prilej și Medalia „Dag Hammarskjöld” postum celor care au căzut în misiunile de menținere a păcii, în cursul anului precedent.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate