Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ministerul Justiției. Precizări ref. procedura de extrădare în cazul lui Sebastian Ghiță. UPDATE: Tudorel Toader: Este posibil să realizez o deplasare în Serbia. Ministrul Justiției, în vizită în Serbia. Solicitarea de extrădare, respinsă. Tudorel Toader: Și eu sunt curios să vedem motivele. Respingere definitivă
23.08.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

23 august 2018: Miercuri, 22 august 2018, Curtea de Apel din Belgrad a confirmat decizia Înaltei Curți de Justiție din Belgrad prin care s-a respins solicitarea de extrădare a lui Sebastian Ghiță, potrivit știripesurse.ro.

Decizia Curții de Apel din Belgrad este definitivă.

***

30 iulie 2018: Prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat, cu privire la motivarea respingerii de către Înalta Curte de Justiție din Belgrad a solicitării de extrădare a lui Sebastian Ghiță, potrivit mediafax.ro: „Până vineri, la sfârşitul programului nu venise nimic. Voi vedea astăzi. Sigur o să aflam şi, imediat ce vom vedea motivele, vi le comunicam. Doar o precizare: statutul pe care l-a primit are caracter provizoriu. În al doilea rând, şi eu sunt curios să vedem motivele, să vedem cine l-a trimis în judecată, să vedem probele care au fost administrate. Probabil judecătorii sigur au luat în considerare chestiuni de procedură şi nu de fond şi sigur le examinăm. Apropo de cine l-a trimis în judecată, au fost cei de la DNA Ploieşti.”

***

30 iulie 2018: Vineri, 27 iulie 2018, Înalta Curte de Justiţie din Belgrad a respins cererea prin care autoritățile române au solicitat extrădarea lui Sebastian Ghiţă, potrivit mediafax.ro.

În luna iunie 2018, prin decizia Direcţiei pentru Azil a Ministerului de Interne din Serbia, Sebastian Ghiţă a devenit eligibil pentru azil ca urmare a „acţiunilor de persecutare la care a fost supus în ţara de origine ca reacţie la exprimarea opiniilor politice„.

***

27 martie 2018: Ministerul Justiției a informat că instanța competentă din Serbia a apreciat faptul că sunt necesare unele informații suplimentare în vederea soluționării cererii de extrădare a lui Sebastian Ghiță, Ministerul Justiției sârb transmițând o solicitare în acest sens Ministerului Justiției român, potrivit unui comunicat.

Adresa emisă de către Ministerul Justiției sârb a fost înregistrată la Ministerul român al Justiției la data de 27 februarie 2018. Pentru a fi în măsură să răspundă solicitărilor autorităților sârbe, Ministerul Justiției, după traducerea în limba română a solicitării, a înaintat-o de îndată instanței române competente, Curtea de Apel Ploiești, în vederea furnizării elementelor de răspuns.

După primirea unui răspuns complet al instanței române, la data de 7 martie 2018, și după traducerea în limba sârbă a acestuia, la data de 8 martie 2018, Ministerul Justiției român a înaintat prin fax respectivul răspuns către Ministerul Justitiei din Serbia, având confirmarea transmiterii prin fax.

Întrucât documentele urmau sa fie înaintate și in original, Curtea de Apel Ploiești le-a transmis la data de 21 martie 2018, fiind expediate in aceeași zi prin curier rapid către Ministerul Justitiei din Serbia.

Documentele au fost primite, conform fișei de expediție, la data de 23 martie 2018, la Ministerul Justiției din Serbia.

În materia extrădării, deși corespondența este transmisă între autoritățile centrale, respectiv cele două ministere de justiție, documentele primite și transmise pe aceasta cale trebuie înaintate de către Ministerul Justiției din statul solicitat către instanța competenta pentru a decide asupra extrădării.

***

26 martie 2018: Prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a avut o întrevedere cu ministrul Justiției și cu președintele Curții Constituționale din Serbia, potrivit agendei publicate pe pagina Ministerului Justiției.

În cadrul întrevederii cu Nela Kuburovik, ministrul Justiției din Serbia, a fost abordată și situația extrădării lui Sebastian Ghiță, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției. În acest context, ministrul sârb al Justiției a subliniat că procedura privind stabilirea îndeplinirii condițiilor de extrădare este încă în curs la Înalta Curte și că, ulterior hotărârii instanței, va fi adoptată o decizie cât mai curând posibil.

Alte discuții au vizat intensificarea cooperării dintre cele două ministere de justiție și continuarea parcursului european al Serbiei.

La întâlnire au participat și conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, Oana Cristina Popa, ambasador al României în Serbia, și Mihaela Osorio, adjunct șef misiune.

***

19 decembrie 2017: Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat, potrivit agerpres.ro: „Judecătorii din Serbia sunt independenţi, precum judecătorii din România. Ministerul Justiţiei a transmis toate documentele solicitate. Periodic, Ministerul Justiţiei se interesează de evoluţia cauzei. Ultimul răspuns pe care l-am primit – urmează ca instanţa să stabilească termen şi să decidă. Este foarte posibil, de fapt am făcut demersuri, ca să realizez o deplasare în Serbia, să am o întrevedere oficială cu ministrul Justiţiei din Serbia pentru a mă documenta la faţa locului, dar, în niciun caz, pentru a grăbi procesul, pentru că niciun oficial din Serbia sau din altă parte nu poate interfera în procesul legislativ din România, nu poate interfera în înfăptuirea actului de justiţie din România.”

***

31 mai 2017: Ministerul Justiției a informat cu privire la procedurile de extrădare și de asistenţă judiciară internaţională în materie penală cu Republica Serbia, potrivit unui comunicat al MJ.

Textul integral:

Cu privire la procedurile referitoare la extrădarea lui Ghiţă Sebastian Aurelian din Republica Serbia, din perspectiva atribuţiilor României ca stat solicitant, informăm următoarele:

Potrivit legii române, competența de a întocmi și transmite cererile de extrădare în numele statului român revine Ministerului Justiției.

Până la data de 21 aprilie 2017 Ministerul Justiţiei a primit documentele transmise de către instanţele române emitente ale mandatelor de arestare preventivă.

În urma examinării de regularitate internațională, a fost întocmită cererea de extrădare care, însoţită de întreaga documentaţie prevăzută de legea română, de instrumentul convenţional aplicabil şi conformă cu exigenţele autorităţilor sârbe, a fost transmisă Ministerului Justiţiei din Serbia, care a recepţionat documentaţia la 26 aprilie 2017. Cererea a fost transmisă cu respectarea termenelor prevăzute de legea română şi de convenţia aplicabilă. În ce priveşte soluţionarea cererii de extrădare, aceasta se va realiza exclusiv în termenele şi conform legislaţiei aplicabile în materie din Republica Serbia.

Referitor la cererile de asistenţă judiciară internaţională în materie penală având ca obiect audierile prin videoconferinţă, acestea au fost întocmite de către instanţele române care au solicitat audierea prin videoconferinţă, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Tribunalul Prahova. După verificările prevăzute de lege, efectuate de către Ministerul Justiţiei, situația cererilor de audiere prin videoconferință adresate Ministerului Justiției din Serbia este următoarea:

1. Cererea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie emisă pentru termenul din 17.05.2017, a fost transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia în data de 03. 05. 2017 (cererea a fost îndeplinită). Cauza a fost amânată pentru 22.05.2017, când s-a formulat o nouă cerere de asistență având ca obiect audierea prin videoconferință transmisă la data de 18.05.2017 la Ministerul Justiţiei din Serbia (cererea a fost îndeplinită). La termenul din 22.05.2017 cauza a fost din nou amânată, stabilindu-se un nou termen la data de 06.06.2017. Cererea a fost transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia în data de 25. 05. 2017 (cererea este în curs de executare).

2. Cererea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un alt dosar, emisă pentru termenul din 06. 06. 2017, a fost transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia la data de 16. 05. 2017. În acest dosar a avut loc testarea tehnică între departamentele IT ale instanţelor competente. Această cerere este în curs de executare.

3. Cererea Tribunalului PRAHOVA emisă pentru termenul din 08.06.2017 a fost primită la Ministerul Justiţiei din România la data de 31.05.2017, urmând a fi înaintată, la aceeași dată, după verificările prevăzute de lege, Ministerului Justiție din Serbia.

Secţiuni: Content, Drept penal, VIDEO | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO