« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

De ce grefierii trebuie să lupte pentru drepturile cuvenite?
31.05.2017 | Maia Cristina MOROSANU

Drept Timisoara
Secţiuni: Content, Dreptul muncii, Opinii, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Maia Cristina Moroșanu

Maia Cristina Moroșanu

Domnule ministru al Justiției,
de ce grefierii trebuie să lupte pentru drepturile cuvenite,
flagrant și în mod repetat încalcate de către acest minunat stat de drept?!

Am trei întrebări pentru ministrul justiției. Nu subsemnata, jurnalist X, ci o țară întreagă de angajați, oameni care muncesc pe brânci în instanțele judecătorești din România, care se tot întreabă și se revoltă în zadar de ani buni. Grefierii au în atribuții cea mai complexă activitate și cel mai mare volum de muncă din justiție, mai mult sau mai puțin oficial, pentru care se aleg cu nerespectarea de către stat a principalelor drepturi profesionale și salariale, dar mai ales și cel mai grav, cu ignorarea lor totală de către ministerul pe care îl servesc cu dedicare, de dimineață până seara, nu fără sacrificii și compromisuri.

1. Domnule ministru, cum se face că o funcție de bază în justiție, reprezentată de mii de grefieri în toată țara, este ignorată în drepturile principale, personalul de specialitate al instanțelor judecătorești fiind neglijat inexplicabil și impardonabil tocmai de către cine ar trebui să-l susțină, și anume de către împuterniciții din fruntea ministerului, care au obligația legală și datoria morală să reprezinte interesele întregului sistem juridic românesc?!

Luni, 29 mai 2017, grefierii din București și din țară au protestat spontan, ca o consecință a trimiterii proiectului noii Legi a salarizării unitare către Parlament, spre aprobare. Marți (azi), 30 mai 2017, personalul de specialitate și conex din justiție (dar și alte categori profesionale și sindicate) protestează organizat în fața Palatului Parlamentului. Sunt doar câteva luni de la ultimul protest organizat la București, iar grefierii, indignați și vizibil nedreptățiți prin noua grilă de salarizare, sunt nevoiți să-și întrerupă activitatea și să iasă din nou în stradă.

2. Domnule ministru, ce anume cer grefierii sau contestă, de este atât de dificil să li se aprobe și respecte, de ce li se încalcă drepturile constant de ani de zile și, cel mai important, esențial și chiar elementar, unde anume se rupe firul și cum se face că nu funcționează comunicarea între personalul auxiliar din justiție și mai-marii ministerului, ca să nu mai vorbim de comunicarea cu legislativul, că deja ar fi prea mult?!

Contactată de subsemnata în contextul acestor noi proteste din justiție, doamna Ștefania Teleman, președintele Federației Projust și grefier la Curtea de Apel București, a precizat cu indignare că ar fi multe de spus, că speră într-o rezolvare (și) prin mediatizarea problemelor invocate de protestanți, însă a pus accentul pe chestiunea cea mai gravă, și anume refuzul comunicării din partea reprezentanților din minister: “Nu am fost primiți la nici o discuție/negociere pe tema salarizării!

3. Domnule ministru, în condițiile unei totale lipse de comunicare a ministerului cu grefierii (aspect inadmisibil într-un stat democratic), dar având, totuși, credința că aceasta problemă se poate remedia, vă întreb unde ar trebui să se adreseze personalul nedreptățit din justiție sau care este soluția pe care o propuneți în acest sens?

Ca o voce reprezentând (în presă) miile de grefieri din toată țara, vă întreb și,în același timp, chiar vă rog, domnule ministru, stimabil judecător și rector al unei universități importante, să luați în considerare la modul cel mai serios doleanțele acestor oameni care nu pretind altceva decât comunicare și respectarea drepturilor profesionale, dar mai ales să identificați și să aplicați în timp util o soluție valabilă pe termen lung, astfel încât să stingeți temeiul și litigiul acestor legitime proteste.

Vă mulțumim!

PS. Cele trei întrebări și derivatele lor nu au ca destinatar un nume de ministru. Sunt adresate instituției ministrului, a cărei funcție este ocupată actualmente de către domnul Tudorel Toader, rectorul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar și retroactiv, foștilor miniștri ai justiției, în mandatul cărora au existat aceleași probleme ale grefierilor.

Maia Cristina Moroşanu

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.