Decizia Consiliului privind activitățile UE de informare în sprijinul punerii în aplicare a Tratatului privind comerțul cu arme
3 iunie 2017 | Elena ALBU
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 139/38 din data 30 mai 2017, a fost publicată Decizia (PESC) 2017/915 a Consiliului din 29 mai 2017 privind activitățile Uniunii de informare în sprijinul punerii în aplicare a Tratatului privind comerțul cu arme.
Tratatul privind comerțul cu arme (TCA) a fost adoptat de Adunarea Generală a ONU la 2 aprilie 2013. TCA a fost ulterior deschis spre semnare la 3 iunie 2013 și a intrat în vigoare la 24 decembrie 2014. Toate statele membre sunt părți la TCA.
Tratatul privind comerțul cu armen (TCA) urmărește stabilirea unor standarde internaționale comune la cel mai înalt nivel posibil pentru reglementarea comerțului legal cu arme convenționale, în prevenirea și eradicarea comerțului ilicit cu arme convenționale și în prevenirea deturnării acestora. Principalele provocări le reprezintă punerea în aplicare efectivă a acestuia de către statele părți și universalizarea acestuia, având în vedere faptul că reglementarea comerțului internațional cu arme este prin definiție un efort la scară mondială. Pentru a contribui la abordarea acestor provocări, Consiliul a adoptat Decizia 2013/768/PESC ( 1 ), la 16 decembrie 2013, extinzând astfel portofoliul Uniunii în materie de asistență aferentă controlului exporturilor pentru a include activități specifice TCA.
Activitățile desfășurate în temeiul Deciziei 2013/768/PESC au abordat șaisprezece țări beneficiare și au acoperit o gamă extinsă de domenii relevante pentru instituirea și dezvoltarea unui sistem național de control al transferurilor de arme în conformitate cu TCA. Cooperarea a început cu succes cu o serie de țări care nu fuseseră abordate înainte în cadrul altor activități ale Uniunii de asistență aferentă controlului exporturilor, reflectând astfel caracterul global al TCA
Numărul în general ridicat de activități prevăzute în prezenta decizie justifică utilizarea a două entități de punere în aplicare, astfel încât volumul de muncă să poată fi distribuit în mod eficient. Biroul Federal pentru Economie și Controlul Exporturilor („BAFA”) din Germania a fost însărcinat de către Consiliu și Comisie cu punerea în aplicare a proiectelor anterioare legate de controlul exporturilor. În consecință, BAFA a elaborat un vast corpus de cunoștințe și expertiză. Expertise France este însărcinată cu proiectele EU P2P legate de produsele cu dublă utilizare finanțate în cadrul IcSP. Rolul său în punerea în aplicare a prezentei decizii va contribui la asigurarea unei coordonări corespunzătoare cu proiectele legate de produsele cu dublă utilizare.
Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării. Prezenta decizie expiră la 36 de luni de la data încheierii acordului de finanțare menționat la articolul 3 alineatul (3) sau la șase luni de la data adoptării sale, în cazul în care în perioada respectivă nu sunt încheiate acordurile de finanțare respective.
Consilier juridic Elena Albu
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro