« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii
29.05.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii este marcată, anual, la data de 29 mai.

Ziua internațională a forțelor Organizației Națiunilor Unite de menținere a păcii oferă o șansă de a aduce un omagiu contribuției neprețuite a personalului civil și în uniformă la activitatea Organizației și de a onora mai mult de 4.000 de militari ai păcii care și-au pierdut viața slujind sub pavilionul ONU din 1948, inclusiv 130 anul trecut.

Anul acesta, provocările și amenințările cu care se confruntă forțele noastre de menținere a păcii sunt chiar mai mari ca oricând, deoarece, la fel ca oamenii din întreaga lume, trebuie să facă față nu numai pandemiei COVID-19, ci și cerinței continue de a sprijini și proteja oamenii din țările în care își au sediul.

Tema pentru 2021: Drumul către o pace durabilă: valorificarea puterii tinerilor pentru pace și securitate

***

Ministerul Afacerilor Externe a transmis următorul comunicat de presă:

Cu ocazia marcării la 29 mai 2021 a Zilei internaționale a forțelor ONU de menținere a păcii – “Ziua internațională a căștilor albastre” – Ministerul Afacerilor Externe își exprimă aprecierea pentru activitatea celor peste 85.000 de militari, polițiști, jandarmi și personal civil din întreaga lume care participă în prezent la misiunile ONU de menținere a păcii, contribuind astfel în mod direct la realizarea obiectivelor ONU în domeniul păcii și securității internaționale, în conformitate cu mandatul încredințat de Consiliul de Securitate. În același timp, Ministerul Afacerilor Externe aduce omagiul său celor care au căzut la datorie în îndeplinirea nobilei misiuni încredințate de ONU.

În conformitate cu angajamentul și sprijinul său constant pentru multilateralism și pentru un efort colectiv al statelor membre ONU în asigurarea păcii și securității internaționale, România a contribuit, începând din anul 1991, cu peste 10.000 de militari, polițiști și jandarmi – femei și bărbați – la misiuni ONU de menținere a păcii. În același spirit, la Summit-ul operațiunilor de menținere a păcii de la New York, din septembrie 2015, România a anunțat noi contribuții la efortul ONU în domeniul menținerii păcii, care au inclus, pe lângă participarea cu personal, prima contribuție cu mijloace de transport aerian. Contribuția a fost realizată prin participarea detașamentului de elicoptere Carpathian Pumas al Ministerului Apărării Naționale la Misiunea ONU multidimensională de stabilizare din Mali – MINUSMA, în perioada octombrie 2019 – octombrie 2020.

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea în acest an a Zilei internaționale a forțelor ONU de menținere a păcii sub deviza “Drumul către o pace durabilă: să fructificăm capacitățile tinerilor în procesele de pace și securitate” având în vedere potențialul și implicarea tinerilor în prevenirea și soluționarea conflictelor.

Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri și cele mai calde felicitări participanților români în operațiunile de menținere a păcii care, prin activitatea lor de zi cu zi, contribuie la realizarea unor obiective prioritare ale politicii externe a României în plan multilateral.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii este marcată, anual, la data de 29 mai.

ONU va respecta Ziua Internațională a forțelor Națiunilor Unite de menținere a păcii vineri, 29 mai 2020. Secretarul general António Guterres va depune o coroană de onoare pentru toți păstrătorii ONU care și-au pierdut viața din 1948 și va prezida o ceremonie în cadrul căreia Medalia „Dag Hammarskjöld” va fi acordată postum celor 83 de militari, polițiști și agenți de pace civili care și-au pierdut viața în 2019.

Secretarul general va acorda, de asemenea, premiul „Avocatul militar al genului pentru anul 2019” comandantului Carla Monteiro de Castro Araujo, un ofițer naval brazilian care servește cu misiunea ONU în Republica Centrafricană (MINUSCA) și maiorului Suman Gawani din India care a servit în misiunea ONU în Sudanul de Sud (UNMISS). Creat în 2016, premiul „recunoaște dedicarea și efortul unui menținător de pace individual în promovarea principiilor Rezoluției 1325 a securității ONU privind femeile, pacea și securitatea”. Acesta este primul an în care premiul a fost acordat mai multor menținători de pace.

Într-un mesaj video pentru a marca ziua, secretarul general a declarat: „Astăzi onorăm mai mult de un milion de bărbați și femei care au servit ca agenți de pace ai Națiunilor Unite și peste 3.900 care și-au pierdut viața în funcție. De asemenea, ne exprimăm recunoștința față de cei 95.000 de angajați civili, polițiști și militari dislocați în prezent în întreaga lume. Aceștia se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări din toate timpurile: îndeplinirea mandatelor de pace și securitate, ajutând țările să abordeze pandemia COVID-19.”

„Tema pentru acest an, Femeile în menținerea păcii, evidențiază rolul lor central în operațiunile noastre. Femeile au adesea un acces mai mare în comunitățile pe care le deservim, ceea ce ne permite să îmbunătățim protecția civililor, să promovăm drepturile omului și să îmbunătățim performanța generală, femeile continuând să reprezinte doar 6% din personalul militar, de poliție, de justiție și de corecții în uniforme în misiunile de teren . Pe măsură ce comemorăm a 20-a aniversare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate privind Femeile, pacea și securitatea, trebuie să facem mai mult pentru a obține reprezentarea egală a femeilor în toate domeniile de pace și securitate ”, a adăugat secretarul general.

Jean-Pierre Lacroix, subsecretar general pentru operațiuni de pace, a declarat: „Deoarece păstrătorii noștri continuă să își desfășoare activitatea, în condițiile în care constrângerile prezentate de COVID-19, asigurând participarea semnificativă, egală și deplină a femeilor la operațiunile de pace, ca și în procesele de pace și politice, aceasta este esențială pentru protejarea civililor și pentru construirea unei păci durabile.”

„Femeile care servesc în cadrul operațiunilor de pace joacă un rol esențial în ajutorarea comunităților în lupta împotriva COVID-19. Acestea trebuie să fie o parte centrală a tuturor răspunsurilor internaționale, naționale și locale.”, a adăugat el.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii este marcată, anual, la data de 29 mai.

Temă pentru 2019: „Protejarea Civililor, Protejarea Păcii”.

Alegerea acestei teme are rolul de a marca împlinirea a 20 de ani de când Consiliul de Securitate a mandatat explicit o misiune de menţinere a păcii pentru protejarea civililor, fiind vorba de misiunea UNAMSIL în Sierra Leone.

În ultimii douăzeci de ani, protecţia civililor a fost exponenţial în centrul misiunilor ONU de menţinere a păcii. Astăzi, peste 90% din personalul dedicat acestor misiuni sunt prezenţi în opt operaţiuni pe glob – în Abyei şi Darfur, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Haiti, Liban, Mali şi Sudanul de Sud.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: „Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea la 29 mai 2019 a Zilei internaționale a forțelor ONU de menținere a păcii și își exprimă aprecierea pentru activitatea celor peste 100 de mii militari, polițiști,  jandarmi și personal civil care participă în prezent la misiunile ONU de menținere a păcii, contribuind astfel în mod direct la realizarea obiectivelor ONU în domeniul păcii și securității internaționale, în conformitate cu mandatul încredințat de Consiliul de Securitate.

Începând din anul 1991 România a contribuit cu peste 12.000 de militari, polițiști și jandarmi participanți la misiuni ONU de menținere a păcii, în conformitate cu angajamentul și sprijinul său constant pentru multilateralism și pentru un efort colectiv al statelor membre ONU în asigurarea păcii și securității internaționale. În același spirit, la Summit-ul operațiunilor de menținere a păcii de la New York, din septembrie 2015, România a anunțat noi contribuții la efortul ONU în domeniul menținerii păcii, care includ, pe lângă contribuții cu personal, pentru prima dată, și contribuții cu echipament de transport aerian.

Romania participă, în prezent, cu personal militar și de poliție în misiuni de menținere a păcii ale ONU care includ în mandatul lor protecția civililor în Haiti, Mali, Republica Centrafricană, R.D. Congo și Sudanul de sud.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii este marcată, anual, la data de 29 mai.

Tema din 2018: „70 de ani de slujire și sacrificiu.”

În acest an, Organizația Națiunilor Unite sărbătorește cea de-a 70-a aniversare a activității de menținere a păcii a ONU, un instrument unic și dinamic dezvoltat pentru a ajuta țările rupte de conflicte să creeze condițiile pentru o pace durabilă.

În timp ce Ziua Internațională a Zilei Națiunilor Unite de Păcii a Organizației Națiunilor Unite este 29 mai, sediul ONU din New York o va celebra anul acesta la 1 iunie. Secretarul general va prezida o ceremonie de depunere a coroanelor în onoarea tuturor persoanelor de menținere a păcii care și-au pierdut viața în timp ce se află sub steagul ONU. În plus, medalia Dag Hammarskjöld va fi acordată post-mortem pacienților care au murit în 2017, în timp ce servesc drept cauză a păcii.

António Guterres, Secretarul General al ONU: „Menținerea păcii a Organizației Națiunilor Unite este o investiție dovedită în pacea, securitatea și prosperitatea globală. Împreună, să ne angajăm să facem tot ce putem pentru ca această misiune să reușească.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea,Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017:  Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii (International Day of UN Peacekeepers) este marcată, anual, la data de 29 mai.

Cunoscută și sub denumirea de Ziua internațională a „Căștilor Albastre”, această zi are rolul de a-i celebra pe cei aproximativ 113.000 de oameni, militari, polițiști și civili, angrenați, în prezent, în 16 misiuni situate în cele mai periculoase locuri de pe glob și pentru a aduce un omagiu celor căzuți în misiunile de menținere a păcii.

Încă de la început, în 1948, forțele ONU de menținere a păcii au evoluat, devenind unul dintre principalele instrumente utilizate de către comunitatea internațională pentru a gestiona crizele complexe, care amenință pacea și securitatea internațională.

Prima misiune ONU de menținere a păcii numită „United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO)” și-a început activitatea în Palestina la 29 mai 1948. Astfel, prin Rezoluția 57/129 din 2002, Adunarea Generală a ONU a stabilit această dată drept Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii.

Tema pentru 2017 este „Investing in Peace around the world”, pentru a aduce un omagiu celor mai mult de 3.500 de pacificatori care și-au pierdut viața servind sub steagul ONU din 1948, inclusiv 117 anul trecut.

De la crearea sa, Organizația Națiunilor Unite a realizat un total de 71 de operațiuni de menținere a păcii, în care au sevit mai mult de un milion de militari, polițiști și personal civil.

România a fost prezentă în operațiunile ONU de menținere a păcii cu un total de 101 militari, polițiști și jandarmi în 9 misiuni ONU de menținere a păcii, la 31 decembrie 2015.

De asemenea, la sediul ONU din New York va avea loc o ceremonie în onoarea tuturor pacificatorilor, care și-au pierdut viața în timp ce au servit misiunilor ONU, fiind acordată cu acest prilej și Medalia „Dag Hammarskjöld” postum celor care au căzut în misiunile de menținere a păcii, în cursul anului precedent.

Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni: Articole, Drepturile omului, INTERNAȚIONAL, Legal Days, VIDEO, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD